Localitatea Ivanesti (judetul Ialomita) Resedinta: Ciulnita.
Biserica a fost construita din lemn, nuiele si chirpici, in anul 1863, fiind una dintre cele mai vechi biserici ortodoxe din Dobrogea.
Biserica de lemn Sfantul Dumitru a fost construita folosind tehnica paiantei, structura din lemn si pereti din pamant batut si chirpici.
Cimitirul afurisit se afla in partea de est a satului Lehliu, in apropierea lacului Lehliu I, langa drumul care duce spre Sapunari.
Situl arheologic Durostorum se afla la vest de localitatea romaneasca Ostrov si la est de localitatea bulgara Silistra, pe malul geografic drept al Dunarii.
Crucea Inalta din Gura Ialomitei a fost asezata de Matei Basarab, si dateaza din anul 1639.
Pe teritoriul satului Canlia (in turca Kanli), din comuna Lipnita, gasim mai multe cismele, cel putin patru.
Pacuiul lui Soare este o insula de forma alungita, orientata vest-est, lunga de aproximativ 7 km, aflata pe Dunare, la nord de Bratul Ostrovului.
Ansamblul de cruci de piatra din Sapunari se afla in curtea bisericii, pe partea stanga a vaii Profira.
Cismeluta se afla in localitatea Ostrov, la intersectia strazii Cismelutei si strada Libertatii, la doar 100 m est de biserica ortodoxa.
Izvorul Tamaduirii se afla la nord-est de Manastirea Dervent, la o distanta de aproximativ 500 m.
Izvoarele (in trecut Parjoaia) este un sat din comuna Lipnita.
Cu existenta documentata din 1431 (an de domnie al lui Dan II, nepot de unchi al lui Mircea cel Batran), Orasul/Targul de Floci e mai degraba cunoscut ca loc al nasterii lui Mihai Viteazu. :) - N-as zice ca e pacat, e doar un motiv de a mai face o excursie in zona. Tasli Bair - Locatia Esterului pare a fi stabilita (de arheologi) pe dealul de vizavi de Gura Dobrogei (Tasli Bair). O piedica in calea vitezei - In drum spre/dinspre mare, trecem negresit in goana pe langa acest obiectiv.
Cismeaua de pe Valea cu Tei IzvoareleCismeaua de pe Valea cu Tei (alta denumire Valea Cutiei) se afla la aproximativ 100 m sud de malul Dunarii, la 2,5 km in aval de localitatea Izvoarele.
Pe lista monumentelor istorice din judetul Constanta, apare listata o cruce de piatra, avand codul CT-IV-m-B-02959.
Se presupune ca acest sit arheologic, asezare intarita si de mari dimensiuni, este Sucidava dobrogeana.
Ruinele bisericii vechi Cuvioasa Paraschiva din Ivanesti se afla in lunca raului Ialomita, la aproximativ 500 m nord-nordest de sat, respectiv 15 km vest-nordvest de orasul Slobozia.
Almalau (in trecut Almaliul, in limba turca Almali) este un sat din comuna Ostrov.
Crangu (in trecut Kara-Amet, Karamat, Caramat) este un sat din comuna Ion Corvin.
Carvan (in trecut Kervan) este un sa din comuna Lipnita, format prin comasarea satelor Carvanu Mare (Carvan de Sus, Yukari Kervan) si Carvanu Mic (Carvan de Jos, Asagi Kervan).
La nord-vest de Harsova, intre Dunare si drumul national DN2A, pe dealul Baroi, se afla un sit arheologic rupestru. Incercare de localizare nereusita - Avand la dispozitie coordonatele precizate in Repertoriul Arheologic National, am incercat localizarea sitului arheologic rupestru.
La vest de Zidul Genovez, intre cele doua turnuri vecine, se afla intrarea aval in Pestera din Canaraua Cetatii.
La aproximativ 2,5 km distanta spre nord-vest de orasul Harsova, pe malul Dunarii, se afla un zacamant de ape mezotermale sulfuroase.
Fosta localitate Ispanaru, azi sit arheologic, se afla la aproximativ 5 km nord-nordvest de Adamclisi, de care apartine administrativ.
Cismeaua Tas Uluc se afla la nord-vest de satul Padureni (denumire veche Nastradin), pe drumul comunal DC36, intre Padureni si Raristea (mai demult Bazirgian).
Valul de piatra porneste de la cetatea Axiopolis, trece prin cartierul Palas Constanta, si se termina in partea de sud a orasului, pe malul Marii Negre.
Coslugea (in limba turca Kozluca) este un sat din comuna Lipnita, localitatea are cel putin trei cismele.
Sub tumulul de la Cernavoda, care apare pe lista monumentelor istorice cu codul CT-I-m-A-02620 03, se afla un mormant pictat de tip hipogeu.
Vechiul cimitir musulman din Cuiugiuc (in turca Kuyucuk), neingrijit si lasat in paragina, se afla la sud de localitate.
Canaraua La Porumbei se afla pe malul drept al Dunarii, la poalele dealului Celea Mare, la sud-est de orasul Harsova, si in amonte de stanca Mosu si Baba.
Ion Corvin (in trecut Kuzgun, Cuzgun) este satul de resedinta al comunei cu acelasi nume.
Cismeaua se afla intre Faurei si Padurea Canaraua Fetii, sub versantul din nord-vest al dealul Movila Calaici.
Geoobiectivul este centrat pe blocul de stanca, a carui parte inferioara se aseamana cu un urias craniu.
Piatra cu capac se afla pe malul drept al Dunarii, la poalele dealului Varos (Harsova), in apropierea si la vest-sudvest de Releul Harsova.
Cismeaua Gherdime se afla la sud-est de satul Raristea (denumire veche Bazirgian), pe drumul comunal DC36, intre Padureni (mai demult Nastradin) si Raristea.
Valul mare de pamant de la Cochirleni are o lungime de aproximativ 7 km.
Copyright © 2007-2024 Geotrekking.ro. Toate drepturile rezervate. Geodrumetie, ghid turistic geotrekking Romania, drumetii si excursii. Geoobiective, repere turistice.