Localitatea Livezi (judetul Harghita) Resedinta: Mihaileni. Denumire maghiara: Lóvész.
Ruinele Cetatii Paganilor se afla la vest de vatra satului Racu, la 7 km, pe un pisc aflat la altitudinea 1273 m. O zi minunata - Ziua de azi a fost o zi minunata, nu numai din punct de vedere meteo, ci si din alte considerente. Revalorizare - Am ajuns la cetatea Racu pe un traseu neconventional ce porneste din Siculeni si trece pe la Piatra Tabulata. Probabil o fortificatie din perioada Latene, folosit - conform vestigiilor arheologice - si in secolul I, apoi, dupa o perioada de intrerupere si in evul mediu timpuriu.
In acest loc a fost identificat un turn roman, o fortificatie cu dimensiunile de 20x20 m. Cetatea Hasmasului a avut un sant de aparare pe laturile de vest, nord si sud, respectiv un val de pamant cu palisada de stejar.
Cetatea Vapa se afla la 1 km distanta sud-vest de localitatea Bixad, pe un promontoriu care se inalta deasupra Oltului. Traseul nu e chiar usor - Poateca marcata cu punct albastru era partial inundata cand am cautat noi, si a trebuit sa o ocolim pe bucati.
Putini stiu, dar langa Miercurea Ciuc se afla un lac destul de mare. Lacul Nimanui se gaseste la vest de oras, si este locul preferat al pescarilor din localitate.
Biserica aflata in prima intersectie importanta de la intrarea sudica in satul-comuna Varghis este una reformata, calvina.
Pasul Vlahita este o coama la o altitudine de 980 m, este situat pe DN 13A la 36 km de la Odorheiu Secuiesc si la o distanta de 16 km de la Miercurea Ciuc. Ascunzis drive-in - Am trecut de foarte multe ori pe langa acest loc. Pasul Vlahita - Am cautat in 2 zile diferite cutia. Este soseaua care desparte Harghita Centrala de Harghita de Sus, pe care traverseaza drumul national ce asigura legatura intre cele doua regiuni, ale Odorheiului si a Ciucului.
Lacul de acumulare Sub Cetate este singurul lac artificial al râului Târnava Mare. Intr-o zi noroasa, cu ploaie intermitenta - Este a doua incercare, deoarece prima data am ajuns la fata locului dupa inserare. Piramida din Apa - Am gasit geocutia cu numele de Piramida din Apa, ascunsa pe varful peninsulei din lacul de acumulare Sub Cetate. Lacul de acumulare a fost construit intre anii 1976-1992, cu scopul de-a folosi cât mai eficient ºi mai variat cursurile de apã de suprafaþã.
Sacadatul se afla la aproximativ jumatatea distantei dintre Tarcau si Nascalatul lui Danfalau, la sud - sud-est de Saua Tarcau, la limita nordica a Muntilor Ciucului.
Satul Recea este aflat la 9 km de Tulghes - resedinta comunala - pe drumul transmontan care duce la Ditrau.
Pe teritoriul statiunii Baile Harghita a functionat in trecut o exploatare subterana de caolin, care in 2018 a intrat in faliment, si a fost inchisa gradual. In jurul statiunii gasim mai multe halzi de steril, rezultate din depozitarea reziduurilor din exploatare.
Baile au fost fondate ca atare in 1929, cand in preajma unui cunoscut izvor mineralo-termal (20 grade C) a fost creat un amenajament pentru imbaiere, de catre Corpul Industriasilor din Ciucul de Sus. Geodomeniul furnicilor - Cand am ajuns la fata locului, prima data m-am plimbat putin in jurul bailor.
Basorelieful palpabil Sumuleu Ciuc se afla vizavi de biserica franciscana, in parcarea amenajata de pe cealalta parte a drumului. Placheta din bronz se afla pe un soclu din andezit, pe care nevazatorii gasesc informatii scrise in Braille.
Izvorul de leac pentru ochi Izvoru Muresului la 16,91 km
Pornind de la gara Izvoru Muresului, urmand traseul turistic marcat cu punct albastru, la iesirea din localitate, ajungem la paraul Meses, la un izvor tamaduitor. Toamna izvorul e mai greu de gasit - Planuiam demult gasirea acestui geoobiectiv, si chiar daca trec destul de des prin Izvoru Muresului, doar azi am reusit sa ajung si aici. Pe partea geografica stanga se afla un izvor pretios, indicat si cu o tablita.
Fosta carciuma Balogh Anna, azi casa de locuit cu structura din lemn, se afla in satul Mihaileni la numarul 315. Casa construita in anul 1889 este listata in registrul monumentelor istorice ale judetului Harghita, HR-II-m-B-12878.
Din drumul care duce dinspre statiunea Lacu Rosu spre Trei Fantani, din apropierea Cheilor Duruitoarei, un drum de pamant urca spre culme, trecand apoi inspre comuna Damuc. In locul unde drumul intersecteaza creasta gasim un stalp plin cu indicatoare.
Langa fostul strand municipal Miercurea-Ciuc a fost creat un parc pentru activitati sportive si recreative in aer liber. In urma unor lucrari care au inceput in iunie 2018, au fost amenajate terenuri de sport, piste de alergare, terenuri de joaca pentru copii, si un turn de observatie.
Acum 4-500 de ani, locuitorii Ciucului de Sus tineau targuri regulate in locul numit Poarta Targului, care se afla la nord de biserica romano-catolica Sfantul Ioan Botezatorul din Delnita, in punctul culminant al drumului de exploatare Drumul Targului.
Pornim de langa gara statiunii Izvoru Muresului si urmarim traseul marcat cu cruce rosie. Pe varful Fagul Mures trecem pe langa o stana, apoi langa un izvor imprejmuit cu gard.
Biserica fortificata romano-catolica din Satului Nou sau Garciu, este declarata monument conform registrului monumentelor ale judetului Harghita. Cu multa asiduitate - Am cautat in zona indicata de fotografia ascunzisului, si raportandu-ne la indiciile oferite, dar in zadar. Din a doua incercare - De aceasta data am mers direct - conform indicatiilor si fotografiei - la ascunzis, gasind si cutiuta, aflata in buna stare. Este una din cele mai vechi cladiri din fostul Scaun al Ciucului, monumentul dateaza din secolul al XIII-lea.
Izvorul geografic al Oltului
Vila Anna - Baile Tusnad Ascunzis compromis - Ajungand la fata locului, nu puteam sa-mi inchipui, oare unde ar putea fi ascunzisul? In cladirea vizavi de vila Anna, un grup de fete tineau un curs de aerobic, sau dans modern? Copiii din vila erau tot timpul pe strada, pe balcoane, in geamuri.
Viaductul Ladok se afla pe linia de cale ferata 501. Opera de arta feroviara, este singurul viaduct ramas neafectat in urma primului razboi mondial.
Moara de apa Tinka, Gheorgheni
Apa minerala Julis se afla in partea de est a satului Tusnadu Nou, langa strada care duce spre gara.
Piatra Ucigasul, Muntii Hasmas
Loc de pelerinaj al secuilor, al ceangailor din Moldova si al romano-catolicilor in general, Sumuleu Ciuc este un cartier al orasului Miercurea Ciuc, in partea de nord-est a acestuia. Sumuleu Ciuc - Am gasit geocutia intr-o stare critica. Sumuleul asediat de lacramioare - Am facut un circuit pe Sumulee la o saptamana dupa pelerinajul de Rusaliile catolice.
De pe Stanca Minunata (1529 m) avem o priveliste minunata asupra Muntiilor Giurgeu, Depresiunii Giurgeului si Hasmasu Mare. Stanca Minunata - Putin mai sus de stana care se afla pe poiana de sub Stanca Minunata, porneste marcajul turistic, in padure, care urca pana pe varf. Putem ajunge aici pornind de la Pasul Liban, urmand marcajul banda albastra, pana la poiana dintre Stanca Tiganilor si Stanca Minunata.
Muzeul din centrul satului Tusnad este finantat de Muzeul Secuiesc al Ciucului. Muzeu Tusnad Sat - La prima trecere de pietoni, venind dinspre Tusnad Bai, pe partea stanga a drumului, sunt amenajate izvorul si muzeul apelor minerale.
Izvorul de apa minerala Delloi se afla la 300 m distanta de izvorul Selters, in directia nord-est. Apa izvorului este captata intr-un inel de lemn.
Cetatea Mikó se afla in centrul administrativ vechi al orasuluiMiercurea Ciuc. Trecand prin Miercurea Ciuc - Nu puteam s-o ratez :). Cetatea Miko Miercurea Ciuc - Nu am gasit geocutia, dar am facut cateva poze frumoase. Construirea cetatii incepe in anul 1623 din din ordinul lui Hidvégi Mikó Ferenc, consilier al principelui BethlenGábor, diplomat, cronicar, capitan al scaunului Ciuc.
Este granita naturala dintre bazinele Ciucul de Mijloc si Ciucul de Sus. Intr-un fel spus, este un pui de cuc pentru Muntii Ciucului, find alcatuita din roci vulcanice.
Sansimion este satul de resedinta al comunei cu acelasi nume. Conacul Endes Miklos se afla la intrarea dinspre sud a localitatii, si dateaza din secolul al XVIII-lea.
Grupul de stanci calcaroase cunoscut sub numele Trei Pietre se afla pe prelungirea sudica a celei mai inalte parti a culmii principale a Munceilor Nascalatului, Muntii Hasmas. Cele 3 mari si tari! - Intr-o excursie de o zi, cu plecare din halta CFR Tarcau, pe valea Antaloc am ajuns la acest grup statuar de o frumusete aparte. Belvederile oferite de punctul somital sunt impresionante.
Parcul de aventura Balu din Hargita Bai, pe un teren de 1,5 hectare, dispune de 105 de jocuri cu 120 platforme. A fost foarte fain - Am gasit cutia. La ciot am ajuns pe malul lacului - Fiind un impatimit de ski, am vazut crescand statiunea - tubbingul, patinoarul, Balu Park. Jocurile sunt accesibile atat pentru copii cat ºi pentru adulþi.
Sub acest nume sunt destul de putin cunoscute doua lacuri formate pe o larga treapta de alunecare de pe versantul estic al Nemirei Mari. Baltile Nemirei - Dupa un parcurs de 90 minute de la Varful Nemira Mare, pe la crucea metalica a lui Carpinis, pe Scari la vale, pe fostul drum forestier de exploatare in jos, apoi la stanga la intersectia cu drumul de la Balti spre Ciunget. Balta mica are dimensiunile de 5o m x 20 m si adancimea, probabil, nu mai mult de 1 m, avand tendinta de colmatare, cea mare este relativ circulara, cu diametrul de cca 70 m, si pare a avea 2-3 m adancime.
Izvor si fantana din beton imprejmuite, la 500 m sud de Santimbru Bai, langa poteca turistica marcata cu banda albastra.
Cheile Bicajelului se desfasoara in Masivul Hasmas de la confluenta cu Bicazul, in amonte pe parau, pe o distanta de 2,5 km, intre culmile Ucigasul si ale Bechetului. Paraul Bicajel este afluent pe dreapta al raului Bicaz in cadrul sectorului de chei al acestuia din urma.
Pentru a facilita accesul intre statia meteorologica de sub Toaca si observatorul meteo de pe varf, in anii 70 a fost amplasata aici o scara din lemn.
Vorbim despre un grup de stanci dintre care se detaseaza una masiva, de vreo 10 m inaltime. Hrib fara palarie, tobogan, si cap de animal culcat - Dupa ce am vizitat monumentul de pe dealul Cosna, respectiv varful omonim, am decis sa cobor si pana la grupul de stanci din apropiere.
Stanca Dochiei este un cunoscut obiectiv turistic, despre care exista mai multe legende.
Lucrarile de restaurare si reabilitare a conacului Ugron au fost incepute in octombrie 2021, si finalizate in 2024.
Castelul Szentkereszty se afla in capatul de sud-est al localitatii Arcus.
La gradina de lavanda din Galautas, oaza de liniste si relaxare, se poate ajunge pe strada Delut sau Brazilor.
Varful este unul dintre cele cateva de peste 900 m ale Muntilor Berzunti, acesta de 903 m.
Casa Szocs Matyas cu poarta de zid a fost construita in anul 1836, azi este o cladire renovata.
Sub Dealul Chichilau - terminația nordica a Dealului Coșna, ce domina dinspre sud-est confluenta Slanic-Trotus, pe versantul sau estic, se afla un brau de gresie, ce iese la zi sub forma unor stanci de diferite forme.
Biserica catolica Sfantul Nicolae, Turia
Dr Gheorghe Iacomi (1914-1991) a fost unul dintre cei mai buni chirurgi ai Romaniei (practician si cercetator), desfasurandu-si aproape intreaga activitate in Piatra Neamt. Crucea Dr Iacomi - Gasit geocutia plina de apa in scorbura verticala care probabil se umple la orice ploaie sau ninsoare.
Dalnic este unicul sat al comunei omonime, din 2004, in urma unui referendum.
Comuna Ormenis este situata in partea de nord-vest a judetului Brasov, la 45 km de municipiul Brasov, la confluenta zonei numita Tara Barsei cu zona Oltului mijlociu, despartite de defileul Oltului intre Racos si Augustin.
Printre curiozitatile turistice ale statiunii Borsec putem enumera Pestera cu Gheata, Grota Ursilor, formatiunea de travertin Dealul Rotund, Cetatea Bufnitei, si nu in ultimul rand izvoarele de apa minerala.
Copyright © 2007-2024 Geotrekking.ro. Toate drepturile rezervate. Geodrumetie, ghid turistic geotrekking Romania, drumetii si excursii. Geoobiective, repere turistice.