Localitatea Iod (judetul Mures) Resedinta: Rastolita. Denumire maghiara: Jódtelep.
Atractii turistice - Harti, descrieri si comentarii detailate, poze, posibilitate de cautare, navigare pe teren in timp real pentru cei cu acces complet.

Locuri de vizitat si atractii turistice langa Iod, judetul Mures

Manastirea Piatra Taieturii Manastirea Piatra Taieturii la 46,23 km
Manastirea Piatra Taieturii se afla pe un varf de munte, pe raza comunei Panaci. A fost infiintat dupa primul razboi mondial si reinfiintat in 1992.
Cimitirul eroilor Cimitirul eroilor Zencani la 28,56 km
Cimitirul eroilor - Zencani, Toplita Informatii despre Zencani-Toplita - Cimitirul Zencani, cartier al Toplitei si-a luat numele de la dealul sub care se afla.
Cascada Tihu Cascada Tihu se afla pe paraul Umed, care se varsa in paraul Ciunget. Acesta se varsa in paraul Tihul, apoi in paraul Rastolita.
Stejarul singuratic Stejarul singuratic Reghin la 30,9 km
Stejarul singuratic se afla in partea de nordvest a Reghinului, la marginea din vest a Padurii Rotunde (Ziegenwald). Stejarul secular a fost plantat in 1849, in memoria revolutiei din 1848.
Clopotnita Clopotnita Lazarea la 48,17 km
Clopotnita din Lazarea se afla la intersectia strazilor Clopotnita (Csengettyu) si drumul national DN12.
Strandul Banffy Strandul Banffy Toplita la 28,91 km
Strandul Banffy din Toplita se afla la 654 m deasupra nivelului marii la circa 2-3 metrii de raul Mures. Inca o deziluzie - Dupa deziluzia de la Cascada Termala (al carei soclu de travertin s-a prabusit in ianuarie 2015) a urmat inca una. Initial era a familiei Lázár din Lazarea, care in 1818 au construit o intrare superba, langa care erau si patru cabine.
Clopotnita din Felszeg Clopotnita din Felszeg Ditrau la 44,47 km
Clopotnita din Felszeg (partea de sus a satului) se afla in Ditrau. Pe Drumul mare care duce spre Tulghes (numit astfel din 1876), astazi strada Nicolae Balcescu, la numarul 114.
Varful Pietros 2 Muntii Calimani la 23,1 km
Varful Pietros Una prea plina, cealalta prea goala! - Am descris traseul care ne-a adus pe Varful Pietrosu in cadrul consemnarii gasirii celeilalte cutii de pe varf.
Lacul Iezerul Calimanilor Lacul Iezerul Calimanilor la 25,43 km
Rezervatia Lacul Iezerul Calimanilor este o arie protejata de interes national inclusa in Parcul National Calimani. Palarie in doua picioare - Gasirea cutiei de la Iezerul Calimanilor (numit si Retitis dupa varful sub care se afla) a incununat o zi fructuoasa din punct de vedere al geotrekkingului. Rezervatia se situeaza la poalele Varfului Rachitis, are o suprafata de 322 ha.
Cismeaua de la Coltul Nirajului Cismeaua de la Coltul Nirajului Magherani la 43,62 km
Cobarand spre Magherani pe drumul asfaltat dintre Sarateni si Miercurea Nirajului, in parcarea de langa drum, gasim un loc de odihna acoperit, amenajat cu banci si mese. Cismeaua de langa parcare a fost fortificata cu perete din piatra, putand astfel lua apa intr-un mod mai comod.
Baia O-saros Baia O-saros Borsec la 44,47 km
Primaria Borsec a dat in functiune pe 27 octombrie 2012 baia de tratament cu apa minerala, reconstruita dupa modelul uneia demolata in anii 50. Astfel orasul a facut un prim pas spre redobandirea statutului de statiune balneoclimaterica.
Baltile Uila la 29,46 km
Din drumul care duce din Batos spre Uila, aproximativ la jumatatea distantei, se desprinde din sosea un drumulet, spre stanga, care duce spre o cladire.
Casoaia lui Ladas Pesterile de mulaj s-au format in perioada activa a vulcanului Calimani-Gurghiu, in timpul pliocenului, in urma cu 5,3 miloane de ani. O tura prin zona - De mult urmaream sa ajung aici. Trunchiurile copacilor doborati de activitatea vulcanica au ramas in sedimente, iar dupa un timp apa le-a scos din roca.
Castelul Lazar Castelul Lazar Lazarea la 48,83 km
Castelul Lazar din Lazarea este una din cele mai frumoase constructii renascentiste din Ardeal. Geocutie suplimentara - Vizitarea castelului este suspendata pentru o perioada nedeterminata. Castelul si-a capatat forma finala in timpul lui Lázár István IV ca simbol al pozitiei sale, fiind judele regal al scaunelor Ciuc, Gheorgheni si Casin.
Cascada Lomasita Cascada Lomasita este o cadere de apa spectaculoasa, pe mai multe trepte dreptunghiulare, din roca dura. Domnisoara Lomasita si Domnul Lomasel - Ne-am apropiat de locatie de-a lungul paraului Lomasul, trecand prin Poiana Izvor si Poiana Puturosul. La cascada Lomasitei, apa multa in cutie - Dupa ce am ascuns o cutie la Manastirea de la Gura Izvorului, am gasit-o pe cea a Domnului Lomasel, i-a venit randul celei de la Cascada Lomasitei. Deasupra cascadei se afla un interesant bloc de piatra suspendat, cu vegetatie deasupra.
Mesteacanul pitic Mesteacanul pitic Borsec la 44,35 km
Mesteacanul pitic, Betula Humilis, este o planta ocrotita, deoarece este pe cale de disparitie. Borsecul este zona cea mai sudica unde se mai gaseste.
Padurea de larice Posmus la 28,79 km
Padurea de larice, de la marginea localitatii Posmus, este o arie naturala protejata, de tip botanic, care se intinde pe o suprafata de 2 hectare.
Biserica de lemn Santandrei Biserica de lemn Santandrei Miercurea Nirajului la 49,64 km
Biserica Sfantii Arhangheli Mihail si Gavril din Santandrei Miercurea Nirajului se afla pe strada Bisericii numarul 14. A inlocuit-o, in prima parte a secolului al XVIII-lea, inainte de 1751, pe cea strabuna.
Poiana cu narcise Gurghiu la 25,58 km
Poiana cu narcise de la Gurghiu
Lacul Mierlei Lacul Mierlei Sovata la 41,64 km
Lacul Mierlei este un lac din statiunea Sovata. Bomboane tictac cu gust de portocala - Exista o multitudine de alei si poteci, marcate si nemarcate, in padurea in care afla lacurile Sovatei.
Biserica reformata Santandrei Biserica reformata Santandrei Miercurea Nirajului la 49,86 km
Locuitorii catolici din evul mediu ai satului Santandrei, filiala Miercurea Nirajului, devin reformati in timpul reformei.
Piatra Laptariei Bilbor la 44,1 km
Piatra Laptariei se afla la est de comuna Bilbor, la nord de raul Bistricioara, intre Piciorul Pintea si Fagetelul. La sud-vest de varful aflat la o altitudine de 1450 m, gasim o stanca cu dinti ascutite, denumita (probabil mai recent) Stanca lui Codrean.
Copacul singuratic Copacul singuratic Remetea la 41,82 km
In partea sudica a localitatii Remetea, in lunca plata dintre raul Mures si cimitirul catolic, putem observa un copac singuratic. Seamana cu copacul lui Bezergheanu, cel din apropierea comunei Greci, de la poalele muntilor Macin.
Izvorul de sub Piatra Tare Izvorul de sub Piatra Tare Campu Cetatii la 34,58 km
La Campu Cetatii, aproape de spatiul expozitional Mini Niraj, sub versantul sudestic al muntelui Piatra Tare, se afla un izvor cu o apa foarte buna de baut. Apa izvorului este folosita cu precadere de localnici, dar vin multi si din localitatile vecine.
Izvorul Borcut Bilbor la 39,26 km
Izvorul Borcut se afla la nord-nordvest de Bilbor, in valea paraului Borcutului. Este o apa foarte buna la gust, acidulat, bicarbonatic, cu continut de fier, radioactiv, si cu un debit de 240 litri pe ora.
Piatra Corbului Piatra Corbului reprezinta un perete stancos cu o inaltime de 90 m. Eroziunea a sapat in acest perete stancos format din piroclastite, martori de eroziune, formatiuni erozionale, tufuri vulcanice.
Pestera cu Gheata Pestera cu Gheata Borsec la 45,31 km
Pestera cu Gheata din Borsec este situata in zona Gatul Chibei, si face parte din zona carstica Dealul Scaunul Rotund. Denumirea de Pestera de Gheata este incorecta, deoarece pestera nu s-a format in gheata, ci doar contine gheata.
Varful Tihu Varful Tihu Muntii Calimani la 18,36 km
Varful Tihu, 1799 m, este un con secundar ce domina o regiune periferica din flancul sudic al Muntilor Calimani.
Capela Sfantul Gellert Tengheler Capela Sfantul Gellert Tengheler Ditrau la 48,45 km
Mica capela, situata langa drumul care leaga Ditrau de Tulghes, a fost sfintita in iulie 2004, cu ocazia unei slujbe traditionale de hram pentru sarbatorirea zilei Sfantei Ana. Ideea construirii capelei a aparut in 2003, dupa slujba de sarbatorire a zilei Sfantului Gellert.
Poiana Rusu Varful Tibles Muntii Gurghiu la 6,82 km
Poiana Rusu - Varful Tibles
Fereastra de sub Casoaia Fereastra de sub Casoaia Androneasa la 5,06 km
Urmand marcajul punct rosu spre pestera Casoaia lui Ladas, respectiv punctul de belvedere de deasupra stancii, vom observa langa poteca formatiuni interesante de stanca. Fereastra - Am trecut si pe aici, facand traseul din jurul pesterii Ladas.
Laleaua pestrita de la Valenii de Mures la 18,15 km
Rezervatia cu lalea pestrita este situata pe partea dreapta a raului Mures, pe raza comunei Brancovenesti, satul Valenii de Mures. Zona din apropierea paraului Agris este una cu umiditate ridicata in perioada ianuarie-mai si septembrie-decembrie.
Varful Pietros Varful Pietros Muntii Calimani la 23,11 km
Varful Pietrosul Calimanilor are o inaltime de 2102 m, si este cel mai inalt varf din muntii vulcanici Calimani. Prima mea cutie gasita - Imi cer scuze, a fost prima mea cutie gasita. Doua cutii in acelasi ascunzis - Am ajuns pe Varful Pietrosu (2. Poate fi atins dinspre Lunca Bradului, Gura Haitii, sau Toplita.
Izvorul Pierre Curie Izvorul Pierre Curie Borsec la 45,57 km
Izvorul Pierre Curie este situat pe poteca care duce spre Cetatea Bufnitelor, de la Izvorul Stravechi. Justificare gasire cu dovada foto - Am acceptat poza atasata comentariului. Poarta numele lui Pierre Curie, in amintirea savantului francez care a descoperit radiul.
Cea mai veche poarta secuiasca Cea mai veche poarta secuiasca Calugareni la 38,94 km
Poarta bisericii si manastirii franciscane din Calugareni, ridicata in 1673, a fost cea mai veche poarta secuiasca ramasa in picioare, pana in anul 1930. Poarta slabita a fost daramata de o furtuna in anul 1912, dupa care a ajuns in posesia Muzeului de Etnografie prin cumparare.
La mestecanis Borzont la 45,14 km
La mestecanis, sau Piemontul Nyires - Borzont.
[ Sus ↑ ]
Clepsidra, Portalul - Stancariile Casoaiei lui Ladas Androneasa
Clepsidra, Portalul - Stancariile Casoaiei lui Ladas Androneasa la 5,06 km
Casoaia lui Ladas si Pestera Zmeului Androneasa
Casoaia lui Ladas si Pestera Zmeului Androneasa la 5,3 km
Lavanda Leda Murgesti la 59,92 km. Programe si activitati de timpul liber, pentru familii si copii.
Cripta armeneasca Cripta armeneasca Tulghes la 59,42 km. Cripta armeneasca din Tulghes este o cladire istorica cu o forma geometrica hexagonala.
Gradina pasarilor ornamentale Corund la 58,48 km. In gradina pasarilor ornamentale din Corund se afla pauni, pasari acvatice, gaste si rate, fazani exotici, pagagali, potarnichi, porumbei, prepelite, si lebede.
Pestera Tausoare Muntii Rodnei la 62,01 km. Pestera de la izvoarele Tausoarei.
Troita Sfanta Maria Regina Troita Sfanta Maria Regina Lupeni la 67,5 km. Pe o colina mica aflata ceva mai jos de promontoriul Dealului Gordon pe care se afla statuia uriasa a lui Isus exista o troita din lemn - o creatie artistica aparte. O jumatate de ora dus-intors - Am coborat din varful dealului Gordon la statuia Mariei, pe jos.
Casa cu picioare Casa cu picioare Targu Mures la 57,91 km. Ramasitele unei case, constructia interesanta se afla la coltul strazilor Liviu Rebreanu si Tudor Vladimirescu, langa paraul Poclos.
Podul graniceresc Cosbuc la 62 km. In satul Cosbuc se afla un pod acoperit din lemn, Podul graniceresc, construit peste raul Salauta.
Cheile Sugaului Cheile Sugaului la 68,27 km. Cheile Sugaului - Munticelu Am luat-o pe un drum gresit - Cu o vale mai in amonte si am escaladat o stanca gigantica.
Biserica reformata Biserica reformata Band la 63,76 km. Biserica reformata Band
Saua Curatel Muntii Rodnei la 58,78 km. Saua Curatel, refugiul Ancuta.
[ Sus ↑ ]
Copyright © 2007-2025 Geotrekking.ro. Toate drepturile rezervate. Geodrumetie, ghid turistic geotrekking Romania, drumetii si excursii. Geoobiective, repere turistice.