Localitatea Ostrov (judetul Constanta) Resedinta: Ostrov.
Biserica de lemn IzvoareleBiserica de lemn Sfantul Dumitru a fost construita folosind tehnica paiantei, structura din lemn si pereti din pamant batut si chirpici.
Cimitirul musulman CuiugiucVechiul cimitir musulman din Cuiugiuc (in turca Kuyucuk), neingrijit si lasat in paragina, se afla la sud de localitate.
Cismele din BaneasaIn satul Baneasa, resedinta al comunei cu acelasi nume din judetul Constanta, in zona care pe vremuri s-a numit Ghiuvegea, exista doua cismele.
Cismeaua Tas Uluc PadureniCismeaua Tas Uluc se afla la nord-vest de satul Padureni (denumire veche Nastradin), pe drumul comunal DC36, intre Padureni si Raristea (mai demult Bazirgian).
Biserica de lemn Satu NouBiserica a fost construita din lemn, nuiele si chirpici, in anul 1863, fiind una dintre cele mai vechi biserici ortodoxe din Dobrogea.
Cismeaua EsechioiEsechioi (in limba turca Eseköy) este un sat din comuna Ostrov, care se afla langa granita cu Bulgaria.
Cismelele din CarvanCarvan (in trecut Kervan) este un sa din comuna Lipnita, format prin comasarea satelor Carvanu Mare (Carvan de Sus, Yukari Kervan) si Carvanu Mic (Carvan de Jos, Asagi Kervan).
Cale-Gherghi IzvoareleSe presupune ca acest sit arheologic, asezare intarita si de mari dimensiuni, este Sucidava dobrogeana.
Cismeaua RaristeaRaristea (in trecut Bazarghian, Gura Orman) este un sat din comuna Ion Corvin.
Cismele OltinaOltina (denumire in limba bulgara Goltina) este satul de resedinta al comunei cu acelasi nume.
Cismeaua din Dobromir-ValeCismeaua din Dobromir-Vale se afla in apropierea si la nord-vest de geamia turceasca, la o distanta de aproximativ 100 m, la nord de strada Baneasa.
Trophaeum Traiani AdamclisiTropaeum Traiani este un monument roman, ridicat in cinstea imparatului roman Traian intre anii 106-109, pentru a comemora victoria romanilor asupra geto-dacilor in anul 106. Simpatica cutie - Am trecut din nou pe la monument. Dobrogea e cam saraca la acest capitol - Am gasit geo-cutiuta impreuna cu copiii. Monument restaurat - Am descoperit un monument restaurat intre 2011-2013, cu dotari si facilitati europene.
Cismelele din SipoteSipotele (Sipote, in trecut Ghiolpunar, in turca Gölpinar) este un sat din comuna Deleni.
Cismeaua satului AdamclisiCismeaua veche a satului Adamclisi este deteriorata si nefunctionala, una noua a fost construita imediat langa cea veche.
Cismelele din CoslugeaCoslugea (in limba turca Kozluca) este un sat din comuna Lipnita, localitatea are cel putin trei cismele.
Cismeaua de pe Valea cu Tei IzvoareleCismeaua de pe Valea cu Tei (alta denumire Valea Cutiei) se afla la aproximativ 100 m sud de malul Dunarii, la 2,5 km in aval de localitatea Izvoarele.
Dobromir (in trecut Dobromir-Vale, Dobromiru din Vale - pentru a nu fi confundat cu Dobromiru din Deal) este satul de resedinta al comunei cu acelasi nume.
Lacul BugeacLacul Bugeac (Garlita) se afla intre satele Bugeac, Garlita, si Galita, localitati care apartin de comuna Ostrov.
Cismelele din ValeniValeni (in trecut Eniselia, Valea Rea, in limba turca Yenisenlia) este un sat din comuna Dobromir.
Satul parasit Ispanaru AdamclisiFosta localitate Ispanaru, azi sit arheologic, se afla la aproximativ 5 km nord-nordvest de Adamclisi, de care apartine administrativ.
Cismea CetateaCismeaua din satul Cetatea (in trecut Asarlac, in turca Asirlik), din comuna Dobromir, se afla langa drumul comunal DC33, respectiv strada Cismelei.
Cetatea bizantina Pacuiul lui SoarePacuiul lui Soare este o insula de forma alungita, orientata vest-est, lunga de aproximativ 7 km, aflata pe Dunare, la nord de Bratul Ostrovului.
Asezarea civila DurostorumSitul arheologic Durostorum se afla la vest de localitatea romaneasca Ostrov si la est de localitatea bulgara Silistra, pe malul geografic drept al Dunarii.
Cismeluta OstrovCismeluta se afla in localitatea Ostrov, la intersectia strazii Cismelutei si strada Libertatii, la doar 100 m est de biserica ortodoxa.
Cismea Valea TapuluiCismeaua de piatra de la Valea Tapului este inscris in lista monumentelor istorice, avand codul CT-II-m-B-02918.
Dealul Cismelei RazoareleLanga drumul national DN3, intre localitatile Baneasa si Lipnita, la poalele Dealului Cismelei, se afla ce altceva, decat o cismea veche.
Cetatea Hisarlac CetateaAnsamblul de monumente istorice, format din asezare si cetatea Hisarlac, se afla pe teritoriul satului Cetatea (in trecut Asarlac, in turca Asırlık), comuna Dobromir.
Cetatea AdamclisiCetatea Adamclisi, sau cetatea Tropaeum Traiani, se afla la nord-vest de Adamclisi, si la 1,4 km distanta in linie dreapta, sud-vest de monumentul omonim.
Cismeaua din LespeziPe teritoriul satului Lespezi (in trecut Techechioi, in turca Tekkeköy) din comuna Dobromir, sunt mai multe cismele, cel putin patru.
Cismeaua FaureiFaurei (in trecut Calaicea, in limba turca Kalaici) este un sat din comuna Baneasa.
Cismeaua din ZorileZorile (in trecut Cherem-Kunis, Cherimcuius, in turca Kerimkuyusu) este un sat din comuna Adamclisi.
Pestera Casa Hotilor AlimanPestera Casa Hotilor se afla langa balta Vederoasa, la est de satul Aliman, satul de resedinta al comunei cu acelasi nume.
Cismeaua Gherdime RaristeaCismeaua Gherdime se afla la sud-est de satul Raristea (denumire veche Bazirgian), pe drumul comunal DC36, intre Padureni (mai demult Nastradin) si Raristea.
Cismele StrungaSatul Strunga (denumire veche Casla, in turca Kisla), din comuna Oltina, are doua cismele.
Cismeaua BrebeniBrebeni (in trecut Ciucurchioi, in limba turca Cukurköy) este un sat din comuna Ion Corvin, cu doar 22 de locuitori in 2002.
Turnul cu izvor LespeziLa nord - nord-est de satul Lespezi, langa drumul judetean DJ391A, intre localitatile Valeni si Dobromir, se afla o interesanta constructie.
Culmea Pricopanului - Muntii MacinCulmea Pricopanului este creasta secundara, dar impunatoare a Muntilor Macin, caracterizata prin uriase formatiuni granitice, stanci semete si panorame vaste de jur imprejur. Peisajul ca si relieful este de tip alpin si chiar daca inaltimea culmii pare aparent mica, efortul este usor sustinut la urcus.
Cismeaua Furca Petrosani. Cismeaua Furca se afla pe teritoriul fostului catun Furca, si se afla la confluenta vailor Borungea is Baspuner.
Ganditorul de la Hamangia Cernavoda. In fata cladirii primariei din Cernavoda sunt expuse replici de dimensiuni mari ale celor doua statuete celebre, Ganditorul de la Hamangia.
Valul de piatra de la Cernavoda. Valul de piatra porneste de la cetatea Axiopolis, trece prin cartierul Palas Constanta, si se termina in partea de sud a orasului, pe malul Marii Negre.
Cimitirul afurisit Lehliu. Cimitirul afurisit se afla in partea de est a satului Lehliu, in apropierea lacului Lehliu I, langa drumul care duce spre Sapunari.
Cismelele din Furnica. Furnica (in trecut Schender, in limba turca Iskender) este un sat din comuna Dumbraveni.
Cetatea Axiopolis. Axiopolis a fost un oras antic greco-roman, care se afla pe un deal de pe malul drept al Dunarii, la aproximativ 3 km sud de capul podului din Cernavoda.
Cismea Tufani. Satul Tufani este un sat din comuna Independenta, in trecut s-a numit Karaaci, Cara Agi, Karacy.
Geamia Cobadin. Geamia din Cobadin se afla la intersectia strazilor Izvor si Albinelor.
Cismeaua din Izvoru Mare. Cismeaua din satul Izvoru Mare (in trecut Mamutcuius, in turca Mamutkuyusu) se afla la intersectia strazilor Cismelei si Geamiei, in fata scolii primare.
Cruci de piatra Sapunari. Ansamblul de cruci de piatra din Sapunari se afla in curtea bisericii, pe partea stanga a vaii Profira.
Cismeaua Poenita. Poenita (in trecut Borungea, Borongea, in limba turca Borunca) este un fost sat, desfiintat in 1977, de pe teritoriul comunei Deleni.
Cismelele din Dumbraveni. Dumbraveni (in trecut Hairanchioi, in limba turca Hayranköy) este satul de resedinta al comunei cu acelasi nume.
Cismeluta Deleni. Pe drumul national DN3, intre Deleni si Pietreni, in punctul in care se ramifica drumul de pamant spre Manastirea Nasterea Maicii Domnului, se afla o cismea.
Copyright © 2007-2024 Geotrekking.ro. Toate drepturile rezervate. Geodrumetie, ghid turistic geotrekking Romania, drumetii si excursii. Geoobiective, repere turistice.