Ce atractii importante si populare sunt in apropierea obiectivului turistic Cascada Cernica?
Cimitir german - Poiana Sarata la 1,6 km.
la 2 km. Este vorba despre una dintre putinele pesteri din tara, cantonate in gips. Pestera este localizata in versantul drept al raului Oituz, in perimetrul localitati Poiana Sarata, Oituz - Bacau, fiind aflata la o altitudine relativa de vreo 20 m.
Crucea Ciobanului - Poiana Sarata la 3 km. Este vorba despre trei fragmente ce au format candva o cruce, piciorul, ramas inca implantat in locul initial, un soclu natural de gresie, si cele doua parti laterale, gasite alaturi de picior.
Varful Piatra Runcului Zona Oituz Muntii Vrancei la 4,4 km.
Cascada Caraslau la 6,4 km. Eram in drum spre casa. Cascaduta, in doua trepte, avand in total vreo 5 m, reprezinta modul aparte in care paraul Caraslau se varsa in raul Oituz.
Piatra Ucigasul la 6,5 km. Piatra Ucigasul - Gyilkos, in maghiara - apare doar pe unele harti, nefiind cunoscuta in zona de prea multa lume, desi la baza dealului pe care se afla este un (alt geo)obiectiv turistic mai cunoscut, Cascada Caraslau. Dealul poarta numele paraului, reprezentand versantul sau drept; versantul stang este frumosul Munte Caraslau, plaiul sudic al Muntelui Mic din Muntii Nemira. Gasirea cutiei nu a reprezentat o dificultate, caci cunosteam locatia.
la 6,9 km.
la 7,2 km. Paraul Tulghes este un afluent relativ important - de stanga - din bazinul superior al Oituzului, avand gura cu cca 1 km in aval de satul Oituz, Bretcu, judetul Covasna.
la 7,4 km. la 7,6 km.
la 8 km. Pe o serie de harti, de exemplu Muntii Nemira - Dimap, apare localizata pe malul stang al Oituzului, putin in amonte de confluenta cu paraul Caraslau, o formatiune stancoasa cu denumirea in maghiara, Honvéd-kő.
Cascada Fata Moarta la 8,2 km.
Cetatea Rakoczi Pasul Oituz la 8,3 km. Cetatea Rákóczy este o fortificatie in stare de ruina, monument istoric de importanta nationala, aflata in apropierea Pasului Oituz, intrarea dinspre Moldova. Am gasit aceasta cutie pe 5. Zidul in care s-a amenajat ascunzisul l-am gasit daramat partial. Am gasit cutia cu capacul fisurat si apa in ea. A fos punct de vama si control comercial, respectiv avea si rol de protectie militara.
la 8,9 km. Cetatea Haiducilor reprezinta urmele unui vechi fort de granita, dintre Austro-Ungaria si Moldova, de pe Drumul Sarii, ce trecea din valea Oituzului (Poiana Sarata), pe langa Varful Ghepar de pe culmea principala a Nemirei, in valea Raului Negru (Lemnia). Fortul a fost ridicat la sfarsitul secolul XVII pentru contracararea contrabandei cu sare.
la 9 km. Mogos spre Bretcu se afla, pe partea dreapta a drumului, un impozant monument de piatra pe care este inscris cu litere mari, doar numele Sisi. In prima serpentina a drumului national ce coboara de pe Dl.
Valea Lesuntu Mic la 9,2 km. la 9,2 km.
la 9,4 km. Pentru a vizita Cheile Dofteanei, de la Salarie se urmeaza, in amonte, drumul forestier. Dupa 2 zile de analizat harti, am decis sa incercam sa ajungem la chei plecand din Slanic Moldova. Drumul forestier de pe valea Dofteanei a fost reconditionat recent. Voi aveti un gps dedicat, sau folositi o tableta? Trecem pe langa o cabana forestiera, traversam raul de 2 ori, si dupa 2 km, ne intampina cheile Dofteanei, sapate in stanca.
Varful Sandru Mare Muntii Nemirei la 9,6 km. Sandru Mare cu cei 1640 m este al 2-lea ca inaltime din Muntii Nemira ai Carpatilor orientali, fiind intrecut de Nemira Mare- 1649.
la 11 km. Rezervatia naturala Bucias este o rezervatie peisagistica cu chei si cascade, avand suprafata de 471 ha. De la Onesti se merge pe drum asfaltat catre Casin - Manastirea Casin - Scutaru. Gasirea acestei geocutii este mai dificila fara un gps, fiind nevoie si de informatia altitudine. Frumoasa cascada, frumos si punctul de belvedere.
la 11,2 km. Cunoscuta indeobste sub denumirile Saua Sandrului sau Poarta Vantului, Poarta Vanturilor, curmatura dintre varfurile Miches de 1559 m, al doilea spre nord dupa Sandru Mare, si un varf fara nume de 1531 m, premergator Nemirei Mici, are 1428 m.
la 12,2 km. Magura Casinului, avand 1165 m, este ultimul bastion din nordul Muntilor Vrancei de dincolo de 1000 de metri, aflat la granita lor cu Subcarpatii.
la 12,6 km. De pe micul platou care se afla pe varf avem o vizibilitate completa, in tur de orizont. Sunt al treilea an consecutiv pe varf si nu pot trece resemnat pe langa felul cum inteleg unii turisti sa-si marcheze trecerea. Indiciul e suficient pentru descoperirea cutiei. Varful Nemira Mica este poate cea mai frumoasa zona a muntilor Nemira.
Piatra cu caldare mare Piatra Soimului Oituz la 12,6 km. De la Piatra Soimului se urmeaza o poteca sub braul de piatra al dealului. Cunoscand bine locatia, ne-a fost usor sa gasim ascunzisul. Dupa ce trecem pe sub Piatra cu Palarie, ramanem sub zidul de piatra pana atingem muchia sud-vestica a dealului.
la 12,6 km. Pe deal sunt numeroase fenomene de acest gen, ce merita vazute. Doua dintre ele sunt evidentiate acum prin includerea lor intr-un circuit.
Piatra cu caldare mica Piatra Soimului Oituz la 12,7 km. Neavand coordonate gps exacte, nu stiam inca daca o sa gasesc Piatra cu caldare propriu-zisa, sau nu. Ca si Caldarea Mare, si aceasta are un ce suficient de interesant care sa te faca sa tot stai pe ganduri privind-o. Cautand Piatra cu caldare mare, am descoperit mai intai o alta stanca, de forma unui creier, care are pe partea laterala o mica (semi)caldare.
Fortareata de piatra Piatra Soimului Oituz la 12,8 km. Coborand de pe culme pe latura vestica a dealului Piatra Soimului, am descoperit o interesanta fortareata construita din pietre, de fapt o amenajare militara din Primul Razboi Mondial. Amenajarea consta dintr-un zid exterior si unul interior, niste trepte de piatra, respectiv interiorul fortaretei. Inca un obiectiv interesant de pe Piatra Soimului pe care il stiam de mult.
la 12,8 km. De la Piatra Soimului se urmeaza o poteca de-a coasta, pe sub impresionantul brau de piatra al dealului, din care se evidentiaza o stanca uriasa. Pe varful careia s-a instalat, cine stie cum, cand, o placa de gresie ca o basca, Piatra cu Palarie. Titlul comentariului se refera la ideea excelenta a administratorului acestui site de a amenaja un ascunzis la interesanta stanca numita de locuitorii Oituzului Piatra cu Palarie.
la 12,9 km. Indiciul conduce la sigur, ciuperca fiind in cararea de acces pe varful Nemira Mica. Desi nu deschide orizonturi, este un obiectiv la fel de fotografiat ca varfurile de munte. In jurul varfului Nemira Mica gasim mai multe formatiuni stancoase interesante, de forma unor ciuperci, turnuri sau piramide, produse de actiunea eoliana asupra gresiei friabile.
Pe culme Piatra Soimului Oituz la 12,9 km. De pe micul platou nu prea avem o priveliste buna, dar zona prezinta interesante formatiuni stancoase, care merita sa fie vizitate. Nu mai ajunsesem pe micul platou al Dealului Piatra Soimului de foarte multi ani. Cautand Piatra cu palarie de pe Piatra Soimului, am ajuns la un moment dat pe culme.
la 13,1 km. Localitatea Piatra Soimului se afla in judetul Neamt, nu in Covasna. Este vorba de stanca Piatra Soimului, care se afla deasupra comunei Oituz din judetul Bacau. Piatra Soimului, zona stancoasa preferata de alpinistii locali, se afla pe un versant de munte, plina cu stancarii de gresie, deasupra comunei Oituz, din judetul Bacau.
Saua Nemirei la 13,1 km. Este o curmatura joasa (1437 m) intre Nemira Mica (1627 m) si un varf fara nume de 1603 m, ce precede Nemira Mare. Locatia ofera un moment de ragaz, un strop de apa rece, incanta ochiul si da sperante.
Cazemata de pe Plaiul Magurii Casinului la 13,8 km. Rog pe primul geotrekkist care ajunge la acest ascunzis, sa completeze geocutia cu un creionas, nu mai lung de 8 cm. Magura Casinului a fost scena unor aprige si importante batalii în Primul Razboi Mondial.
Saua Pacurita Plaiurile Nemirei la 13,9 km.
la 14,4 km. M-am apropiat de ascunzis dinspre intrarea in parcul cu animale salbatice, urmand paraul Lupului.