Localitatea Caluseri (judetul Mures) Resedinta: Ernei. Denumire maghiara: Székelykál.
Atractii turistice - Harti, descrieri si comentarii detailate, poze, posibilitate de cautare, navigare pe teren in timp real pentru cei cu acces complet.

Locuri de vizitat si atractii turistice langa Caluseri, judetul Mures

Muzeul de farmacie Sighisoara la 43,24 km
In prima parte a secolului al 18-lea, in Sighisoara, au functionat 3 farmacii - farmacia La Coroana (Apotheke zur Krone), La Leul (Apotheke zum Löwen), si La Vulturul (Apotheke zum Adler). Conform datelor literare farmacia La Leul, fondata in 1720, a fost prima farmacie din Sighisoara.
Izvorul de sub Piatra Tare Izvorul de sub Piatra Tare Campu Cetatii la 19,28 km
La Campu Cetatii, aproape de spatiul expozitional Mini Niraj, sub versantul sudestic al muntelui Piatra Tare, se afla un izvor cu o apa foarte buna de baut. Apa izvorului este folosita cu precadere de localnici, dar vin multi si din localitatile vecine.
Lavanda Bokor Valea lui Pavel la 37,42 km
In anul 2023, se va organiza al doilea festival Lavanda Valea lui Pavel cu programe pentru familii, in weekendul 8-9 iulie, sambata si duminica.
Scena in aer liber Scena in aer liber Platoul Cornesti Targu Mures la 13,19 km
In partea de vest a Platoului Cornesti, aproape de statia de sud a trenuletului pentru copii, gasim o scena amenajata in aer liber. Daca in trecut era intr-o stare de degradare avansata, azi scena este renovata.
Biserica de lemn Santandrei Biserica de lemn Santandrei Miercurea Nirajului la 9,51 km
Biserica Sfantii Arhangheli Mihail si Gavril din Santandrei Miercurea Nirajului se afla pe strada Bisericii numarul 14. A inlocuit-o, in prima parte a secolului al XVIII-lea, inainte de 1751, pe cea strabuna.
Bazinul de acumulare si statia de pompare Bazinul de acumulare si statia de pompare Targu Mures la 14,14 km
Bazinul de acumulare numarul 1 si statia de pompare din Targu Mures se afla pe strada Verii, la numarul 4. Cele doua cladiri, care se afla intr-un parc inchis, au fost construite pe baza proiectelor lui Rado Sandor, in stil secesionist, intre 1908 si 1911.
Cetatea Tartod Cetatea Tartod la 45,35 km
Cetatea Tartod este o fortificatie cu zid de piatra pe muntele Varhegy, la altitudinea 845 m, construita in secolul al XI-lea si abandonata in secolul al XIII-lea. Cutia nu mai este - Am gasit locul exact, dar cutia nu mai era.
Poiana cu castani Poiana cu castani Viile Dealul Mic Targu Mures la 15,39 km
Poiana cu castani - Viile Dealul Mic, Targu Mures.
Capela catolica Capela catolica Nazna la 18,52 km
Capela catolica din Nazna Pe poarta mica - Am sosit la Nazna dinspre Sancraiu de Mures, unde am ascuns o geocutie la Pestisorul de Aur.
Dealul Gordon Dealul Gordon Lupeni la 46,35 km
Pe varful dealului Gordon, la poalele caruia se afla Bisericani si Bulgareni, este ridicata o statuie a lui Iisus inalta de 22 m, care se doreste a fi cea mai mare statuie al lui Iisus din Europa de Est.
Parcul portilor inchise Parcul portilor inchise Ernei la 7,27 km
Parcul Baron, parcul castelului Balintitt - Ernei. Momentan poarta parcului este inchisa cu lacat.
Muzeul palariilor de paie Criseni la 27,64 km
Szocs Lajos, al carui familie de trei generatii se ocupa de fabricarea de palarii de paie, s-a hotarat sa infiinteze primul Muzeu al Palariilor din Paie din tara la Criseni. Muzeul a fost infiintat intr-o casa taraneasca traditionala renovata.
Biserica din Deal Biserica din Deal Sighisoara la 43,43 km
Biserica din Deal a fost inaltata in doua secole, XIV-XVI, prin efortul comun al cetatenilor, pe ruinele unei cetati vechi din secolul XII-XIII-lea. Efectul-oglinda - Urmand exact instructiunea ajutatoare initial am cautat geocutia pe partea stanga a pilonului zidului. Este una dintre cele mai mari biserici in stil gotic tarziu din Transilvania.
Turnul Fierarilor Turnul Fierarilor Sighisoara la 43,22 km
Turnul Fierarilor a fost construit in anul 1631, in locul vechiului turn al barbierilor, avea rolul de protejare a Bisericii Manastirii. A ars in anul 1676, apoi a fost reparat.
Turnul de observatie Corunca Turnul de observatie Corunca la 13,39 km
Turn de observatie, Corunca. Nu stiu cum se face, dar am gasit geocutia - Am pornit intr-o mica plimbare, impreuna cu nepotica mea.
Criptele din cimitirul reformat Criptele din cimitirul reformat Tirimia la 25,73 km
Pe varful dealului Chilie, la marginea de sudvest a cimitirului reformat din Tirimia, gasim doua cripte. Unul este al contelui Bethlen Farkas, el a murit in anul 1763.
Movilele asezate in ordine Pe partea stanga a drumului care duce de la Magherani la Silea Nirajului, la nord de Magherani, putem vedea mai multe movile de pamant. Prima mea vizita aici - Am ajuns in acest loc intr-o zi mohorata de sfarsit de martie, zona parea noroioasa. Aceste movile spectaculoase sunt asezate in ordine, aproximativ in forma de L.
Ruinele primei biserici parohiale din Sighisoara Ruinele primei biserici parohiale din Sighisoara la 43,28 km
Pe strada Cositorarilor se afla ruinele primei biserici parohiale a asezarii germane timpurii, care a fost construita in decursul secolului al XIV-lea. Ruinele se situeaza in gradina Parohiei Evanghelice, in imediata apropiere a Scarii Acoperite, la baza Dealului Scolii.
Casa Cripta Dracula Casa Cripta Dracula Damieni la 9,87 km
Faimoasa casa horror, care a facut din Damieni centrul lumii. Prin aceste cuvinte, textul publicitar ne atrage atentia asupra edificiului deosebit.
Biserica unitariana si reformata Biserica unitariana si reformata Filias la 43,13 km
Biserica din Filias este o biserica simultana, folosita in comun de unitarieni si reformati, un lucru rar intalnit. Biserica mentionata pentru prima data in 1630, a fost initial o biserica medievala catolica, care a devenit unitariana in timpul Reformei.
Sapte Plopi Sapte Plopi Targu Mures la 13,19 km
Sapte Plopi era candva un loc de recreatie foarte indragit de targumureseni. Cei sapte plopi, vizibili de la mare distanta de pe valea Muresului, se ridicau ca niste uriasi protectori ai orasului.
Biserica lutherana Biserica lutherana Hetiur la 37,8 km
Satul Hetiur este mentionat in anul 1446 cu numele de Marienburg, care marturiseste despre biserica dedicata Sfantei Maria. Langa sosea - Dupa o pauza de masa, am luat desertul. Iar numele de Erenberg, din 1417, indica populatia saseasca a localitatii.
Parcul Indragostitilor Targu Mures la 13,38 km
Parcul Indragostitilor- Targu Mures Noaptea - Am gasit in urma unei plimbari, noaptea. Ale tineretii valuri, frumoase amintiri - Am gasit cutia, si am retrait momentele tineretii.
Biserica catolica Biserica catolica Band la 28,03 km
Biserica catolica Band
Cetatea Vityal Cetatea Vityal la 18,89 km
Ruinele cetatii Vityal. Excursie de tabara - Am gasit cutia cu ocazia unei excursii de tabara cu copiii (cca 45 persoane).
Casa Fronius Casa Fronius Sighisoara la 43,25 km
Casa Fronius, aflata pe strada Scolii numarul 13, a fost o locuinta de mestesugari, construita in secolul XVI-lea.
Fosta Judecatorie de plasa Miercurea Nirajului la 9,21 km
Cladirea fostei Judecatorii de plasa din orasul Miercurea Nirajului se afla pe strada Trandafirilor numarul 79. Construita in 1905 in stil secesionist, are codul MS-II-m-B-15723 in lista monumentelor istorice.
Turnul Tabacarilor Sighisoara la 43,31 km
Turnul Tabacarilor a fost construit in secolul XIII-XIV, pentru a proteja curtea Turnului cu Ceas. Este legat de Turnul Cositorarilor prin Galeria Arcasilor.
Laleaua pestrita de la Valenii de Mures la 32,38 km
Rezervatia cu lalea pestrita este situata pe partea dreapta a raului Mures, pe raza comunei Brancovenesti, satul Valenii de Mures. Zona din apropierea paraului Agris este una cu umiditate ridicata in perioada ianuarie-mai si septembrie-decembrie.
Casa Georgius Krauss Casa Georgius Krauss Sighisoara la 43,05 km
In aceasta casa a locuit Georgius Krauss (1607-1679), cronicar al Sighisoarei, autor al istoriei Transilvaniei secolului XVII-lea.
Casa fluturilor tropicali Praid Casa fluturilor tropicali Praid la 29,54 km
Casa fluturilor tropicale din Praid ofera o atmosfera unica si amintiri de neuitat vizitatorilor. Fluturi exotice pot fi observati aici, zburand liber printre plante exotice.
Biserica Manastirii Biserica Manastirii Sighisoara la 43,2 km
Biserica Manastirii a fost construita in secolul al XIII-lea, si transformata la sfarsitul secolului al XV-lea. Azi biserica evanghelica, aici a functionat manastirea calugarilor dominicani intre secolele XIII si XVI-lea.
Ruinele criptei Rhedey de pe deal Ruinele criptei Rhedey de pe deal Sangeorgiu de Padure la 20,51 km
Cripta Rhedey, numita capela de constructor, a fost construita de Wesselenyi Kata pentru sotul ei. Contele Rhedey Zsigmond a murit in 1758 din cauza unei pleurezii.
Podul de pe linia ingusta Cristesti Podul de pe linia ingusta Cristesti la 22,11 km
Podul de pe calea ferata cu linie ingusta, Cristesti. Geocutie neagra - Ascunzisul poate fi gasit chiar si fara gps, numai pe baza instructiunii ajutatoare.
Izvorul Nadas Izvorul Nadas Sovata la 25,94 km
Accesul la izvorul Nadas se face prin spalatoria auto, din a carei curte se deschide o poarta spre izvor. Ori prin aleea ingusta de langa gardul spalatoriei.
Rapa Datesului Rapa Datesului Dataseni la 46,1 km
Zona este alcatuita din doua parti - pe partea vestica se afla o prapastie de dimensiuni mari, sub Dealul Ranta. Pe partea din sud-est se afla Rapa Datesului, sau Rapa Dataseni.
Biserica de lemn Sacalu de Padure la 31,15 km
Biserica de lemn din Sacalu de Padure, comuna Brancovenesti, a fost ridicata in anul 1809. Biserica se afla pe lista monumentelor istorice.
[ Sus ↑ ]
Valea Isuica (Iszulyka) - Varful Becheci (Bekecs)
Valea Isuica (Iszulyka) - Varful Becheci (Bekecs) la 17,08 km
Ruinele cetatii Vityal - Muntii Gurghiu
Ruinele cetatii Vityal - Muntii Gurghiu la 18,89 km
Cariera Suseni Cariera Suseni la 62,98 km. In Cariera Suseni se exploateaza un andezit cu piroxeni si hornblenda, roca de origine vulcanica formata acum cca.
Via ferrata Pericolul Caprei Via ferrata Pericolul Caprei Harghita Madaras la 65,42 km. Pericolul Caprei este primul traseu de via ferrata din Secuime. Prima data pe un traseu de via ferrata - Am parcurs drumul ce leaga localitatea Izvoare (dinspre Zetea, respectiv Sub Cetate) de statiuna Harghita Madaras, pe un drum, care vara arata ca un rau secat, plin cu stanci.
Capela Sfanta Inima Gheorgheni la 69,82 km. Capela Sfanta Inima - Cetatea Both, Gheorgheni. Multumesc pentru ascunzis - In fata bisericutei statea o pereche de indragostiti.
Copsa Mare Copsa Mare la 54,51 km. Copsa Mare, mai demult Capusul Mare (in dialectul sasesc Grisz-Kopesch, Griskopes, Kopes, in germana Gross-Kopisch, Grosskopisch, in maghiara Nagykapus). Greseala - Este vorba de biserica din Copsa Mare (nu Mica - cum apare din greseala in text).
Izvorul de apa minerala Delloi Izvorul de apa minerala Delloi Selters la 69,59 km. Izvorul de apa minerala Delloi se afla la 300 m distanta de izvorul Selters, in directia nord-est.
Moara de apa Tinka Gheorgheni la 65,89 km. La inceputul anilor 1900, in Depresiunea Giurgeului existau mai mult de o suta de mori de apa, iar langa paraul Belcina erau mai mult de treizeci.
Descult in parc Descult in parc Odorheiu Secuiesc la 53,95 km. Aleea terapeutica din cadrul terenului de joaca al parcului central din Odorheiu Secuiesc a fost realizata in 20 ore de lucru, de catre 50 voluntari.
Belvedere Veresvirag Belvedere Veresvirag Ciumani la 58,02 km. Ciumani se afla la altitudinea medie de 745-770, la 9 km vest de Gheorgheni, pe DJ 126, la 3 km de Joseni si 12 km de Valea Stramba (DN 12).
Belvedere Belvedere Capalnita la 64,9 km. In partea de nord-vest si deasupra localitatii Capalnita, pe versantul sud-estic al varfului Homorod, se afla un perete de stanca.
Observatorul astronomic Observatorul astronomic din Odorheiu Secuiesc a fost construit in ultima parte a anilor 80, nu a fost folosit niciodata, azi e o cladire distrusa.
Pasul Rez Pasul Rez Muntii Giurgeului la 68,81 km. Pasul Rez (in limba maghiara Rez-nyaka) este un important nod turistic, care se afla la nord-est de Ditrau, respectiv sud-vest de Pasul Tengheler.
Barajul Rastolita la 50,76 km. Constructia barajului Rastolita, cu o inaltime proiectata de 105 m, a inceput in anul 1989 - lucrarea aflata la un stadiu de executie de 95 la suta, este inca neterminata.
Varful Pietros 2 Muntii Calimani la 67,01 km. Varful Pietros Una prea plina, cealalta prea goala! - Am descris traseul care ne-a adus pe Varful Pietrosu in cadrul consemnarii gasirii celeilalte cutii de pe varf.
[ Sus ↑ ]
Copyright © 2007-2025 Geotrekking.ro. Toate drepturile rezervate. Geodrumetie, ghid turistic geotrekking Romania, drumetii si excursii. Geoobiective, repere turistice.