Ce atractii importante si populare sunt in apropierea obiectivului turistic Baile Apor?
Altarul Sfanta Maria la 450 m. Intr-un final, am ajuns si la altarul Sfanta Maria.
Grota sulfatara Turia la 560 m. Statiunea Balvanyos se afla pe versantul sudic al muntilorBodoc, in curbura carpatilor, la o altitudine de 840-950m. La mai putin de 10 m exista si o geocutie publicata pe un alt teren de joaca. Datoritacalitatilor terapeutice ale numeroaselor izvoare minerale siemanatiilor post vulcanice (mofete), statiunea ofera atat un peisajatragator cat si excelente posiblitati de tratament.
la 710 m. Din centrul statiunii Baile Balvanyos, la doar aproximativ 300 m distanta spre nord, se afla mofeta. Cladirea nu este intr-o stare foarte buna, dar mofeta si baia pentru picioare pot fi inca utilizate.
Baile Cisar - Baile Balvanyos la 1 km. Destinatia turei pentru ziua de azi a fost Piatra Zimbrului, cu pornire din Baile Balvanyos.
Baile Balvanyos - Izvorul Transilvania la 1,2 km. Eram in drum spre valea paraului Iadului, dar am oprit la izvor, pentru a gasi geocutia ascunsa aici.
Cetatea Balvanyos - Baile Balvanyos la 1,2 km. O geocutie plina cu lucruri interesante (mai putin tigarile). Am gasit acest ascunzis din intamplare.
Baia Hammas - Paraul Jombor la 1,2 km. Ce bine, chiar daca eu sunt gazda ascunzisului, am putut sa caut geocutia ascunsa de proprietarul cutiei.
Baile Mikes - Paraul Jombor la 1,7 km. Baile Mikes sau Vallato, paraul Jombor. Dupa ce am gasit geocutia ascunsa la Baia Hammas, mi-am continuat drumul.
Piatra Zimbrului - Ciuperca de piatra la 2,3 km. Dupa ce am cautat fara succes geocutia ascunsa in cavitatea din Stanca Piatra Zimbrului, pe care am si inlocuit-o, am urcat pe varful propriu-zis. Am ajuns pe Varful Piatra Zimbrului in doua randuri.
la 2,3 km. Am pornit din Baile Balvanyos, vizitand mai intai Baile Cisar, unde in ultimii ani au fost efectuate mai multe renovari si reamenajari. Sub numele de Piatra Zimbrului este cunoscut un varf semet al unei culmi secundare a celei principale a Bodocului, desprinsa din ea spre est, in sectorul cuprins intre Varful Carpinis, cel mai inalt al Muntilor Bodoc, si pasul Balvanyos.
la 3,6 km. Da, asa am inceput aici am inceput meseria de forestier, in Burdei, unde in trecut au fost sticlari italieni. Varful Carpinis (sau Dosul Pietrei, dupa traducerea denumirii maghiare, Komoge) este cel mai inalt al Muntilor Bodoc, avand 1241 m.
Tinovul Mohos la 4,5 km. Numele de Mohos inseamna loc cu muschi, ceea ce subliniaza caracterul de mlastina oligotrofa. Cum iarna isi tine muschii la borcan, asa si Tinovul, motiv sa revenim. Acum vreo trei ani am vazut tinovul dupa o noapte in campingul de la Sfanta Ana, nevizitati de urs. Situat la nord-est de lacul Sfanta Ana, in craterul geaman din masivul Puciosu-Ciomatu, drenat incipient de emisarul Ciumatu, tinovul marcheaza faza de colmatare a unui fost lac.
Copacul lui Tarzan Lacul Sfanta Ana la 4,6 km. Copacul lui Tarzan - Lacul Sfanta Ana. Fiind persoana care am publicat prima data acest ascunzis, trebuie sa spun ca am cautat si eu la randul meu un loc potrivit pentru a ascunde o cutie, in jurul sau in apropierea copacului. Daca va intereseaza povestea copacului, cereti paznicului sa va povesteasca.
Capela Sfanta Ana la 4,9 km. Am gasit cutia de la bisericuta, am schimbat sacosa de nylon cu una noua si rezistenta. Intoarcerea din turul tarii (dupa cutii), dupa o noapte de groaza, in masina, la Balvanyos, alaturi de ursoaica si puii ei.
Mofeta Gradina Herko Turia la 5 km. Dupa un condus de 5 km, pe un drum plin cu noroi, am ajuns la Gradina Herko. Am ajuns in zona numita Gradina Herko.
Rezervatia Valea Iadului Turia la 5 km. Valea Iadului este un afluent al paraului Turia, confluenta lor formandu-se la 1 km vest de satul Turia. Pe harta zonei Balvanyos editata de Dimap - Budapesta, zona de concentratie maxima a izvoarelor minerale de pe Valea Iadului este denumita Herko Kert (Gradina Herko - ultimul cuvant poate de origine antroponimica? Geoascunzisurile zonei, Gradina Herko, Valea Iadului, Cetatea Turia, ne-au atras sa venim aici intr-o noua mica excursie. Chiar la iesirea din sat insa (cu 1 km inainte de confluenta pomenita), un drum forestier pleaca din soseaua ce duce la Balvanyos, spre stanga, pe Valera Iadului.
Tura de lac Lacul Sfanta Ana la 5,2 km. Daca tot am facut o tura de lac la picior si ne-a placut, am hotarat sa amplasam o cutie in acest punct de interes. Pentru a indemna si pe alti vizitatori sa faca acelasi lucru. Dupa ce am vizitat mai multe obiective din apropiere.
Piatra ovala Lacul Sfanta Ana la 5,2 km. Oglinda lacului ce ocupa o suprafata de 22 ha se afla la 950 m altitudine si cuveta are o adancime maxima de 7 m. Am gasit cutia de la bisericuta, si am schimbat sacosa de nylon cu una noua si rezistenta. Am gasit geocutia, impreuna cu un prieten, totul era umed dupa ploi recente. Am cautat aproape o jumatate de ora printre copaci si pietre, dar nimic. Lacul Sfanta Ana din masivul Puciosu (Ciomatu), aflat intr-un crater nedrenat, geaman cu craterul Mohos, este singurul lac de crater de la noi din tara.
la 5,3 km. Avand atatea locuri frumoase de vizitat in tara, am cam neglijat locurile apropiate. Varful Ciomatu Mare (1301 m) este cel mai inalt al Muntilor Bodoc, domina craterul vulcanic in care se afla Lacul Sfanta Ana.
Cetatea Turia la 5,6 km. Si daca ursul nu doarme, iar tu tocmai explorezi pestera din Piatra Zimbrului din apropiere? Dupa ce am pierdut timpul cu obiectivele de vizitat de pe Valea Iadului, ne-a mai ramas doar putin timp pana la inserare.
Izvorul Seregeto Turia la 6,5 km. Suind, apoi coborand pe Valea Iadului, spre si de la Gradina Herko - aflata la confluenta cu Paraul Ars.
la 6,6 km. Am profitat de prima zi din weekend-ul de Paste la Tusnad ca sa cucerim Varful Cetatii, un traseu pe care nu am mai fost pana acum. Am gasit aceasta geocutie.
la 6,6 km. Varful Cetatii - Baile Tusnad. Am gasit intr-o zi fara soare. A doua batalie de la Varful Cetatii a fost din pacate o infrangere.
Dealul Merilor Micfalau la 6,9 km. De aici se poate porni spre creasta principala a Muntiilor Bodoc, si anume spre varful Burdei 1191 m. Dealul Merilor se afla intre paraiasele Jimbor (Rosie) si Podu Mare, la o altitudine de peste 700 de m.
Izvorul Varvapai Baile Tusnad la 7,1 km. Izvorul Varvapai se afla in apropierea traseului turistic marcat cu banda albastra, pe partea stanga a potecii care urca pe Varful Cetatii. Deoarece sus nu mai gasiti apa, e bine sa va aprovizionati la pornire.
Piatra Gaurita Bixad la 7,3 km. Piatra Gaurita se afla langa localitatea Bixad. Este o stanca cu o gaura, care azi este colmatata.
Baile Nadas Tusnadu Nou la 7,5 km. Anul acesta am mai incercat odata sa ajung la Baile Nadas, dar din cauza noroiul a fost imposibil sa ma apropii de locatie cu masina. Aflate in centrul unei regiuni cunoscute prin multitudinea izvoarelor de ape minerale, dar mai ales prin amenajările turistice generate de acestea, Baile Nadas, izolate de epicentrul turistic al regiunii din jurul statiunii Baile Tusnad, au un farmec aparte tocmai datorita acestei izolari.
Izvorul din santul Komlos Baile Tusnad la 7,5 km. Santul Komlos, care delimiteaza statiunea balneara Baile Tusnad, inglobeaza mai multe izvoare. Geocutia ascunsa in acest loc lipseste deja de aproape 2 ani.
Apa Rosie Baile Tusnad la 7,5 km. Am cautat ce am cautat, as zice ca am acoperit tot ce era metalic in zona coordonatelor, ba chiar si prin prejur, insa cum n-am gasit nimic magnetic am cazut de acord ca geocutia lipseste. La iesirea nordica din Tusnad, e usor de gasit.
Baile Lazaresti la 7,5 km.
Turnul Apor Baile Tusnad la 7,6 km. Am facut o plimbare pana la turn impreuna cu tata, care m-a asteptat cu (multa) rabdare pana am scotocit eu dupa cutie. La prima cautare, am crezut ca lipseste cutia, dar era doar alunecata foarte adanc in scorbura.
la 7,6 km. Cand astepti sa se umple o sticla de 5 litri la izvor, ce altceva poti sa faci? Dimineata zilei de 22 05 2011, pe nemancate, am gasit aceasta geocutie.
Baile Apor in limba maghiara - magyarul: Apor lányok feredője