Localitatea Alunis (judetul Harghita) Resedinta: Mugeni. Denumire maghiara: Székelymagyaros.
Atractii turistice - Harti, descrieri si comentarii detailate, poze, posibilitate de cautare, navigare pe teren in timp real pentru cei cu acces complet.

Locuri de vizitat si atractii turistice langa Alunis, judetul Harghita

Bazinele cu apa sarata Bazinele cu apa sarata Craciunel la 21,88 km
La sud-est de localitatea Craciunel, langa baia populara Dungo, pe cursul paraului Sarat, gasim doua bazine cu apa sarata. Localnicii au amenajat aici un bazin mare cu dimensiunile de 50x8 m, si unul mic de 10x4 m.
Cariera Brazi La aproximativ 300 m spre nord de coloanele de bazalt din Racosu de Jos, se afla Cariera Brazi. Patrundem in cariera printr-o poarta ingusta si in fata ochilor se deschide o excavatie uriasa de forma aproximativ ovala, de 400 m lungime si 200 m latime.
Valea Comorilor Parau la 49,28 km
Paraul Comorilor se formeaza intre dealurile Capul Homoraciu si Osoiul Mare, curge spre nord-vest, si in apropiere de comuna Parau devine Muncelul (Lacioru peste totu).
Prima scoala romaneasca Prima scoala romaneasca Sighisoara la 30,71 km
In 1861, Zaharia Boiu a deschis in aceasta cladire, prima scoala romaneasca din Cetate.
Izvorul Nadas Izvorul Nadas Sovata la 37,68 km
Accesul la izvorul Nadas se face prin spalatoria auto, din a carei curte se deschide o poarta spre izvor. Ori prin aleea ingusta de langa gardul spalatoriei.
Cea mai veche poarta secuiasca Cea mai veche poarta secuiasca Calugareni la 46,9 km
Poarta bisericii si manastirii franciscane din Calugareni, ridicata in 1673, a fost cea mai veche poarta secuiasca ramasa in picioare, pana in anul 1930. Poarta slabita a fost daramata de o furtuna in anul 1912, dupa care a ajuns in posesia Muzeului de Etnografie prin cumparare.
Capela lui Isus Capela lui Isus la 8,47 km
In ciuda trecutului sau multisecular, Odorheiu Secuiesc nu detine o spectaculoasa mostenire medievala construita. Un monument unic constituie insa Capela lui Isus, situata la intrarea sudica a orasului si prezervata aproape in forma sa originala.
Fantana cu apa sarata Fantana cu apa sarata Corund la 26,05 km
Fantana cu apa sarata de la Arcio, este situata pe malul drept al paraului Corund, la 200 m de la intersectia spre Atia, in directia sud. Provocare si satisfactie - Nu sunt adeptul ascunzisurilor de tip mistery. Este o apa sarata, bicarbonatata, calduta, continand fier, dioxid de carbon si magneziu, fiind suprasaturat cu minerale dizolvate.
Turn belvedere Turn belvedere Dealul Chingii Ocland la 25,13 km
Composesoratul Homorodul Mic din Ocland a ridicat doua turnuri de belvedere pe teritoriul comunei, unul pe muntele Bene, iar acesta pe Dealul Chingii. Pasunea numita Dealul Chingii se afla la 900 m distanta de locul cetatii Kustaly, spre vest.
Castrul de pamant Podmoale Sighisoara la 34,03 km
Castrul si asezarea civila de la Podmoale (Burgstadel) Sighisoara, se afla la aproximativ 3 km nordvest de oras, la nord de soseaua Sighisoara-Medias. Este sit arheologic, cuprinde si asezarea romana de la Podmoale.
Baile Homorod Baile Homorod la 23,95 km
Baile Homorod lies at an altitude of 740-760 m in the valley ofNagy-Homoród river and the Bath brook. Copaci rupte - Chiar acolo sunt mai multe copaci rupte in doua, Istvan. Ascunzis mult mai bun - Am gasit si aceasta geocutie. It is situated on road 13,18 km from Odorheiu Secuiesc, 34 km from Miercurea Ciuc, and 6 km from Vlahita.
Furnalul Bodvaj Furnalul Bodvaj Valea paraului Bradul Mare la 44,63 km
Nu este cunoscuta data inceperii topirii minereului de fier in Bodvaj, mina de fier a functionat insa inca din anul 1720. Furnalul a fost infiintat de Zakarias Antal, iar lucrarile au inceput in anul 1831.
Castelul Rhedey Castelul Rhedey Sangeorgiu de Padure la 32,67 km
Atractia localitatii Sangeorgiu de Padure este castelul Rhedey, construit la sfarsitul secolului al XVIII-lea, pe locul unui castel din secolul al XVI-lea, in 1759. A fost reconstruit in 1808.
Piata Ratustelor Piata Ratustelor se afla langa Turnul Tabacarilor si Turnul Cositorarilor, legate prin Galeria Puscasilor. Pe piata se afla si cladirea consistoriului districtual evanghelic.
Izvorul de apa minerala Delloi Izvorul de apa minerala Delloi Selters la 27,64 km
Izvorul de apa minerala Delloi se afla la 300 m distanta de izvorul Selters, in directia nord-est. Apa izvorului este captata intr-un inel de lemn.
Varful Amiaza Varful Amiaza la 44,01 km
Varful Amza nu este foarte spectaculos, gasim insa aici cateva stanci interesante, si putin mai jos de varf un punct de belvedere cu o frumoasa priveliste.
Cazemate si santuri antitanc Cazemate si santuri antitanc Vlahita la 29,39 km
Fortareata si structurile militare din anul 1943, de langa orasul Vlahita, au fost construite pentru un batalion sau companie de catre armata Ungariei. Scopul liniei de aparare a fost apararea drumului montan spre depresiunea Ciucului, spre pasul Tolvajos.
Parcul central Piata Bocskai Parcul central Piata Bocskai Miercurea Nirajului la 42,17 km
Parcul central din Miercurea Nirajului se afla vizavi de biserica reformata de pe piata Bocskai, dand un caracter distinct orasului. A fost renovat in 2008, cand a fost inaugurata si fantana arteziana.
Izvorul de apa minerala din Paraul Chirui Izvorul de apa minerala din Paraul Chirui Baile Chirui la 30,89 km
La mai putin de o suta de metri distanta de stanca Kossuth, spre vest, pe malul stang al paraului Chirui, gasim un izvor de apa minerala.
Turnul Cojocarilor Turnul Cojocarilor Sighisoara la 30,88 km
Turnul Cojocarilor se afla in partea de sud-vest a cetatii. A fost distrus de incendiul din 1676, dar reconstruit ulterior.
Izvorul de Sus Izvorul de Sus Baile Homorod la 24,47 km
Izvorul de Sus se afla in capatul de est a localitatii Baile Homorod. Pe o faneata care se afla printre case, intre strada pietruita si paraul Bailor.
Vila Franka Sighisoara Vila Franka Sighisoara la 30,1 km
Camping Vila Franka Priveliste superba - Great view. Am gasit cutia - Am gasit cutia.
Piatra Tarcii Piatra Tarcii Odorheiu Secuiesc la 13,15 km
Piatra Tarcii, sau Dambul Mare pe harta militara, avand inaltimea de 886 m, este cel mai inalt deal din jurul orasului Odorheiu Secuiesc. Gasita - Am gasit aceasta geocutie. Excursie de dupa-masa - Nu as fi crezut ca o sa gasim in apropiere de orasul Odorheiu Secuiesc un loc atat de potrivit pentru o excursie de dupa-masa. Din departare pare doar un varf acoperit cu padure.
Piscul Cetatii Mici Piscul Cetatii Mici Jigodin la 47,9 km
Fortificatia Jigodin III - Piscul Cetatii Mici, Jigodin.
Lalele si lavanda Marculeni la 44,95 km
La marginea din nordvest a localitatii Marculeni se afla o plantatie de lavanda si lalele, unde se poate ajunge dinspre Bereni sau Calugareni. Gasim aici cincisprezece mii de plante si zece tipuri de lalele, recolta avand loc in prima parte a lunii mai.
Parc aventura Adrenalin Plus Parcul de aventura Adrenalin Plus - Lacul Tivoli, Sovata Pastele Romano-Catolic II - Din pacate Parcul de Aventura linga lacul Tivoli era inca in repaus. Dupa exact o luna - Avand in vedere seria de geoascunzisuri noi, amenajate la Sovata, am decis sa le caut intr-o dupa-masa.
Dealul Cetatii Fantanele la 39,5 km
Conform descrierii lui Orban Balazs, la confluenta paraurilor Bikas si Szele, o culme inalta se numeste Dealul Cetatii. Conform legendelor aici ar fi fost cetatea lui Gyula, conducator de trib maghiar.
Conacul Ugron Conacul Ugron Filias la 13,41 km
Lucrarile de restaurare si reabilitare a conacului Ugron au fost incepute in octombrie 2021, si finalizate in 2024. In prezent castelul poate fi vizitat in grup, cu programare prealabila, cu tururi ghidate de cate o ora, incluzand vizitarea capelei, pivnitei, gradinii renascentiste si parcului englezesc.
Santul turcilor Rigmani la 39,38 km
Santul turcilor (Coasta trocilor) este o fortificatie de pamant, care se afla la nord de satul Rigmani, in zona obarsiei paraului Rigmani. Este vorba de un val de pamant semicircular, lung de aproximativ 750 m, inalt de 9 m, cu un sant adanc.
Biserica reformata din Talisoara Biserica reformata din Talisoara la 35,74 km
Biserica reformata din Talisoara (comuna Bradut), asa cum arata azi, a fost construita in anul 1858, luand locul alteia mai vechi, de prin secolul al XIV. Cutie disparuta cu ocazia unor lucrari - Eram intr-o excursie in valea Cormosului.
Cetatea Tartod Cetatea Tartod la 30,15 km
Cetatea Tartod este o fortificatie cu zid de piatra pe muntele Varhegy, la altitudinea 845 m, construita in secolul al XI-lea si abandonata in secolul al XIII-lea. Cutia nu mai este - Am gasit locul exact, dar cutia nu mai era.
Cascada Tigai Pentru a ajunge la pestera de la Tigai se porneste inspre est din localitatea Comana de Sus, pe valea Comana, pe drumul forestier de-a-lungul paraului. Caderea de apa se afla la sud de Dealul Cerbului, pe valea Tigaii (pe hartile vechi Valea Cerbului), chiar langa drum.
Fantana de apa sarata Fantana de apa sarata Sanpaul la 18,13 km
Fantana de apa sarata se afla la intrarea in sat, pe langa drumul ce vine dinspre localitatea Ocland. Este situata chiar pe marginea drumului, foarte aproape de helesteele sapate relativ recent.
Castelul Guthman-Valenta Castelul Guthman-Valenta Hoghiz la 32,61 km
Castelul Guthman-Valenta din Hoghiz se afla la 300 m distanta spre sud - sud-est de castelul Kalnoky, in vecinatatea bisericii ortodoxe. Cladirea cu un singur nivel se presupune ca a fost construita in anul 1553, iar in secolul al XVIII-lea a fost modificata.
Casa Fetter Casa Fetter Sighisoara la 30,85 km
Casa Fetter de pe strada Zidul Cetatii numarul 11, este monument istoric din secolul XVIII-lea. MS-II-m-B-16031.
[ Sus ↑ ]
Lacul Rák - Porumbenii Mari
Lacul Rák - Porumbenii Mari la 4,87 km
Lacul Rák (Rac) este situat la 2 km nord de Porumbenii Mari, la altitudinea de 600 m. Circumferinta lacului este de 800 m, lungimea 250 m, latimea 150 m, adancimea este de maximum 7 m, iar suprafata lacului este de 28000 m2, 10 ha cu terenurile aferente.
Cavitatile din Budvar - Odorheiu Secuiesc
Cavitatile din Budvar - Odorheiu Secuiesc la 7,53 km
Biserica catolica fortificata Biserica catolica fortificata Bancu la 58,71 km. Bancu se afla la 17 km de Miercurea-Ciuc, in valea paraului Fisag, la sud de Ciucsangeorgiu cu care s-a contopit. O noua cutie in locul celei disparute - Administrativ vorbind, implicit si istoric, si asa cum apare ea in catalogul monumentelor istorice din judetul Harghita.
Apa minerala Alszeg Apa minerala Alszeg Tusnad la 55,63 km. Fantana cu apa minerala Alszeg a fost amenajata in anul 1960, in partea de vest a satului Tusnad.
Piatra cu belvedere Piatra cu belvedere Magura Codlei la 64,85 km. Traseul turistic, marcat cu punct rosu, de pe culmea sudica a Magurii Codlei, are doua puncte cu belvederi ce nu trebuie ratate.
Brateiu Brateiu la 59,66 km. Brateiu, mai demult Bratei este un sat in partea de nord a judetului Sibiu, in Podisul Tarnavelor. Gasita - Locul e cam sus.
Izvorul Muresului Izvorul Muresului Arama Neagra la 59,57 km. Pornim de langa gara statiunii Izvoru Muresului si urmarim traseul marcat cu cruce rosie.
Pestera Sugau Pestera Sugau este o rezervatie speologica, care se afla in muntele Sipos, muntii Giurgeului, la nord de localitatea Voslobeni. Cutie noua - Am inlocuit cutia sparta cu o cutie noua. Un loc extraordinar - Inainte de a intra in pestera am cautat geocutia. Recomand - Un weekend superb la Pestera Sugau, baietii de treaba, ospitalieri.
Misentea Misentea la 54,7 km. Misentea se afla in valea paraului Misentea la 8 km de Miercurea-Ciuc, pe traseul DJ 123B, la altitudinea medie de 758 m. La Misentea, prin poarta laterala - Am gasit poarta (principala) inchisa, dar facand turul incintei am descoperit poarta laterala (vezi foto) deschisa, asa ca am putut vizita, atat curtea, cat mai ales frumosul interior.
Izvorul geografic al Trotusului Izvorul geografic al Trotusului, aflat, de-a lungul firului apei, cel mai departe de varsarea raului in Siret (la 162 km de izvor, langa Adjud), a fost recent marcat prin placi indicatoare montate in dreptul brazilor sub care este izvorul, vizibile din drum. Cand fug fetele dupa tine, e bine sa te opresti - Azi a fost a doua oara, cand am incercat sa ajung (din nou) la izvoarele Trotusului. Iarna nu-i ca vara - Multumesc pentru consolidarea ascunzisului.
Biserica catolica Biserica catolica Mihaileni la 54,3 km. Mihaileni este asezat pe traseul DJ 124, la 18 km nord de Miercurea-Ciuc, in valea paraului Racu. Acoperis renovat - Acoperisului de scandura de la podul intrarii de la biserica a fost renovat.
Casa pian Casa pian Ceuasu de Campie la 65,08 km. Intre Ceuasu de Campie si Voiniceni, aproximativ la jumatatea drumului, calatorul atent va putea vedea doua case interesante.
Biserica catolica Biserica catolica Pauleni-Ciuc la 51,77 km. Pauleni-Ciuc se afla în estul depresiunii Ciucului de Mijloc, la nord de Sumuleu. La Pauleni-Ciuc publicitate nu mai e - De sus, de pe promontoriul pe care este cocotata cocheta biserica a Paulenilor, am urmarit joaca, din curtea scolii de jos, a doi sateni costumati in stravechi straie de luptatori mongoli, ce-i invatau pe copii sa traga cu arcul.
Valea Garbea Valea Garbea la 64,44 km. Satul Valea Garbea apartine de comuna Lunca de Sus. La Capela Sfantul Benedict - Un ascunzis bine gasit.
Fagul cu o suta de brate Fagul cu o suta de brate Potiond la 60,66 km. Din traseul turistic marcat cu cruce rosie, intre varful Colos si varful lui Alexandru, coboara o vale laterala abrupta spre valea larga a paraului Fenyovize.
Fosta carciuma Balogh Anna Fosta carciuma Balogh Anna Mihaileni la 54,78 km. Fosta carciuma Balogh Anna, azi casa de locuit cu structura din lemn, se afla in satul Mihaileni la numarul 315.
Baile Dugas Baile Dugas se afla langa localitatea Danesti. O geocutie bine ascunsa - Prima data nu am vazut imediat geocutia, chiar daca am rascolit ascunzisul si am alungat si toate furnicile din zona. De dragul furnicilor, nu! - Nu ne-am indurat sa mai stricam inca odata (pentru noi ar fi fost prima oara) micul musuroi de furnici care era cladit in fata ascunzisului.
Ruinele Turnului Necunoscut Ruinele Turnului Necunoscut Varful Capatanii la 69,52 km. Pe Varful Capatanii, punct somital al unei culmi secundare din extremitatea nord-estica a Muntilor Bodoc - cea care domina satele comunei Sanzieni, se afla ruinele unei cladiri rectangulare cu latura de cca 10 m.
[ Sus ↑ ]
Copyright © 2007-2025 Geotrekking.ro. Toate drepturile rezervate. Geodrumetie, ghid turistic geotrekking Romania, drumetii si excursii. Geoobiective, repere turistice.