Localitatea Motis (judetul Sibiu) Resedinta: Valea Viilor. Denumire maghiara: Martontelke. Denumire germana: Mortesdorf.
Baraj Oltet, Acumularea Vistea
In 2023, Lavanda di Maria asteapta vizitatorii intre 23 iunie si 9 iulie, luni-vineri 16-20, sambata-duminica 9-21. Acces si poze gratuite.
Manastirea Carta, fosta manastire cisterciana din Tara Fagarasului, actualmente biserica evanghelica a comunitatii locale germane. Este situata pe malul stang al Oltului, intre municipiile Sibiu si Fagaras, in imediata vecinatate a localitatilor de azi Carta si Cartisoara.
Scoala din Deal a fost construita in anul 1792. In secolul al XIX-lea a fost o scoala de referinta, institutia scolara de frunte a sasilor.
Turnul Fierarilor a fost construit in anul 1631, in locul vechiului turn al barbierilor, avea rolul de protejare a Bisericii Manastirii. A ars in anul 1676, apoi a fost reparat.
Este o cetate taraneasca, in interiorul careia se afla ruinele bisericii Sfantul Mihai - cea mai veche atestare istorica este din anul 1223 cand MagisterGocelinus doneaza biserica manastirii din Carta. Poze cu pietrele rotunde - Felicitari pentru gasirea geocutiei. Geocutia - Geocutia este/era in partea dreapta, cum stam fata in fata cu poarta. In interiorul bisericii se afla o serie de morminte ale soldatilor germani si austro-ungari morti in bataliile din jurul Sibiului in 1916.
Program de vizitare: zilnic intre orele 10:00-18:00, fara animale de companie. Pret adulti 35 ron, pret copii 3-10 ani 25 ron, pret copii 0-3 ani gratuit, pensionari si studenti 25 ron.
Ferma de cerbi Poiana Neamtului, Avrig
Curiozitate arhitecturala, Casa cu cerb se afla pe strada Scolii 1. Poate ar fi mai corecta denumirea de Casa cu coarne de cerb, deoarece denumirea germana este Haus mit dem Hirschgeweih.
Cetatea Salgo se afla la sud-vest de satul Sibiel, pe Varful Zidului, la altitudinea de 1098 m. Unii pe jos, altii motorizati - M-am apropiat de locatie dinspre Sibiel.
Casa Fronius, aflata pe strada Scolii numarul 13, a fost o locuinta de mestesugari, construita in secolul XVI-lea.
Parcul Natural Dumbrava Sibiului este o arie protejatã de interes national, care se afla la limita sud-vestica a Sibiului. Parcul Natural Dumbrava noaptea - In drum spre Paltinis, noaptea.
Lacul Negru de la Ocna Sibiului are originea in trei lacuri mici carstosaline. Suprafata sa este de 505 m2.
Denumita in trecut Palatul comitatului Tarnava Mare, a fost construita pe locul chiliilor manastirii dominicane. Cu aceasta ocazie a fost demolat si Turnul dogarilor.
Lacul Randunica, sau lacul Sfantul Ioan de la Ocna Sibiului - la originea acestui lac sta abandonarea salinei Nepomuceni Johann Grube. Salina a fost exploatata intre anii 1722-1877, in sistem clopot, cu doua puturi pana la adancimea de 80 m.
Biserica din Deal a fost inaltata in doua secole, XIV-XVI, prin efortul comun al cetatenilor, pe ruinele unei cetati vechi din secolul XII-XIII-lea. Efectul-oglinda - Urmand exact instructiunea ajutatoare initial am cautat geocutia pe partea stanga a pilonului zidului. Este una dintre cele mai mari biserici in stil gotic tarziu din Transilvania.
Pe platoul Breite de langa oras se afla cel mai mare si bine conservat habitat de pajiste impadurita cu stejari multiseculari si goruni din centrul si estul Europei.
Gusterita (Hammersdorf, Szenterzsébet) a fost odinioara un sat sasesc, iar din 1950 face parte din municipiul Sibiu - este situata in partea de nord-est al orasului, despartita de raul Cibin. Falkenhayn inainte de Artmania - Am ajuns in orasul Sibu, cu ocazia festivalului rock Artmania, la ora 18 seara. Pe dealul Gusteritei se afla Turnul Falkenhayn.
Lacul Vrajitoarelor de la Ocna Sibiului este un lac mic, pe cale de inmlastinire cu apa dulce provenita din precipitatii, cu adancimea de 0,25 m.
In gradinile din spatele strazii Dumbravei, in spate la pompieri, gasim o interesanta statuie, care prezinta un leu care doarme.
Nou (in germana Neudorf, in maghiara Szászújfalu) este o localitate din judetul Sibiu, care apartine de comuna Rosia. Gasita - Am gasit cutiuta.
Straja la poarta de intrare a Oltului in defileul care i-a imprumutat numele, Turnul Rosu a fost construit de colonistii sasi prin anii 1360-1370. Cutiile de la Turnu Rosu - Culmea coincidentei, la 5 minute dupa ce am comunicat la geotrekking. Proximitate - Am gasit cutiuta ascunsa in zid de radupuscarciuc (10 august) la nici un metru de cutia ascunsa de mine (24 mai) :). Rolul a fost unul militar, dar defensiv.
Biserica reformata din Tirimia, comuna Gheorghe Doja, a fost construita in anul 1904. Este filie a parohiei Satu Nou.
Muzeul Casa Breslelor se afla pe strada Turnului numarul 1. Aici sunt expuse unelte, echipamente si masinarii utilizate de mestesugarii din oras si imprejurimi.
Izvorul Dorului, situat in Medias este considerat izvorul cu apa cea mai buna din tot orasul. La primele ore ale diminetii - Am pornit in cautarea acestui ascunzis la primele ore ale diminetii. Gasita - Am gasit cutia in padure.
Turnul cu Ceas a fost initial un turn de poarta, care are patru turnulete pe acoperis. Un ascunzis si un loc deosebit - A trecut deja de ora 8 seara, cand am trecut prin Sighisoara. Aceste turnulete sunt simboluri, care indicau existenta unui tribunal care avea puterea de a aplica chiar si pedeapsa capitala.
Lacul fara Fund, sau lacul Lemnelor de la Ocna Sibiului s-a format pe locul salinei Francisc Grube, parasita in 1775 datorita infiltratiilor de apa.
Lacul Verde, sau lacul Poporului de la Ocna Sibiului. Originea lacului este prabusirea a doua saline apropiate, neatestate documentar, ce se exploatau concomitent si care au fost abandonate din cauza infiltratiilor de apa.
In vecinatatea complexului Alba Iulia din Sibiu se afla parcul, care poarta numele celui mai mare poet ungur, Petofi Sandor. Parc - Am gasit cutia ascunsa in zid. In 2007 in parc a fost inaugurat un monument artistic interesant, denumit Tunul din fan.
Casa de mestesugari Loris se afla pe strada Cositorarilor numarul 3.
Conform inscriptiei de pe cladire, in aceasta casa a locuit primarul Johann Both. La mijlocul secolului al XVII-lea el a construit Scara Scolarilor si Bastionul de langa Turnul Cizmarilor.
Agnita, pomenita pentru prima oara intr-un document de la 1280, este un orasel cu traditie mestesugareasca, renumit prin breslele de altadata ale tabacarilor, cizmarilor, croitorilor, dogarilor si olarilor, avand economie semi-rurala. Biserica - Frumoasa biserica. Aici se afla una dintre cele mai vechi fortificatii taranesti din Transilvania.
Plantatia de lavanda din Chendu a fost infiintata in 2015, are o suprafata de 1,2 hectare, din care 50 ari sunt acoperite cu lavanda. In fiecare an aici se organizeaza festivalul cultural Lavenderland Fest, cu programe si activitati pentru copii, concerte, si targ cu produse specifice.
Piata Ratustelor se afla langa Turnul Tabacarilor si Turnul Cositorarilor, legate prin Galeria Puscasilor. Pe piata se afla si cladirea consistoriului districtual evanghelic.
In aceasta casa a crescut si a locuit Michael von Melas (1729-1806), general si comandant al armatei austriece. El s-a confruntat in anul 1800, la Marengo - Italia, cu Napoleon Bonaparte.
Biserica fortificata din Axente Sever
Construita in anul 1370, cetatea Talmaciu este situata la sudul localitatii, pe un deal ce domina trecerea spre defileul Oltului. Dupa zgarieturi si urzicaturi - Am gasit cutia, dar dupa o cautare amanuntita si dupa cateva zgarieturi de spini si urzicaturi. La vanatoare fara pusca - Cand am ajuns sus la cetate am constatat ca ne lipseste gps-ul (uitat jos la masina). A facut parte din sistemul de aparare a sud-estului Transilvaniei.
Biserica saseasca evanghelica din satul Apold este unul dintre cele mai importante monumente istorice si de arta din judetul Mures. Gasita - Am gasit cutiuta. Fiind inclusa pe lista monumentelor istorice cu numarul 2847, biserica a servit comunitatii sasesti din localitate, de-a lungul multor secole, pentru oficierea ritualului religios.
Aici a locuit doctorul Joseph Bacon (1857-1941), medic si colectionar pasionat, intemeietorul Muzeului de Istorie din Turnul cu Ceas.
Sibiel (Budenbach, Biddenbach in germana, Szibiel in maghiara) este o localitate la 20 km vest de Sibiu. Crucea, fantana, si cantarul - Mi-a placut crucea veche de la Pomana, datand din 1877. Biserica Sfanta Treime din Sibiel a fost contruita in anul 1765.
Scara scolarilor (Schulertreppe in limba germana) a fost construita in anul 1642. Scara acoperita a fost destinata pentru usurarea accesului elevilor la Scoala din Deal.
Dealul Zackel este o rezervatie naturala de tip mixt, situata pe teritoriul administrativ al comunei Slimnic. Accesul se face din DJ14 Sibiu - Slimnic, iar din Slimnic pe drum de tara si poteca inca 2 km.
Cetatea Rupea se afla intr-o pozitie dominanta, in apropierea drumului european E60, deasupra orasului Rupea. Prima cutie - Gasita de clubul nostru, prima comoara din (speram) un lung sir. Am gasit si aceasta geocutie - Este o cetate medievala intr-o stare foarte buna comparate cu alte cetati. Acopera o suprafata de aproape 11 hectare cu ziduri, turnuri, si curti interioare.
In partea de vest a Platoului Cornesti, aproape de statia de sud a trenuletului pentru copii, gasim o scena amenajata in aer liber. Daca in trecut era intr-o stare de degradare avansata, azi scena este renovata.
Piatra Craivei este o rezervatie complexa care conserva un relief pitoresc, o vegetatie de stancarie caracteristica si urme ale unui sanctuar dacic. Am urcat azi pe Piatra - Am cautat cutia de acolo, dar nu am gasit-o. Geocutie noua in apropierea varfului - Dupa ce am ascuns o geocutie in punctul care ofera privelistea cea mai buna spre Poiana Inimii, si care se afla chiar pe poteca marcata cu triunghi rosu, am decis sa ne continuam aici drumul spre Piatra Craivei. Se afla in partea de sud-est a Muntilor Trascaului, pe cumpana de ape dintre bazinele Galzii si Ampoiului, si apartine de comuna Cricau, satul Craiva.
Sapte Plopi era candva un loc de recreatie foarte indragit de targumureseni. Cei sapte plopi, vizibili de la mare distanta de pe valea Muresului, se ridicau ca niste uriasi protectori ai orasului.
Lavanda Porumbelul Mic (Kisgalamb Levendula) din Porumbenii Mici este o gradina mica cu lavanda, vizavi de biserica reformata, langa Monumentul Eroilor. In gradina se afla o bicicleta vopsita, probabil folosita pentru pozat, dar nu avem informatii despre o eventuala posibilitate de vizitare a gradinii.
Stadionul municipal vechi, Targu Mures. Stadionul municipal vechi - Faina catarare.
Puteti sa culegeti lavanda in gradina Erika Levendula din Murgesti, intre 23 iunie si 2 iulie. Posibilitate de parcare vizavi de gradina, in curtea magazinului de accesorii pentru telefoane mobile.
Monumentul celor doi Bolyai este opera a sculptorilor István Csorvássy si Márton Izsák. Multumiri pentru geocutie - Odata ajuns la fata locului, m-am oprit chiar langa ascunzis. Lipsa de ocupatie - Trecand prin zona, mi-am adus aminte ca am citit despre aceasta cutie.
Poiana cu castani - Viile Dealul Mic, Targu Mures.
Locul numit La Pietri de langa localitatea Cetea cuprinde 3 formatiuni calcaroase invecinate, ce domina, incepand cu Baile Romane in aval, malul stang al vaii Cetea. Cele 3 puncte distincte sunt Picuiata, Ierboasa, si Mariuta.
Copyright © 2007-2024 Geotrekking.ro. Toate drepturile rezervate. Geodrumetie, ghid turistic geotrekking Romania, drumetii si excursii. Geoobiective, repere turistice.