Localitatea Tufani (judetul Constanta) Resedinta: Independenta.
Se presupune ca acest sit arheologic, asezare intarita si de mari dimensiuni, este Sucidava dobrogeana.
Localitatea Ion Corvin are mai multe cismele pe teritoriul sau si in vecinatate.
Cismeaua Tas Uluc se afla la nord-vest de satul Padureni (denumire veche Nastradin), pe drumul comunal DC36, intre Padureni si Raristea (mai demult Bazirgian).
Pestera Casa Hotilor se afla langa balta Vederoasa, la est de satul Aliman, satul de resedinta al comunei cu acelasi nume.
Prima gara din localitate a fost construita in anul 1860, la o distanta de 500 m fata de gara actuala.
Biserica a fost construita din lemn, nuiele si chirpici, in anul 1863, fiind una dintre cele mai vechi biserici ortodoxe din Dobrogea.
Rezervatia Padurea Fantanita se afla la sud-vest de orasul Murfatlar, acces din Calea Dobrogei, drumul national DN3.
Dumbraveni (in trecut Hairanchioi, in limba turca Hayranköy) este satul de resedinta al comunei cu acelasi nume.
Pe drumul national DN3, intre Deleni si Pietreni, in punctul in care se ramifica drumul de pamant spre Manastirea Nasterea Maicii Domnului, se afla o cismea.
Plaja Pescarus din 23 August este o plaja lunga si relativ ingusta, marginita de Marea Neagra, respectiv de o faleza abrupta.
Lacul de creta MurfatlarLac neamenajat turistic, locatie spectaculoasa pentru fotografii de nunta, Lacul de creta se afla la sud de orasul Murfatlar.
Parcul de aventura Jurasica este amplasat in padurea din statiunea Neptun, pe strada Plopilor numarul 3.
In partea de nord a statiunii Olimp gasim doua cazemate, una ingropata si una suspendata pe faleza.
Pe teritoriul satului Canlia (in turca Kanli), din comuna Lipnita, gasim mai multe cismele, cel putin patru.
Nargilar este denumirea turceasca a unui fost sat (o alta denumire este Nazalar, sau Paaladzalar in bulgara) care s-a aflat la sud-est de localitatea Zorile.
Cimitirul turcesc din Vartop se afla in partea de sud-est a localitatii, langa intersectia strazilor Calul Balan si Mihai Eminescu.
Cismeaua Gherdime se afla la sud-est de satul Raristea (denumire veche Bazirgian), pe drumul comunal DC36, intre Padureni (mai demult Nastradin) si Raristea.
Vechiul cimitir musulman din Cuiugiuc (in turca Kuyucuk), neingrijit si lasat in paragina, se afla la sud de localitate.
Axiopolis a fost un oras antic greco-roman, care se afla pe un deal de pe malul drept al Dunarii, la aproximativ 3 km sud de capul podului din Cernavoda.
Valeni (in trecut Eniselia, Valea Rea, in limba turca Yenisenlia) este un sat din comuna Dobromir.
Arsa, in trecut Capucci, este un sat din comuna Albesti.
Valul de piatra porneste de la cetatea Axiopolis, trece prin cartierul Palas Constanta, si se termina in partea de sud a orasului, pe malul Marii Negre.
Sub tumulul de la Cernavoda, care apare pe lista monumentelor istorice cu codul CT-I-m-A-02620 03, se afla un mormant pictat de tip hipogeu.
Cismeaua Furca se afla pe teritoriul fostului catun Furca, si se afla la confluenta vailor Borungea is Baspuner.
Cetatea Adamclisi, sau cetatea Tropaeum Traiani, se afla la nord-vest de Adamclisi, si la 1,4 km distanta in linie dreapta, sud-vest de monumentul omonim.
Geamia este din piatra, este acoperita cu olane, si are un minaret scurt.
Cismeaua se afla intre Faurei si Padurea Canaraua Fetii, sub versantul din nord-vest al dealul Movila Calaici.
Geamia veche de la Albesti se afla in partea de est-sudest a localitatii, pe strada Ion Mecu, aproape de intersectia cu strada Horea.
Ansamblul de monumente istorice, format din asezare si cetatea Hisarlac, se afla pe teritoriul satului Cetatea (in trecut Asarlac, in turca Asırlık), comuna Dobromir.
Dobromir (in trecut Dobromir-Vale, Dobromiru din Vale - pentru a nu fi confundat cu Dobromiru din Deal) este satul de resedinta al comunei cu acelasi nume.
Geamia Abdul Medgid se afla in Medgidia, pe strada Decebal numarul 20, la intersectia cu strada Avram Iancu.
Geamia Memet Efendi se afla in Cernavoda, la intersectia strazilor Anghel Saligny si Garii.
Galita este un sat din comuna Ostrov.
Cismeaua de piatra de la Valea Tapului este inscris in lista monumentelor istorice, avand codul CT-II-m-B-02918.
Negru Voda (in trecut Karaomer, apoi Caraomer) este un oras format din Negru Voda resedinta si satele Darabani, Graniceru si Valcelele.
Raristea (in trecut Bazarghian, Gura Orman) este un sat din comuna Ion Corvin.
Geamia din Murfatlar a fost construita in anul 1981, data care apare si pe zidul geamiei.
Tropaeum Traiani este un monument roman, ridicat in cinstea imparatului roman Traian intre anii 106-109, pentru a comemora victoria romanilor asupra geto-dacilor in anul 106. Simpatica cutie - Am trecut din nou pe la monument. Dobrogea e cam saraca la acest capitol - Am gasit geo-cutiuta impreuna cu copiii. Monument restaurat - Am descoperit un monument restaurat intre 2011-2013, cu dotari si facilitati europene.
La nord - nord-est de satul Lespezi, langa drumul judetean DJ391A, intre localitatile Valeni si Dobromir, se afla o interesanta constructie.
Dobromiru din Deal este un sat din comuna Dobromir (Dobromiru din Vale).
Izvorul Tamaduirii se afla la nord-est de Manastirea Dervent, la o distanta de aproximativ 500 m.
Pe lista monumentelor istorice din judetul Constanta, apare listata o cruce de piatra, avand codul CT-IV-m-B-02959.
Se pare ca in zona fostului sat Acargea sunt cel putin doua cismele.
Biserica de lemn Sfantul Dumitru a fost construita folosind tehnica paiantei, structura din lemn si pereti din pamant batut si chirpici.
Coslugea (in limba turca Kozluca) este un sat din comuna Lipnita, localitatea are cel putin trei cismele.
Lacul Bugeac (Garlita) se afla intre satele Bugeac, Garlita, si Galita, localitati care apartin de comuna Ostrov.
Pestera Limanu se afla in apropierea si la nord-vest de localitatea omonima, aproape de malul lacului Balta Limanu. Foarte usor de gasit - Dupa o vizita la pestera Limanu din apropiere, am incercat si aceasta cutie. O mica povestioara - Azi am fost la geocache-ul de la Limanu cu o adrenalina enorma in mine. De trei ori - Defapt am fost chiar de vreo 3 ori la cutie, pentru a verifica daca este inca acolo si totul este ok.
Geamia din Cobadin se afla la intersectia strazilor Izvor si Albinelor.
Esechioi (in limba turca Eseköy) este un sat din comuna Ostrov, care se afla langa granita cu Bulgaria.
Culmea Pricopanului - Muntii MacinCulmea Pricopanului este creasta secundara, dar impunatoare a Muntilor Macin, caracterizata prin uriase formatiuni granitice, stanci semete si panorame vaste de jur imprejur. Peisajul ca si relieful este de tip alpin si chiar daca inaltimea culmii pare aparent mica, efortul este usor sustinut la urcus.
Buncarele au fost construite de germani, la inceputul anilor 1940, cand Romania era inca parte a puterilor Axei.
O plaja din Corbu, mai putin aglomerata, linistita.
Manastirea cu hramul Sfintilor Dionisie Exiguul si Efrem cel Nou se afla intre localitatile Targusor si Gura Dobrogei, pe malul drept al paraului Visterna.
Banutii Dobrogei sunt mari atoli, formatiuni geologice circulare interesante, care au forma unor monede.
Mosul Casienilor se afla la est de Manastirea Pestera Sfantului Ioan Casian, la vest si in vecinatatea Banutilor Dobrogei.
Capidava a fost o fortificatie geto-daca, apoi a devenit castru roman.
Casa Reginei Maria din Mamaia, proiectata de catre arhitectul Mario Stoppa, a fost construita in anii 1927-1928.
Geamia Hunkiar, cel mai vechi edificiu de cult musulman din Constanta, se afla in centrul vechi al orasului, pe Bulevardul Tomis numarul 41.
Dealul Allah Bair (dealul lui Allah) are inaltimea de 204 m, varful sau se afla la cea mai mare altitudine din judetul Constanta.
Orasul antic Tomis Constanta. Complexul arheologic din Parcul Catedralei se afla la intersectia strazilor Arhiepiscopiei, Revolutiei din 22 decembrie 1989, si Bulevardul Regina Elisabeta.
La o plimbare pe malul marii, in partea nordica a plajei 23 August, la un moment dat ajungem la niste trepte de lemn spectaculoase.
Atractie emblematica, care ar putea fi si un fel de simbol al statiunii.
La est de Manastirea Sfantul Ioan Casian, in Poiana Crucii, se afla un izvor cu o apa rece si limpede, Izvorul vietii. Completari la descriere - Izvorul nu se afla chiar in Poiana Crucii, ci doar langa, intr-o vale acoperita cu vegetatie deasa.
Monumentul Eroilor din Primul Razboi Mondial se afla in curtea bisericii din Targusor.
Mormantul cu papirus Mangalia. Mormantul cu papirus se afla in curtea Muzeului de Arheologie Callatis din Mangalia, dateaza din secolulul IV-I AC, perioada Latene.
Almalau (in trecut Almaliul, in limba turca Almali) este un sat din comuna Ostrov.
Turnul de aparare romano-bizantin se afla la una dintre intrarile in zona peninsulara a Constantei.
Cismeaua Otomana din Constanta se afla la coltul bulevardului Tomis cu bulevardul Aurel Vlaicu, in incinta RAJA Complex Cismea, Sursa de Apa Cismea 1C.
Sub acest nume este descrisa un perimetru deluros (apartinand Podisului Casimcea) aflat pe malul drept al unui mic afluent al Casimcei, aproape de confluenta lor. Pestera cu doua intrari - Am urcat de la manastire printre stanjenei pitici si alte flori de primavara. Remediere confuzie creata - Se pare ca coordonatele gps ale geoobiectivelor Pestera La Adam si (rezervatia) Gura Dobrogei au fost schimbate intre ele (anuntate gresit). Care pestera? - Care este pestera cu doua intrari gasita de tine? Deoarece Pestera La Adam are doar o singura intrare inalta de 8 m, chiar daca mai intra lumina pe ici-colo prin tavan.
Este una dintre cele doua (cealalta fiind a Liliecilor), cele mai celebre cavitati din rezervatia Gura Dobrogei din Podisul Casimcei. Pestera de langa Visterna - Pestera este un loc foarte interesant.
Copyright © 2007-2024 Geotrekking.ro. Toate drepturile rezervate. Geodrumetie, ghid turistic geotrekking Romania, drumetii si excursii. Geoobiective, repere turistice.