Stalp comemorativ cu cruce Santimbru Monument votiv, executat in secolul al XVIII-lea, la comanda lui Timár Lajos si sotia. Sculptat din piatra de andezit, cu o inaltime de 4 m, poarta amprenta stilului baroc.
Pasul Ferto Am gasit geocutia ascunsa langa Pasul Ferto, in timpul unei ture, cu ocazia caruia am trecut dinspre localitatea Madaras Ciuc spre Izvoare, dupa care am urcat pe varful Harghita Madaras. Din cauza padurii dense s-ar putea sa ai semnal mai slab la gps.
Este una din cele mai vechi asezari ai zonei, de pe vremea Arpazilor (inaintea anului 1301, anul mortii ultimului rege maghiar din dinastia Arpazilor). In peripluul nostru pe la bisericile din satele secuiesti (multumita informatiilor trekkingklubului), popasul la biserica din Delnita era unul obligatoriu.
Casa Wertan din Targu Secuiesc a fost construita in anul 1902. Se afla pe strada Garii numarul 24.
Turnul inclinat Cireseni In Cireseni construirea unei biserici a reprezentat o problema permanenta. In decurs de 300 de ani, sateni au reconstruit biserica nu mai putin decat de 5 ori.
Muzeul palariilor de paie Criseni Muzeul a fost infiintat intr-o casa taraneasca traditionala renovata. Szocs Lajos, al carui familie de trei generatii se ocupa de fabricarea de palarii de paie, s-a hotarat sa infiinteze primul Muzeu al Palariilor din Paie din tara la Criseni.
Pe partea geografica stanga a paraului Iavardi, in jumatatea nordica a satului, direct langa drum, pe panta abrupta a dealului putem observa stanci interesante, care au forma unor turnuri. Accesul la stanci este destul de greoi, dar odata ajunsi acolo, avem parte si de o frumoasa priveliste asupra vaii Iavardi.
Piatra cu belvedere Magura Codlei Daca primul, o ingramadire de stanci peste care poteca aproape ca paseste, ocolind-o totusi printr-un pasaj delicat, nu poate scapa vederii, al doilea aflat in treimea superioara a culmii, este mai putin vizibil. Traseul turistic, marcat cu punct rosu, de pe culmea sudica a Magurii Codlei, are doua puncte cu belvederi ce nu trebuie ratate.
Varful Hasmasul Mare Cum terenul in zona e accidentat, am renuntat usor sa masor distanta - indiferent de directie.
Gradina Csiky Gheorgheni Cariera de nisip Paraul de Jos, Campu Cetatii.
La inceput urmarim un drum de caruta, apoi o poteca prin padure. Pentru a ajunge la Piatra Siclodului putem urmari traseul marcat cu cruce galbena, care incepe din drumul Sovata - Praid, din locul denumit Sasveres.
Mlastina Budos Santimbru-Bai Mlastina Büdös din Santimbru-Bai se afla pe versantul estic al Muntilor Harghita Sud, la obarsia paraului Chendres (Kenderes), la 1200-1210 m altitudine. Rezervatia are doua sectoare tipice, unul eutrof, si celalalt oligotrof.
Cetatea de pe Dambul Sarat Manastirea Fagetel Am pornit intr-o excursie de doua zile. Superbe locuri, frumoasa manastire, invesmantata la timpul in care am gasit ascunzisul in mantie de iarna. Amplasamentul obiectivului il face usor accesibil vizitatorilor si credinciosilor.
Varful Grindusu Muntii Tarcaului Grindusul, cu cei 1664 m ai sai, este cel mai inalt din Muntii Tarcaului, dar si din Muntii Trotusului, numindu-i astfel pe toti cei din care isi trage apele Trotusul.
Conacul Cserei Racu Conacul Cserei se afla in satul Racu, la numarul 141. Conacul si poarta de piatra de la intrare sunt declarate monument istoric, conform registrului monumentelor istorice din judetul Harghita, HR-II-m-B-12937.
Centrul Memorial al Granicerilor Secui Frumoasa Centrul de expozitii prezinta trecutul militar al secuilor si rolul lor secular in apararea granitelor. Centrul Memorial al Granicerilor Secui a fost infiintat de administratia locala si Asociatia pentru Frumoasa, cu sprijinul guvernului maghiar.
Cutia are o margine crapata. Aceste ape minerale contin o cantitate mica de acid sulfuric (vitriol).
Varful Calimanul Cerbului Muntii Calimani Izvorul de apa minerala Ilona (Elena in limba romana) este un izvor inca accesibil, din partea de sudvest a statiunii Baile Homorod. Apa minerala este captata intr-un inel, iar izvorul este acoperit intr-un mod rudimentar.
Varful Pietros Muntii Calimani Am gasit cutia chiar la rasarit, dupa camparea chiar pe varf. Am ajuns pe Varful Pietrosu (2. Imi cer scuze, a fost prima mea cutie gasita.
Piatra Soimilor Bixad Monumentul studentilor eroi sasi Feldioara Comemoreaza cei 39 de tineri studenti cazuti in batalia desfasurata aici in 1612, sub conducerea judelui Brasovului, Michael Weiss. Monumentul studentilor eroi sasi a fost construit in 1912-1913, si este amplasat la marginea sud-vest a localitatii Feldioara.
Padurea Corhanei Dobreni Varful Sandru Mare Muntii Nemirei Sandru Mare cu cei 1640 m este al 2-lea ca inaltime din Muntii Nemira ai Carpatilor orientali, fiind intrecut de Nemira Mare- 1649.
Rezervatia forestiera Codrii de arama are o suprafata de aproximativ 10 hectare, si se afla pe teritoriul comunie Agapia, pe dealul Filioara.
Biserica lutherana Hetiur Dupa o pauza de masa, am luat desertul. Iar numele de Erenberg, din 1417, indica populatia saseasca a localitatii.
Capela Sfantul Anton de la Madaras In drum spre festivalul sarmalelor umplute de la Lazarea. La coborarea de pe muntele Harghita Madaras, spre Madaras, am cautat pe ghicite acest obiectiv.
Spre capatul nord-vestic al satului se afla o mica piateta dominata de doua obiective majore. Dalnic este unicul sat al comunei omonime, din 2004, in urma unui referendum.
Parcul dendrologic Brancovenesti Cetatuia Ideciu de Jos Piatra Cupas Cheile Bicazului