Localitatea Gherghina (judetul Constanta) Resedinta: Mircea Voda.
La est de Manastirea Sfantul Ioan Casian, in Poiana Crucii, se afla un izvor cu o apa rece si limpede, Izvorul vietii. Completari la descriere - Izvorul nu se afla chiar in Poiana Crucii, ci doar langa, intr-o vale acoperita cu vegetatie deasa.
Datand din anul 2006, manastirea a preluat, reconstruind-o in cea mai mare parte, o veche biserica evanghelica, ce a apartinut unei comunitati germane care a locuit, pana in anul 1942, in satul Colilia.
Pe malul drept al Dunarii, intre Harsova si Ghindaresti, pot fi delimitate cinci grupuri de faleze de stanca, denumite canarale.
Valul mare de pamant de la Cochirleni are o lungime de aproximativ 7 km.
Pe malul geografic stang al vaii Vistorna (Visterna pe unele harti), pe malul opus pesterii La Adam, gasim superbe colonii de atoli.
Crucea Inalta din Gura Ialomitei a fost asezata de Matei Basarab, si dateaza din anul 1639.
Capidava a fost o fortificatie geto-daca, apoi a devenit castru roman.
Prima gara din localitate a fost construita in anul 1860, la o distanta de 500 m fata de gara actuala.
Geamia este din piatra, este acoperita cu olane, si are un minaret scurt.
Geamia din Murfatlar a fost construita in anul 1981, data care apare si pe zidul geamiei.
La vest-nordvest de Pestera Sfantului Ioan Casian, la aproximativ 150 m distanta, exista un grup interesant de stanci.
Ion Corvin (in trecut Kuzgun, Cuzgun) este satul de resedinta al comunei cu acelasi nume.
Pestera Liliecilor de la Gura Dobrogei este una dintre principalele cavitati din zona carstica a Vaii Casimcea.
Manastirea Sfantul Ioan Casian a fost infiintata in anul 2003.
Faurei (in trecut Calaicea, in limba turca Kalaici) este un sat din comuna Baneasa.
Stanca Mosu si Baba se afla pe malul drept al Dunarii, chiar in apa, la poalele dealului Celea Mica, la sud-est de cariera de piatra de aici.
Mosul Casienilor se afla la est de Manastirea Pestera Sfantului Ioan Casian, la vest si in vecinatatea Banutilor Dobrogei.
Geamia din Cobadin se afla la intersectia strazilor Izvor si Albinelor.
Constructia geamiei din Eforie Sud a inceput in anul 2003, geamia fiind inaugurata in anul 2017, In curtea geamiei se afla monumentul eroilor musulmani, tatari si turci, care si-au dat viata pentru Romania in cele doua razboaie mondiale.
O plimbare pe platoul promontoriului calcaros numit Canaraua Turceasca, merita a fi facuta, si pentru panoramele pitoresti, avand ca punct de interes orasul Harsova. Sit sub constructie - Dupa ce am vizitat Baile Puturoasa, Dealul Baroi, Canaraua Rosie, Camera patrata cu etaj, Piatra cu capac, Crucea comemorativa de pe Dealul Catedralei.
Moscheea Carol I se afla in Constanta, in apropiere de Piata Ovidiu, pe strada Crangului numarul 1.
Geamia Hunkiar, cel mai vechi edificiu de cult musulman din Constanta, se afla in centrul vechi al orasului, pe Bulevardul Tomis numarul 41.
Cetatea Ulmetum, aflata langa localitatea Pantelimon, reprezinta o asezare romana din secolul IV, continuata de una romano-bizantina ce a dainuit pana in secolul al VI-lea. Bolovanii de pe platou - Ajungand la fata locului, am fost impresionat de marimea fortificatiei.
Brebeni (in trecut Ciucurchioi, in limba turca Cukurköy) este un sat din comuna Ion Corvin, cu doar 22 de locuitori in 2002.
Pasarela regala se afla in centrul statiunii Mamaia.
Sub tumulul de la Cernavoda, care apare pe lista monumentelor istorice cu codul CT-I-m-A-02620 03, se afla un mormant pictat de tip hipogeu.
Turnul de aparare romano-bizantin se afla la una dintre intrarile in zona peninsulara a Constantei.
Valul de piatra porneste de la cetatea Axiopolis, trece prin cartierul Palas Constanta, si se termina in partea de sud a orasului, pe malul Marii Negre.
La nord-vest de Harsova, intre Dunare si drumul national DN2A, pe dealul Baroi, se afla un sit arheologic rupestru. Incercare de localizare nereusita - Avand la dispozitie coordonatele precizate in Repertoriul Arheologic National, am incercat localizarea sitului arheologic rupestru.
Gradina (in trecut Toxof, Tocsof, Toxoff, in limba turca Dokuzsofu) este satul de resedinta al comunei cu acelasi nume.
Furnica (in trecut Schender, in limba turca Iskender) este un sat din comuna Dumbraveni.
Rezervatia naturala Valea Mahomencea se afla pe teritoriul administrativ al comunei Casimcea, si are o suprafata de 1029 hectare.
Rezervatia Padurea Fantanita se afla la sud-vest de orasul Murfatlar, acces din Calea Dobrogei, drumul national DN3.
Izvorul Cheile Dobrogei se afla in capatul de nord-est a cheilor, la iesirea spre localitatea Cheia, la vest de drumul asfaltat DJ222.
Raristea (in trecut Bazarghian, Gura Orman) este un sat din comuna Ion Corvin.
Vila printului Barbu Stirbey, proiectata de arhitectul Mario Stoppa, a fost finalizata in 1930.
In satul Baneasa, resedinta al comunei cu acelasi nume din judetul Constanta, in zona care pe vremuri s-a numit Ghiuvegea, exista doua cismele.
Buncarul de la Vadu se afla in extremitatea sudica si pe malul vestic al lacului Nuntasi.
Geamia Abdul Medgid se afla in Medgidia, pe strada Decebal numarul 20, la intersectia cu strada Avram Iancu.
Geamia din Anadalchioi (satul mamelor), fosta comuna aflata in suburbia orasului Constanta, se afla in cartierul omonim, pe strada Farului numarul 22A.
Satul Oituz din judetul Constanta apartine de comuna Lumina, din cate stim este localitatea maghiara cea mai estica si sudica, a fost infiintata pe 23 aprilie 1923.
Dobromiru din Deal este un sat din comuna Dobromir (Dobromiru din Vale).
Palatul Regal din Mamaia, sau Castelul Reginei Maria, se afla la nord si in apropierea Cazinoului, intre Casa Reginei Maria si Vila printului Barbu Stirbey.
Oltina (denumire in limba bulgara Goltina) este satul de resedinta al comunei cu acelasi nume.
Pestera Babei se afla intr-un bloc de stanca, in capatul sud-vestic al Cheilor Dobrogei, la iesirea spre Constanta, pe partea stanga.
Lac neamenajat turistic, locatie spectaculoasa pentru fotografii de nunta, Lacul de creta se afla la sud de orasul Murfatlar.
Daca cauti un loc sa te adapostesti de ploaie sau arsita soarelui, sub tavan este locul potrivit pentru tine.
Cismeaua din Dobromir-Vale se afla in apropierea si la nord-vest de geamia turceasca, la o distanta de aproximativ 100 m, la nord de strada Baneasa.
Culmea Pricopanului - Muntii MacinCulmea Pricopanului este creasta secundara, dar impunatoare a Muntilor Macin, caracterizata prin uriase formatiuni granitice, stanci semete si panorame vaste de jur imprejur. Peisajul ca si relieful este de tip alpin si chiar daca inaltimea culmii pare aparent mica, efortul este usor sustinut la urcus.
Galita este un sat din comuna Ostrov.
Se pare ca in zona fostului sat Acargea sunt cel putin doua cismele.
Arsa, in trecut Capucci, este un sat din comuna Albesti.
Geamia veche de la Albesti se afla in partea de est-sudest a localitatii, pe strada Ion Mecu, aproape de intersectia cu strada Horea.
Geamia Esmahan Sultan se afla in Mangalia, pe strada Oituz numarul 1.
Cazemata din 2 Mai se afla in partea de sud a statiunii, intr-un fel delimiteaza plaja libera, mai ingusta, de la sud, de catre plaja textilistilor din nord.
Cismeaua lui Mos Costa se afla la marginea din nord-vest a localitatii Lipnita.
Carvan (in trecut Kervan) este un sa din comuna Lipnita, format prin comasarea satelor Carvanu Mare (Carvan de Sus, Yukari Kervan) si Carvanu Mic (Carvan de Jos, Asagi Kervan).
Histria, cel mai vechi oras de pe teritoriul actualei Romanii, a fost fondata de colonistii greci veniti din Milet la jumatatea seculului al VII-lea ante Chr.
Pe teritoriul satului Canlia (in turca Kanli), din comuna Lipnita, gasim mai multe cismele, cel putin patru.
Se presupune ca acest sit arheologic, asezare intarita si de mari dimensiuni, este Sucidava dobrogeana.
Lacul Bugeac (Garlita) se afla intre satele Bugeac, Garlita, si Galita, localitati care apartin de comuna Ostrov.
Cismeaua se afla intre Faurei si Padurea Canaraua Fetii, sub versantul din nord-vest al dealul Movila Calaici.
Pe lista monumentelor istorice din judetul Constanta, apare listata o cruce de piatra, avand codul CT-IV-m-B-02959.
Faurei (in limba turca Kalaici) este un sat din comuna Baneasa.
Linia de cale ferata ocoleste satul prin vest, si trece peste paraul care strabate localitatea de la vest spre est, pe un pod realizat din piatra.
Pacuiul lui Soare este o insula de forma alungita, orientata vest-est, lunga de aproximativ 7 km, aflata pe Dunare, la nord de Bratul Ostrovului.
Izvorul Tamaduirii se afla la nord-est de Manastirea Dervent, la o distanta de aproximativ 500 m.
Pe Digul cu Pisici din Mangalia, in apropierea vechiului far, gasim doua cazemate.
Copyright © 2007-2024 Geotrekking.ro. Toate drepturile rezervate. Geodrumetie, ghid turistic geotrekking Romania, drumetii si excursii. Geoobiective, repere turistice.