Albesti (in limba turca Akbas) era formata in trecut de doua colonii turcesti, Sarighiol si Acbasi. Ulterior, satul a fost populat cu germani dobrogeni, apoi cu romani.
A fost construita de catre comunitatea musulmana, in anul 1932. Geamia din Cobadin se afla la intersectia strazilor Izvor si Albinelor.
Satul Strunga (denumire veche Casla, in turca Kisla), din comuna Oltina, are doua cismele. Prima se afla pe strada Bisericii, la 500 m sud - sud-est de manastirea ortodoxa, iar a doua intr-o stare foarte degradata, in padure.
Insula Ovidiu Lacul Siutghiol Insula Ovidiu se afla in partea de vest a lacului (limanului) Siutghiol. Pe insula, unde se afla un restaurant rustic marinaresc cu preparate din peste, se ajunge cu barca, cu pornire de pe Faleza Ovidiu, sau din debarcaderul Ovidiu din Mamaia.
Geamia din Murfatlar a fost construita in anul 1981, data care apare si pe zidul geamiei. Geamia, care in prezent are chiar doua minarete, se afla pe strada Credintei numarul 1.
Datand din anul 2006, manastirea a preluat, reconstruind-o in cea mai mare parte, o veche biserica evanghelica, ce a apartinut unei comunitati germane care a locuit, pana in anul 1942, in satul Colilia.
Pe teritoriul satului Canlia (in turca Kanli), din comuna Lipnita, gasim mai multe cismele, cel putin patru.
Cismeaua Sipote se afla la marginea satului, la iesirea spre sud-est catre Tufani, langa drumul judetean DJ391A. Sipotele (Sipote, in trecut Ghiolpunar, in turca Gölpinar) este un sat din comuna Deleni.
Cismeaua Tas Uluc se afla la nord-vest de satul Padureni (denumire veche Nastradin), pe drumul comunal DC36, intre Padureni si Raristea (mai demult Bazirgian).
Plaja Pescarus din 23 August este o plaja lunga si relativ ingusta, marginita de Marea Neagra, respectiv de o faleza abrupta.
Jurasica Adventure Park Neptun Parcul de aventura Jurasica este amplasat in padurea din statiunea Neptun, pe strada Plopilor numarul 3. Parcul tematic cu o suprafata de 2 hectare adaposteste 42 de dinozauri animatronici realizati in marime naturala, dispusi in zone dedicate continentelor lumii.
Zidul de imprejmuire al cismelei este tencuit, acoperand materialul din care este construit. Cismeaua din satul Cetatea (in trecut Asarlac, in turca Asirlik), din comuna Dobromir, se afla langa drumul comunal DC33, respectiv strada Cismelei.
Pestera cu Sarcofage (Pestera din Canaraua de la Dumbraveni, Pestera numarul 1 din Canaraua 7) se afla in bazinul lacului Oltina si valea Canaraua Fetei. In cavitate se afla inscriptia Bisericile Rupestre, iar pe harta locul apare ca si Biserica rupestra Dumbraveni.
Cazemata cu rampa Tuzla Unii descriu plaja Tuzla ca fiind cea mai frumoasa plaja din Romania, dar experienta mea a fost una contrara. Plaja Tuzla este una presarata cu cazemate, un loc fiind chiar denumit Bunker Beach (Plaja cu buncare).
Ion Corvin (in trecut Kuzgun, Cuzgun) este satul de resedinta al comunei cu acelasi nume. Fantana lui Mihai Eminescu se afla la sud de satul Ion Corvin, si la vest de Manastirea Sfantul Andrei.
In partea de nord a statiunii Olimp gasim doua cazemate, una ingropata si una suspendata pe faleza.
Cismeaua Mihai Viteazu Cismeaua satului se afla la intersectia strazilor Caminului, Rasaritului, si Cismelei. Mihai Viteazu (in trecut Sariyurt) este satul de resedinta al comunei cu acelasi nume.
Izvor Cheile Dobrogei Izvorul Cheile Dobrogei se afla in capatul de nord-est a cheilor, la iesirea spre localitatea Cheia, la vest de drumul asfaltat DJ222. Apa izvorului este captata intr-un bloc din zidarie de piatra, aproape de albia paraului care traverseaza cheile.
Cismeaua Otomana Constanta Cismeaua Otomana din Constanta se afla la coltul bulevardului Tomis cu bulevardul Aurel Vlaicu, in incinta RAJA Complex Cismea, Sursa de Apa Cismea 1C. A fost construitã în 1864, la sursa de apa Caragea Dermen, in timpul domniei sultanului Abdul Aziz.
Lacul Bugeac Lacul Bugeac (Garlita) se afla intre satele Bugeac, Garlita, si Galita, localitati care apartin de comuna Ostrov. Rezervatia naturala Lacul Bugeac este cel mai sudic liman fluviatil din Romania.
O plaja din Corbu, mai putin aglomerata, linistita. Facilitati din apropiere: Restaurantul Luna de Corbu, Cazare Rezident, Cherhana La Plage.
Coltanii Mari Cele mai vechi din Dobrogea expuse la suprafata, varsta caledonica circa 600 milioane de ani. Rezervatie geologica, botanica si faunistica, Coltanii Mari reperezinta un afloriment de sisturi verzi.
Padurea Fantanita Murfatlar Rezervatia Padurea Fantanita se afla la sud-vest de orasul Murfatlar, acces din Calea Dobrogei, drumul national DN3. Padurea cu o inalta valoare botanica si zoologica este arie naturala protejata.
Rezervatia Gura Dobrogei Am urcat de la manastire printre stanjenei pitici si alte flori de primavara. Se pare ca coordonatele gps ale geoobiectivelor Pestera La Adam si (rezervatia) Gura Dobrogei au fost schimbate intre ele (anuntate gresit). Care este pestera cu doua intrari gasita de tine?
Plaja cu buncare Tuzla Foarte asemanatoare cu cele din Normandia, aveau rolul de a apara coasta de atacurile aeriene si maritime ala Rusiei. Buncarele au fost construite de germani, la inceputul anilor 1940, cand Romania era inca parte a puterilor Axei.
Manastirea si Pestera Sfantului Andrei Crangu Crangu (in trecut Kara-Amet, Karamat, Caramat) este un sat din comuna Ion Corvin. Pestera Sfantului Apostol Andrei se afla la aproximativ 2 km spre est de Cismeaua Mihai Eminescu, intre localitatile Ion Corvin si Crangu.
Geamia din Anadalchioi (satul mamelor), fosta comuna aflata in suburbia orasului Constanta, se afla in cartierul omonim, pe strada Farului numarul 22A. A fost construita intre 1868-1869 - este monument istoric categoria B, avand codul CT-II-m-B-02810.
Marea majoritate a evreilor de origine europeana se impart in doua rituri de cult, evreii sefarzi si evreii askenazi. In perioada interbelica, in Constanta, au existat doua mari sinagogi - a ramas una singura, sinagoga askenaza.
Piatra cu cruce bizantina Izvoarele Pe lista monumentelor istorice din judetul Constanta, apare listata o cruce de piatra, avand codul CT-IV-m-B-02959. Ca si localizare, este precizata satul Izvoarele, comuna Lipnita, padurea Parjoaia, teritoriul fortificatiei romano-bizantine Sucidava.
Am trecut din nou pe la monument. Am gasit geo-cutiuta impreuna cu copiii. Am descoperit un monument restaurat intre 2011-2013, cu dotari si facilitati europene.
Cismeaua Furca Petrosani Cismeaua Furca se afla pe teritoriul fostului catun Furca, si se afla la confluenta vailor Borungea is Baspuner.
Cismeaua Gherdime se afla la sud-est de satul Raristea (denumire veche Bazirgian), pe drumul comunal DC36, intre Padureni (mai demult Nastradin) si Raristea.
Pestera Liliecilor de la Gura Dobrogei este una dintre principalele cavitati din zona carstica a Vaii Casimcea. Se afla la mica distanta de Pestera La Adam, care se afla mai la amonte, in malul drept al Vaii Visterna.
Cismeaua satului Adamclisi Cismeaua veche a satului Adamclisi este deteriorata si nefunctionala, una noua a fost construita imediat langa cea veche. Aici se afla si ansamblul de apeducte romane, cod CT-I-m-A-02567 04, incepand de la cismeaua satului.
Casa Reginei Maria din Mamaia, proiectata de catre arhitectul Mario Stoppa, a fost construita in anii 1927-1928. Dupa 1948 casa a fost nationalizata, iar minaretul retezat in timpul regimului comunist.
Constructia geamiei din Eforie Sud a inceput in anul 2003, geamia fiind inaugurata in anul 2017, In curtea geamiei se afla monumentul eroilor musulmani, tatari si turci, care si-au dat viata pentru Romania in cele doua razboaie mondiale.
Cismeaua din Cuiugiuc se afla la nord de localitate, la aproximativ 150 m distanta de drumul comunal DC40 spre vest, la est de dealul Balaclar.
Cismeaua Raristea Cismeaua satului, construita in 1964 conform inscriptiei, se afla la intersectia drumului comunal DC35 (strada Salcamilor), cu strada Mihai Viteazul. Raristea (in trecut Bazarghian, Gura Orman) este un sat din comuna Ion Corvin.
Usa Vama Veche Usa colorata din Vama Veche se afla langa o plaja neamenajata mai mica, salbatica, spatiu pentru corturi. Atractie emblematica, care ar putea fi si un fel de simbol al statiunii.
Nu este monument istoric, dar poate fi considerat un simbol al orasului Mangalia. Vechiul far sau farul genovez din Mangalia a fost construit intre 1858-60, reabilitat in 1998, si reconditionat in 2018.
Complexul arheologic din Parcul Catedralei se afla la intersectia strazilor Arhiepiscopiei, Revolutiei din 22 decembrie 1989, si Bulevardul Regina Elisabeta. Cartierul orasului antic Tomis dateaza din epoca greaca, romana si romano-bizantina, este monument istoric, si are codul CT-I-m-A-02553.