Localitatea Lutoasa (judetul Covasna) Resedinta: Mereni. Denumire maghiara: Csomortán.
Atractii turistice - Harti, descrieri si comentarii detailate, poze, posibilitate de cautare, navigare pe teren in timp real pentru cei cu acces complet.

Locuri de vizitat si atractii turistice langa Lutoasa, judetul Covasna

Stanca Soimilor Stanca Soimilor Baile Tusnad la 30,37 km
Pornim de la intersectia strazilor Garii si Ciucas si urmarim drumul pietruit spre stanga, care ne va conduce la lacul Ciucas. Panorama - Dupa ce am coborat de la Stancile Turnuri am urcat pe Stanca Soimilor. A doua vizita - Dupa un an de la prima. Drumul trece peste calea ferata, atentie mare, trecerea este exact intr-o curba, apoi trecem podul Oltului.
Fortareata de piatra Fortareata de piatra Piatra Soimului Oituz la 30,61 km
Coborand de pe culme pe latura vestica a dealului Piatra Soimului, am descoperit o interesanta fortareata construita din pietre, de fapt o amenajare militara din Primul Razboi Mondial. Am cucerit fortareata - Inca un obiectiv interesant de pe Piatra Soimului pe care il stiam de mult. Amenajarea consta dintr-un zid exterior si unul interior, niste trepte de piatra, respectiv interiorul fortaretei.
Izvorul Sarat Izvorul Sarat Olteni la 31,76 km
Izvorul Sarat se afla langa localitatea Olteni. Inima pietrei resuscitata - In trecere de la Cetatea Herecz la Izvorul Salus am facut un scurt popas la Izvorul Sarat, caruia i-am gustat apa - baubila, nu foarte sarata - si unde am vrut sa vedem inima pietrei. A disparut si a doua geocutie - Cand am descoperit inima de piatra am fost foarte entuziasmat. Apa izvorului este indicata pentru afectiuni ale tubului digestiv, boli de nutritie, hiperaciditate.
Castrul roman Comolau Reci la 37,53 km
Castrul roman de la Comolau, azi asimilat satului Reci, a reprezentat un punct militar strategic. A fost construit pentru a asigura paza drumului de granita catre castrul roman Angustia.
Spitalul de neuropsihiatrie Spitalul de neuropsihiatrie Targu Secuiesc la 12,81 km
Fostul Azil de Batrani, azi Spitalul de neuropsihiatrie din Targu Secuiesc, se afla pe strada Garii la numarul 35. Cladirea a fost construita in anul 1897.
Cladirea primariei Cladirea primariei Targu Secuiesc la 12,27 km
Cladirea primariei se numara printre cele mai impozante cladiri din centrul orasului Targu Secuiesc. Cladirea cu doua etaje a fost construita in anul 1907 pentru a servi drept casa de economii.
Varful Tisaru Mare Tisaru Mare, cu inaltimea maxima de 1265 m, formeaza o parte din spectaculosul versant stang al Cheilor Tisitei.
Tinovul Luci Tinovul Luci Muntii Harghita la 46,12 km
Tinovul Luci este o mlastina oligotrofa, situata pe creasta Muntilor Harghita pe un platou situat la vest de cumpana apelor, avand suprafata de 273 hectare. Mlastina propriu-zisa are dimensiuni mai mari ca rezervatia, formand o zona de protectie naturala pentru plantele ocrotite.
Cascada Tulghes Paraul Tulghes este un afluent relativ important - de stanga - din bazinul superior al Oituzului, avand gura cu cca 1 km in aval de satul Oituz, Bretcu, judetul Covasna.
Lacul Ciucas Lacul Ciucas Baile Tusnad la 29,66 km
Lacul Ciucas din mijlocul statiunii Baile Tusnad a fost creat in scopuri turistice, folosindu-se de apa raului Olt. In vizita - Cu trekkingklub si doua prietene ale lui, le-am lasat pe ele sa se delecteze cautand cutia. Frozen pictures - Au inghetat pana si imaginile. Astazi langa lacul Ciucas gasim restaurantul Stanca Soimilor, care dispune pe langa restaurant si de o terasa amenajata intr-un cadru natural si un octogon intr-un cadru deosebit, in mijlocul lacului.
Cascada Scaricica Depresiunea Comanesti, implicit orasul, sunt dominate de Obcina Laposului, extremitatea nord-estica Muntilor Ciucului. Cascada Scaricica - Comanesti - Am nimerit locatia mergand prin padure. Modalitatea mai grea de a ajunge la cascada - Exista mai multe modalitati de a ajunge la cascada. Spre ea porneste un traseu turistic clasic, candva marcat cu triunghi rosu, ce suie pe valea Supanului, un afluent al Trotusului.
Furnalul Bodvaj Furnalul Bodvaj Valea paraului Bradul Mare la 38,29 km
Nu este cunoscuta data inceperii topirii minereului de fier in Bodvaj, mina de fier a functionat insa inca din anul 1720. Furnalul a fost infiintat de Zakarias Antal, iar lucrarile au inceput in anul 1831.
Varful Cetatii II Varful Cetatii II Baile Tusnad la 27,98 km
Varful Cetatii II Baile Tusnad Cu prieteni - Am gasit aceasta geocutie. Cucerirea Varfului Cetatii - Am profitat de prima zi din weekend-ul de Paste la Tusnad ca sa cucerim Varful Cetatii, un traseu pe care nu am mai fost pana acum.
Ciotul plopului negru Ciotul plopului negru Toplita-Ciuc la 46,03 km
In Toplita-Ciuc, suburbia orasului Miercurea Ciuc, la aproximativ 100 m de conacul Lázár, putem vedea un plop negru cu circumferinta de 4 m. Mai exact doar ramasitele copacului, deoarece plopul a fost taiat.
Tinovul Apa Rosie la 9,39 km
Tinovul Apa Rosie este o arie protejata de interes comunitar, rezervatie naturala, tip botanic, situata in Muntii Nemira, pe teritoriul judetului Covasna.
Saua Nemirei Saua Nemirei la 17,8 km
Este o curmatura joasa (1437 m) intre Nemira Mica (1627 m) si un varf fara nume de 1603 m, ce precede Nemira Mare. Saua Nemirei - Locatia ofera un moment de ragaz, un strop de apa rece, incanta ochiul si da sperante.  
Baile Fantana Sarata Baile Fantana Sarata la 20,27 km
Starea actuala a bailor este deplorabila, mai toate amenajarile fiind aproape distruse sau cu un aspect jalnic, la care se adauga mizeria lasata de autoturistii ce mai opresc aici pentru popas. Baile Soskutfurdo - Probabil perioada de iarna a facut ca locatia sa arate neingrijit. A doua oara - Am trecut de mai multe ori in ultima vreme pe langa Baile Fantana Sarata, azi fiind a doua oara cand caut aceasta geocutie. Prezentam pe scurt istoria recenta a bailor pentru a intelege dezamagirea la vederea starii actuale.
Baile Arinul Rotund Baile Arinul Rotund la 42,63 km
Baile Arinul Rotund, desi se gasesc la mica distanta de Miercurea Ciuc, sunt mai putin cunoscute si vizitate. Accesul este destul de dificil din cauza drumului destul de prost.
Gradina Micurin Gradina Micurin Miercurea Ciuc la 44,94 km
Gradina Micurin este un loc legendar, dar mai mult pentru cei care au terminat scoala in liceul Márton Áron din Miercurea Ciuc.
Dealul Lisnau Dealul Lisnau la 41,38 km
Dealul Csere sau Lisnau (dupa localnici), cu altitudinea de 718 m, ofera o panorama extraordinara spre Muntii Pilisca (1222 M), Muntii Ciucas (1951 m), Muntii Piatra Mare (1848 m), Bucegi, Piatra Craiului.
Canionul Dofteana Canionul Dofteana la 34,56 km
Canionul Dofteana este un canion micut, dar spectaculos, lung de aproximativ 400 m si adanc de 30 m. Cutie noua la Canionul Dofteana - De astazi exista o cutie noua la canion. Canionul Dofteana - Dupa test, mi-am invatat lectia. Canionul devine din ce in ce mai interesant, cum il parcurgem.
Troita Eroilor Troita Eroilor Cosnea la 41,81 km
Troita a fost ridicata in 2010 de comunitatea romaneasca din satele Cosnea (comuna Agas) si Pajistea (comuna Palanca) in cinstea granicerilor romani care au pierit pe aceste meleaguri in timpul Primului Razboi Mondial. Sub privirile unui caine ciobanesc plictisit - Se pare ca troita se afla mai aproape de satul Pajistea, decat de Cosnea. Calauza - Ajutorul GPS este binevenit pentru a ajunge in zona cutiei.
Campul cu mesteceni Tusnad la 28,15 km
Campul cu mesteceni, sau Mlastina Nyirkert - Tusnad.
Ruinele Turnului Necunoscut Ruinele Turnului Necunoscut Varful Capatanii la 13,37 km
Pe Varful Capatanii, punct somital al unei culmi secundare din extremitatea nord-estica a Muntilor Bodoc - cea care domina satele comunei Sanzieni, se afla ruinele unei cladiri rectangulare cu latura de cca 10 m. Iese in evidenta un fragment de zid, lung de cca 1 m si lat de cca 0,5 m, bine pastrat.
Cetatea Turia Cetatea Turia la 19,95 km
Locul si urmele Cetatii Turia Ursus carpaticus - S Pai, ai doua posibilitati - 1 Inghiti sec, saluti politicos, si intri.
Varful Cetatii I Varful Cetatii I Baile Tusnad la 27,9 km
Varful Cetatii - Baile Tusnad. Zi fara soare - Am gasit intr-o zi fara soare. Am pierdut o lupta - A doua batalie de la Varful Cetatii a fost din pacate o infrangere.
Trovantii de la Viisoara Trovantii de la Viisoara Muntii Berzunti la 39,48 km
Trovantii constituie o curiozitate, deja destul de comuna. Trovantii de la Viisoara - Muntii Berzunti - Pe acoperisul lumii-asa te simti langa crucea de pe dealul Docmana. Trovanti langa poteca, geocutie pe varful dealului - Ascunzisul amenajat pe delalul Docmanei a fost ultimul obiectiv cautat in acea zi. Chiar daca cei de la Costesti, Valcea reprezinta inca imaginea referentiala a subiectului, exista numeroase alte locatii cu dezvoltari mult mai spectaculoase.
Lacul Poiana Uzului Lacul Poiana Uzului la 29,81 km
Despre Lacul Poiana Uzului, mentionam ca data oficiala a nasterii sale, anul 1973, cand a fost terminat barajul (constructia a inceput din 1965). Locatie spectaculoasa - Locatie neexploatata din punct de vedere a agrementului lacustru. Un ascunzis de exceptie - Fara a da mai multe amanunte despre locatia ascunzisului - dacat a facut-o cel care a ales-o - nu putem trece cu vederea frumusetea locului. Barajul, din beton, cu contraforti, este inalt de 84 m.
Biserica catolica Biserica catolica Cetatuia la 31,55 km
Satul Cetatuia se afla la sud de Sansimion, pe terasa din stanga Oltului, la o altitudine de 662 m, la 18 km sud de Miercurea-Ciuc. Comoara din curtea bisericii - Am avut noroc, poarta exterioara fiind deschisa, sa intru in curtea interioara a bisericii. In 1992 avea 992 locuitori.
Gorun sub Murgul Mare Gorun sub Murgul Mare Ozunca-Bai la 32,74 km
Pe partea de nord-est a muntelui Murgul Mare, la liziera padurii, putem vedea un gorun cu circumferinta de 4 m. Partea de jos a trunchiului copacului este crapata.
Izvorul de apa minerala Elisabeta Izvorul de apa minerala Elisabeta Hosasau la 37,74 km
Apa minerala din Hosasau este o apa foarte bogata in bicarbonati, foarte buna pentru servit cu vin. Este rezistenta la transport, chiar si in sticle fara dop, fara sa se piarda gazul.
Tunelul Mare din Cheile Tisitei Tunelul Mare din Cheile Tisitei la 31,76 km
Tunelul Mare este punctul terminus al segmentului cel mai frecventat din traseul turistic amenajat, ce porneste din localitatea Lepsa. Care versant? - Am baleiat destul de constiincios bazele celor doi versanti ai Tisitei. Versantul in cauza - E vorba de versantul opus intrarii in tunel, adica cel aflat in spatele stalpului cu marcaj din a 2-a imagine. Poteca strabate Cheile Tisitei in drum spre o zona foarte putin vizitata a Muntilor Vrancei.
Izvorul de la Botul Farcului Izvorul de la Botul Farcului la 24,33 km
Micul izvor despre care e vorba se afla pe poteca culmii principale a Muntilor Nemira, marcata cu banda albastra, in apropiere (15 minute) de Botul Farcului. Izvorul din carare - Urmand indicatiile d-lui profesor, am ajuns aici intr-o zi de toamna autentica.
Mofeta Mofeta Gradina Herko Turia la 21,67 km
Mofeta - Gradina Herko Noutati - Am ajuns in zona numita Gradina Herko. In loc de geocutie doar bere Ciuc - Dupa un condus de 5 km, pe un drum plin cu noroi, am ajuns la Gradina Herko.
[ Sus ↑ ]
Cheile Dofteanei - Varful Nemira Mica
Cheile Dofteanei - Varful Nemira Mica la 17,13 km
Cetatea Balvanyos - Baile Balvanyos
Cetatea Balvanyos - Baile Balvanyos la 20,83 km
Cetatea banului Bela Sanpaul la 66,65 km. Cetatea Banului Bela, din secolul al XII-lea, se gaseste la limita de nord a satului Sanpaul, pe partea stanga a paraului Varta.
Cetatea din valuri de pamant Redut Cetatea din valuri de pamant Redut Ghimes la 52,69 km. Cetatea se afla pe botul de deal ce formeaza interfluviul dintre paraul Karenta (pe versantul opus se afla complexul memorial Kontumac) si paraul Sant (cel pe care era trasata granita dintre Imperiul Austro-Ungar si Moldova, pornind din Pasul Ghimes-Palanca). Ascunzis pe teren privat - Dupa ce am parcat masina langa batrana locomotiva, am pornit in cautarea geocutiei ascunsa langa cetatea din valuri de pamant, aflata la est de Kontumac. Cetatea Redut nu e cetate! - Am reusit sa gasim date despre cetate, pe care le vom publica in curand. Cetatea din valuri de pamant Redut - Ghimes - In orice anotimp zona arata impecabil.
Cazemate si santuri antitanc Cazemate si santuri antitanc Vlahita la 57,63 km. Fortareata si structurile militare din anul 1943, de langa orasul Vlahita, au fost construite pentru un batalion sau companie de catre armata Ungariei.
Camila de pe Munceii Uture Camila de pe Munceii Uture la 57,88 km. In-afara de mai cunoscutele Piatra cu Ceaun, Stogul de Piatra sau Altarul, pe culmile Munceilor Uture, chiar aproape de acestea, mai pot fi intalnite inca alte stanci cu forme interesante sau bizare.
Capela Calvar Capela Calvar Luizi-Calugara la 67,11 km. Dealul Calvar domina dinspre vest comuna Luizi-Calugara.
Varful Ascutit Varful Ascutit Muntii Ciucului la 55,22 km. Aflat la extremitatea de nord-vest a Muntilor Ciucului privind frontierele lor), Varful Ascutit este patriarhul altitudinal (1517 m) al intregului sector de nord-vest (interfluviu intre Trotus si Ciughes).
Prevarful Ciudomir Prevarful Ciudomir Muntii Tarcaului la 57,2 km. Varful Ciudomir este al doilea varf, ca altitudine, din Muntii Tarcaului.
Piatra Detunata Racos la 60,76 km. Situl arheologic Piatra Detunata - Racos.
Strada toaletelor Strada toaletelor Selters la 58,26 km. In partea de nord-est a satului de vacanta Selters exista o straduta, unde toaletele exterioare au fost plasate in afara gardurilor, direct pe strada.
Dealul Dungo Dealul Dungo Craciunel la 61,96 km. De la bai spre vest, la doar 200 m distanta, pe partea geografica dreapta a paraului Sarat, se afla Dealul Dungo.
Focul Viu Focul Viu Andreiasu de Jos la 59,83 km. Focurile Vii reprezinta unele dintre cele mai spectaculoase fenomene naturale, nu foarte multe in tara noastra, cele despre care stim noi fiind concentrate in Subcarpatii Vrancei.
Capela Sfanta Elena Capela Sfanta Elena Nadejdea la 56,01 km. Flavia Iulia Helena, cunoscuta sub numele de Sfanta Elena, a fost mama imparatului Constantin cel Mare.
Dealul Spanzuratorii Dealul Spanzuratorii Craciunel la 61,65 km. Privind dinspre Baile Dungo spre nord, pe creasta Coasta Ves, atentia ne este atrasa de catre un deal cu varful acoperit de o mica padure de pini.
Cetatea taraneasca Jimbor Cetatea taraneasca Jimbor la 65,63 km. Jimbor se afla la 25 km nord-est de orasul Rupea, pe raul Homorod, si la 8 km de Mercheasa.
Petersberg Petersberg Sanpetru la 60,44 km. Petersberg, sau ruinele cetatii de pe dealul Lempes, Sanpetru. Spre Dealul Cetatii dinspre Sanpetru - M-am apropiat de Dealul Cetatii dinspre Sanpetru, pe unul dintre numeroasele drumuri de pamant. Cetatea de pe Dealul Lempes - Am urcat la cetatea de pe Dl Lempes plecand din capatul nord-vestic al dealului, numit pe o veche harta Bergeck (?).
[ Sus ↑ ]
Copyright © 2007-2025 Geotrekking.ro. Toate drepturile rezervate. Geodrumetie, ghid turistic geotrekking Romania, drumetii si excursii. Geoobiective, repere turistice.