Localitatea Nicolesti (judetul Harghita) Resedinta: Frumoasa. Denumire maghiara: Csíkszentmiklós.
Piatra Predicatorului Muntii Bodoc la 47,2 kmPe piciorul de munte ce pleaca din Varful Henter al culmii principale a Muntilor Bodoc spre Valea Oltului, se afla doua stanci izolate, ce atrag atentia. Ceea ce m-a derutat - Primul animal mergea (sarea la fiecare pas de jos in sus) foarte tantos (mandru). Cerb vs tap, ciuta vs caprioara - Probabil sunt 4 caprioare (datorita taliei). Piatra Predicatorului (sau Piatra Egrici), aflata ceva mai jos, spre vest, chiar pe plai si pe traseul turistic.
Lacul Filigeni Obcina Laposului la 42,4 kmFormat pe paraul Supanelu (Fierastrau), un afluent al Supanului (ce ajunge, la randul lui, in Trotus), Lacul Filigeni isi datoreaza aparitia bararii cursului paraului de alunecarea unei halde de steril provenit de la Mina Filigeni (avand gura pe paraul Supanu). Un lac activ - Lacul Filigeni nu a secat, si pentru un timp oarecare, va ramane lac. Multumesc pentru coordonate - Folosind Geoplaner am verificat pozitia ascunzisului (A), respectiv a lacului Filigeni (B), pe baza coordonatelor primite.
Piatra Gaurita Talisoara la 42,37 kmIn Secuime, gasim formatiuni naturale denumite Likasko (Piatra cu Gaura), in mai multe locuri. Gaura cu plin - La intoarcere din fructuoasa (si din punct de vedere geotrekking) drumetie de pe dealurile Varghisului (de fapt, in Muntii Persani). Una dintre aceste formatiuni este situata langa comuna Talisoara, aproape de drumul catre Racosu de Sus.
Biserica catolica Armaseni la 13,17 kmArmaseni se intinde la o distanta de 25 km de Miercurea-Ciuc, la 12 km de drumul national 12, langa drumul judetean numarul 123C, in valea paraului Toplita, la altitudinea de 822 m. Obiectiv de nota 10 - Am avut norocul sa ne vada la poarta bisericii cel care tine cheia (are casa langa biserica). Numarul locuitorilor satului, conform datelor recensamantului din anul 1992, este 726.
Baile Miercurea Ciuc la 11,28 kmBaile Miercurea-Ciuc (Baile Katalin, Szeredai furdo, Baile Miercurea) au fost amenajate pe malul drept al raului Olt, folosind apa calduta a izvoarelor de aici. Primul proprietar a fost brutarul Helwig G Janos, care a denumit baile dupa numele sotiei sale, Katalin.
Ciucsangeorgiu Capela Adormirea Maicii Domnului la 17,05 kmAceasta capela, pomenita si in descrierea facuta comunei Ciucsangeorgiu, se afla pe Dealul Posa, asa cum este specificat in denumirea maghiara a capelei. Capela a fost ridicata de episcopul Ardealului, Illyes Andras (1639-1712), nascut in Sangiorgiu, in amintirea unui episod din copilaria sa.
Lacul Poiana Uzului la 43,25 kmDespre Lacul Poiana Uzului, mentionam ca data oficiala a nasterii sale, anul 1973, cand a fost terminat barajul (constructia a inceput din 1965). Locatie spectaculoasa - Locatie neexploatata din punct de vedere a agrementului lacustru. Un ascunzis de exceptie - Fara a da mai multe amanunte despre locatia ascunzisului - dacat a facut-o cel care a ales-o - nu putem trece cu vederea frumusetea locului. Barajul, din beton, cu contraforti, este inalt de 84 m.
Cimitirul vechi din Jigodin la 11,53 kmCimitirul vechi din Jigodin, Miercurea Ciuc. Noaptea in cimitirul parasit - Ce poate fi mai interesant, decat sa cauti o geocutie noaptea, intr-un cimitir parasit.
Capela Sfanta Elena Nadejdea la 7,89 kmFlavia Iulia Helena, cunoscuta sub numele de Sfanta Elena, a fost mama imparatului Constantin cel Mare. Unii autori antici afirma ca Helena era concubina lui Constantiu, alti o numesc sotia lui.
Biserica Sfantul Ioan Botezatorul Delnita la 4,29 kmDelnita, ocolit de DN 12A, se afla la 8 km est de Miercurea-Ciuc. La Delnita sunt multe de vazut! - In peripluul nostru pe la bisericile din satele secuiesti (multumita informatiilor trekkingklubului), popasul la biserica din Delnita era unul obligatoriu. Este una din cele mai vechi asezari ai zonei, de pe vremea Arpazilor (inaintea anului 1301, anul mortii ultimului rege maghiar din dinastia Arpazilor).
Centrul Memorial al Granicerilor Secui Frumoasa la 1,74 kmCentrul Memorial al Granicerilor Secui a fost infiintat de administratia locala si Asociatia pentru Frumoasa, cu sprijinul guvernului maghiar. Centrul de expozitii prezinta trecutul militar al secuilor si rolul lor secular in apararea granitelor.
Biserica reformata din Talisoara la 42,08 kmBiserica reformata din Talisoara (comuna Bradut), asa cum arata azi, a fost construita in anul 1858, luand locul alteia mai vechi, de prin secolul al XIV. Cutie disparuta cu ocazia unor lucrari - Eram intr-o excursie in valea Cormosului.
Basorelieful palpabil Sumuleu Ciuc la 6,86 kmBasorelieful palpabil Sumuleu Ciuc se afla vizavi de biserica franciscana, in parcarea amenajata de pe cealalta parte a drumului. Placheta din bronz se afla pe un soclu din andezit, pe care nevazatorii gasesc informatii scrise in Braille.
Valea paraului Periculos la 36,84 kmParaul Periculos curge intre Piscul Mare si Dealul Periculosului. Valea paraului este adanca, intunecata, nu este practicabila nici cu automobile de teren.
Baile Barzava la 1,56 kmBaile Barzava se situeaza la est de satul Barzava, langa paraul cu acelasi nume. A treia cutie, nu! - Cadrul natural al bailor este unul de un pitoresc aparte (a se vedea foto atasata). Zona are o flora si fauna bogata.
Biserica romano-catolica Sanzieni la 49,08 kmSanzieni este unul dintre cele mai mari si mai dezvoltate sate din Depresiunea Tg. In sfarsit am gasit intrarea deschisa - Am trecut de mai multe ori prin zona, cautand diferite geoobiective. Secuiesc.
Cetatea Turia la 42,49 kmLocul si urmele Cetatii Turia Ursus carpaticus - S Pai, ai doua posibilitati - 1 Inghiti sec, saluti politicos, si intri.
Varful Vitos la 47,75 kmDespre Piatra Vitos trebuie spus ca este unul dintre reperele majore - macar din punct de vedere peisagistic - al Muntilor Hasmas, dar aflat cam la periferia lor (strict geografic vorbind) si putin excentric fata de traseele uzuale din acesti munti. Varful Pietrei Vitos, ca si cutia de pe el, in ceata - Am ajuns pe Piatra Vitos pe o ceata atat de deasa ca era sa-l ratam.
Cariera Suseni la 28,68 kmIn Cariera Suseni se exploateaza un andezit cu piroxeni si hornblenda, roca de origine vulcanica formata acum cca. 6,5 milioane de ani, in urma eruptiei vulcanului Ciumani - Fierastraie, unul din vulcanii importanti din Muntii Gurghiului.
Apa minerala Sansimion la 21,53 kmApele minerale din Sansimion izbucnesc in partea vestica a localitatii. Caracteristica acestor izvoare de apa minerala este ca apele minerale sunt amestecate cu apa dulce, rezultand ape mai slabe, dar eficiente.
Mlastina Budos Santimbru-Bai la 19,74 kmMlastina Büdös din Santimbru-Bai se afla pe versantul estic al Muntilor Harghita Sud, la obarsia paraului Chendres (Kenderes), la 1200-1210 m altitudine. Rezervatia are doua sectoare tipice, unul eutrof, si celalalt oligotrof.
Baile Fantana Sarata la 30,46 kmStarea actuala a bailor este deplorabila, mai toate amenajarile fiind aproape distruse sau cu un aspect jalnic, la care se adauga mizeria lasata de autoturistii ce mai opresc aici pentru popas. Baile Soskutfurdo - Probabil perioada de iarna a facut ca locatia sa arate neingrijit. A doua oara - Am trecut de mai multe ori in ultima vreme pe langa Baile Fantana Sarata, azi fiind a doua oara cand caut aceasta geocutie. Prezentam pe scurt istoria recenta a bailor pentru a intelege dezamagirea la vederea starii actuale.
Izvorul din paraul Pastravului Ozunca-Bai la 36,83 kmDin Ozunca-Bai un drum de pamant ne duce catre valea paraului Pastravului, loc unde se afla pe vremuri Baia cu pastravi, predecesorul statiunii Ozunca-Bai. Paraul Pastravului in intuneric - Cand am ajuns in Ozunca Bai era deja intuneric. Baile vechi au disparut in secolul al 18, iar azi nu se mai vad nici urme.
Varful lui Alexandru Soimeni la 8,15 kmVarful lui Alexandru nu este un varf de munte deosebit, sau proeminent - este mai mult un deal cu platoul plat - insa ofera o panorama deosebita spre varfurile din apropiere a Muntilor Ciucului. Neagra ca pamantul - Am ajuns pe Varful lui Alexandru intr-o drumetie in circuit, cu plecare din Armaseni si revenire tot acolo, in jurul paraului Bradului, trecand de pe Mt Tomotu, pe langa Mt Viscolul, pe Mt.
Capela Sfantul Iosif Barzava la 1,73 kmCapela romano-catolica este inaltata in locul numit Gradina Capelei. Interesant, despre capela - Am aflat, ulterior descoperirii geocutiei, amanunte interesante legate de acest ascunzis. Traducerea binevoitorului :-) - In Barzava, in cimitirul vechi de langa capela din piatra, se afla monumentul funerar al locotenentului major Balogh Ignác (1822-1890) . Prima capela de lemn a fost inaltata de familia Egri in 1792, apoi, intre anii 1794-1821 a fost inaltata capela de piatra.
Piatra cu caldare mica Piatra Soimului Oituz la 62,71 km. Cautand Piatra cu caldare mare, am descoperit mai intai o alta stanca, de forma unui creier, care are pe partea laterala o mica (semi)caldare. Nici Caldarea Mica nu a fost goala - Ca si Caldarea Mare, si aceasta are un ce suficient de interesant care sa te faca sa tot stai pe ganduri privind-o.
Castrul roman Angustia Bretcu la 56,07 km. Printre polisurile Daciei, consemnate in celebra Geografie a lui Ptolemeu, este inscris si Angustia, identificat ca fiind castrul roman ale carui urmee au fost descoperite la Bretcu. Geocutie noua intr-o alta salcie - Nu am citit atent descrierea, si am ajuns la coltul de sud-vest al castrului pe un drum de pamant, care porneste de la iesirea localitatii.
Piatra Corbu Larga la 53,9 km. Piatra Corbu reprezinta o inpresionanta faleza de gresie, aflata la extremitatea celui mai zdravan contrafort al Culmii Berzuntilor - Stogu -, la confluenta paraului Larga cu Trotusul.
Piatra Siclodului la 60,93 km. Pentru a ajunge la Piatra Siclodului putem urmari traseul marcat cu cruce galbena, care incepe din drumul Sovata - Praid, din locul denumit Sasveres.
Crucea Ciobanului Poiana Sarata la 58,96 km. Este vorba despre trei fragmente ce au format candva o cruce, piciorul, ramas inca implantat in locul initial, un soclu natural de gresie, si cele doua parti laterale, gasite alaturi de picior.
Varful Cernegura Muntii Tarcaului la 64,45 km. Muntele Cernegura treprezinta bastionul extrem nord-estic al Muntilor Tarcaului, dominand dinspre sud orasul Piatra Neamt. Varful Cernegura - Gasit geocutia in crapatura de la baza fagului.
Santul cetatii Moacsa la 57,16 km. Santul cetatii de la Moacsa Toponimia Santul cetatii - Din informatiile mele, este vorba de o fortificatie pagana veche. Semnele de intrebare se inmultesc - Multumim pentru raspuns. Várhányásnak - Várhányásnak este o forma gramaticala a denumiriii de Várhányás.
Sub Varful Lepsa la 67,69 km. Culmea Musat-Lepsa-Stanisoara-Clabuc-Zboina Neagra reprezinta una dintre unitatile structurale majore ale Muntilor Vrancei, continuand spre nord, culmea principala a acestora, Musat-Lacauti-Goru. Varful lepsa e sub el - bis - Rugam primul gasitor al acestei cutii sa adauge pe titlului de pe
eticheta si de pe coperta jurnalului cuvantul SUB, iar daca suie si pe
Varful Lepsa si gaseste cutia de acolo sa taie de pe eticheta aceleia
acelasi cuvant . GeoStana de sub Varful Lepsa - Desi am trecut de vreo trei ori cu bicicleta pe drumul ce trece pe sub varf, deabia iarna acesta am reusit, in sfarsit, sa caut geocutia.
Copyright © 2007-2025 Geotrekking.ro. Toate drepturile rezervate. Geodrumetie, ghid turistic geotrekking Romania, drumetii si excursii. Geoobiective, repere turistice.