Localitatea Archita (judetul Mures) Resedinta: Vanatori. Denumire maghiara: Erked. Denumire germana: Arkeden.
Autentificare/Inregistrare --> Atractii turistice - Harti, descrieri si comentarii detailate, poze, posibilitate de cautare, navigare pe teren in timp real pentru cei cu acces complet.

Locuri de vizitat si atractii turistice langa Archita, judetul Mures

Cetatea Tiborc Cetatea Tiborc la 44,76 km
Fortificatia Tiborc (sau cetatea lui Tiburt) se afla la sud de localitatea Biborteni, pe un deal impadurit, care se inalta deasupra vaii Baraoltului. Dupa o plimbare placuta in padure - Deoarece nimeni nu a semnalat inca gasirea geocutiei pe site, am sperat sa ajungem la ascunzis primii.
Piatra Soimului Piatra Soimului Baile Chirui la 40,38 km
Ajuns la fata locului, am salutat un localnic, care tocmai a trecut pe langa mine. Cea mai rapida modalitate de acces - Odata ajuns sus, am pornit gps-ul. Era tocmai proprietarul curtii, care ma despartea de stanca.
Casa Richter Casa Richter Sighisoara la 23,17 km
Casa Richter, construita in secolul al XVIII-lea, se afla pe strada Tamplarilor numarul 28. MS-II-m-A-16010.
Piatra Pacurarului Piatra Pacurarului la 46,08 km
Piatra Pacurarului se ridica deasupra vaii paraului Iuhodul Praidului, la poalele sudic al muntelui Coltul lui Elemer, la nord-est de cetatea Rabsonne.
Vila Franka Sighisoara Vila Franka Sighisoara la 22,95 km
Camping Vila Franka Priveliste superba - Great view. Am gasit cutia - Am gasit cutia.
Fiasteto Fiasteto la 34,79 km
Punctul de belvedere de pe Fiasteto. Fiasteto, inainte de furtuna - Am reusit sa parcurgem jumatatea drumului dintre Atia si platou cu masina, apoi am continuat pe jos.
Biserica reformata din Talisoara Biserica reformata din Talisoara la 39,59 km
Biserica reformata din Talisoara (comuna Bradut), asa cum arata azi, a fost construita in anul 1858, luand locul alteia mai vechi, de prin secolul al XIV. Cutie disparuta cu ocazia unor lucrari - Eram intr-o excursie in valea Cormosului.
Bazinele cu apa sarata Bazinele cu apa sarata Craciunel la 26,95 km
La sud-est de localitatea Craciunel, langa baia populara Dungo, pe cursul paraului Sarat, gasim doua bazine cu apa sarata. Localnicii au amenajat aici un bazin mare cu dimensiunile de 50x8 m, si unul mic de 10x4 m.
Pestera Orban Balazs Pestera Orban Balazs Surducul Varghisului Meresti la 35,47 km
Pestera Orban Balazs - Surducul Varghisului, Meresti
Viscri Viscri la 13,99 km
Biserica este inchisa intre orele 14-16. Viscri - Am ajuns la biserica fortificata din Viscri in ultimul moment, deoarece din cauza unei pauze de masa, biserica este inchisa intre orele 14 si 16.
Lacul Paraschiva Lacul Paraschiva Sovata la 47,5 km
Unul dintre cele mai frumoase lacuri dintre cele de la Sovata este Lacul Paraschiva.
Biserica ortodoxa Biserica ortodoxa Bogata Olteana la 30,42 km
In drum spre Cheile Dopca, dinspre DN13, inainte de a intra in satul Bogata Olteana, privirea ne este atrasa de catre o biserica construita din piatra fasonata si sculptata. Biserica ortodoxa, care se inalta la vest si deasupra satului, a fost sfintita in 1982 cu hramul Sfantei Cuvioase Paraschiva.
Biserica unitariana si reformata Biserica unitariana si reformata Filias la 11,29 km
Biserica din Filias este o biserica simultana, folosita in comun de unitarieni si reformati, un lucru rar intalnit. Biserica mentionata pentru prima data in 1630, a fost initial o biserica medievala catolica, care a devenit unitariana in timpul Reformei.
Stanca Ariciul Stanca Ariciul Ormenis la 40,45 km
La iesirea spre sud-vest a satului, in locul numit pe hartile vechi Cariera de piatra mica (traducere), gasim o stanca interesanta, care are forma unui arici. Formatiunea spectaculoasa de stanca se afla la doar cativa pasi de drumul astfaltat care traverseaza localitatea, in spatele unor case de romi.
Budvar la 19,07 km
Cavitatile de langa Budvar
Baile sarate de la stufaris Baile sarate de la stufaris Lueta la 35,97 km
Baile sarate de la stufaris Nadasszeki sosfurdo sunt bai traditionale, care se afla pe valea Varghisului, la sud-vest de Selters. Alte denumiri sunt Baile Negre, respectiv Baile Balazs Jozsef.
Biserica leprosilor Biserica leprosilor Sighisoara la 23,44 km
Biserica Siechhof, dedicata Sfantului Duh, cunoscuta in 1575 sub numele de Leprosorium, dateaza din secolul al XVI-lea. Pe peretele bisericii a fost amplasat un amvon exterior, numit Pesthanzel, din care se predica leprosilor.
Poarta de piatra Poarta de piatra Comana de Sus la 36,14 km
La aproximativ 2 km est de satul Comana de Sus, drumul trece printre doua blocuri de stanca, in locul numit Poarta de stanca a tatarilor. In trecut trecatoarea din Valea Comanei era mai ingusta, dar drumul a fost largit pentru a permite trecerea carutelor si masinilor.
Baile Fantana Puturoasa Baile Fantana Puturoasa Rupea la 18,85 km
Fostele bai din orasul Rupea, mai sunt denumite Baile Cohalm (dupa denumirea orasului in limba maghiara Kohalom), respectiv Capul Fantanii Puturoase (dupa numele izvorului sarat si sulfuros Budoskutfo, 1868). In prezent ruinele fostelor cladiri au fost demolate, iar fostul rezervor de apa este acoperit si inchis.
Lavanda Bokor Valea lui Pavel la 37,06 km
In anul 2023, se va organiza al doilea festival Lavanda Valea lui Pavel cu programe pentru familii, in weekendul 8-9 iulie, sambata si duminica.
Cetatea banului Bela Sanpaul la 22,77 km
Cetatea Banului Bela, din secolul al XII-lea, se gaseste la limita de nord a satului Sanpaul, pe partea stanga a paraului Varta. Aici s-au gasit monede de la Coloman, Ladislau si Bela, din intervalul 1048-1114.
Fantana cu apa sarata Fantana cu apa sarata Corund la 35,79 km
Fantana cu apa sarata de la Arcio, este situata pe malul drept al paraului Corund, la 200 m de la intersectia spre Atia, in directia sud. Provocare si satisfactie - Nu sunt adeptul ascunzisurilor de tip mistery. Este o apa sarata, bicarbonatata, calduta, continand fier, dioxid de carbon si magneziu, fiind suprasaturat cu minerale dizolvate.
Daia Daia la 14,7 km
Satul Daia, mai demult Daia Saseasca (in dialectul sasesc Doendref, Dändref, in germana Denndorf, Dellendorf, in maghiara Szászdálya), se afla in preajma Sighisoarei si apartine administrativ de comuna Apold.
Parcul de aventura Balu Parcul de aventura Balu Harghita Bai la 47,98 km
Parcul de aventura Balu din Hargita Bai, pe un teren de 1,5 hectare, dispune de 105 de jocuri cu 120 platforme. A fost foarte fain - Am gasit cutia. La ciot am ajuns pe malul lacului - Fiind un impatimit de ski, am vazut crescand statiunea - tubbingul, patinoarul, Balu Park.  Jocurile sunt accesibile atat pentru copii cat ºi pentru adulþi.
Biserica reformata din Varghis Biserica reformata din Varghis la 37,39 km
Biserica aflata in prima intersectie importanta de la intrarea sudica in satul-comuna Varghis este una reformata, calvina.
Alee terapeutica Sovata la 47,33 km
Aleea terapeutica se bazeaza pe o metoda de mentinere a sanatatii, dezvoltata de medicul naturist german, Sebastian Kneipp. Aleea este formata din materiale cu suprafete diferite, pe care mergand descult stimulam diferitele puncte reflexe ale talpii.
Izvorul Maria Izvorul Maria Sovata la 46,31 km
Izvorul Maria a fost construit in anul 1910 pentru a solutiona problema apei potabile in statiunea Sovata.
Casa Albert Sighisoara la 23,05 km
In Casa Albert se afla Internatul Scolii din Deal, azi parte din Liceul Teoretic Joseph Haltrich, cu predare in limba germana.
Prima scoala romaneasca Prima scoala romaneasca Sighisoara la 23,08 km
In 1861, Zaharia Boiu a deschis in aceasta cladire, prima scoala romaneasca din Cetate.
Chirpar Chirpar la 49,51 km
Chirpar (in germana Kirchberg, in maghiara Kürpöd), este un sat in partea de est a judetului Sibiu, in Podisul Hartibaciului. Gasita - Am gasit cutiuta.
Casa cu cerb Casa cu cerb Sighisoara la 23,1 km
Curiozitate arhitecturala, Casa cu cerb se afla pe strada Scolii 1. Poate ar fi mai corecta denumirea de Casa cu coarne de cerb, deoarece denumirea germana este Haus mit dem Hirschgeweih.
Microcanionul in bazalt Microcanionul in bazalt Hoghiz la 28,29 km
Aria naturala de importanta nationala Microcanionul in bazalt se afla in Grupa centrala a Muntilor Persani, in valea paraului Hoghiz. Este formata din stanci bazaltice, care s-au format din curgeri de lava in urma cu aproximativ 1 milion de ani.
Turnuletul La Chip Turnuletul La Chip Sighisoara la 24,35 km
Turnuletul La Chip se afla pe vechiul drum care trecea dealul Podei, situat la intrarea in oras dinspre Targu Mures, respectiv Medias. In acest loc se afla azi cimitirul evreiesc.
Copsa Mare Copsa Mare la 41,75 km
Copsa Mare, mai demult Capusul Mare (in dialectul sasesc Grisz-Kopesch, Griskopes, Kopes, in germana Gross-Kopisch, Grosskopisch, in maghiara Nagykapus). Greseala - Este vorba de biserica din Copsa Mare (nu Mica - cum apare din greseala in text). Este un sat in partea de nord a judetului Sibiu, in Podisul Tarnavelor, apartine de comuna Biertan.
Ruinele primei biserici parohiale din Sighisoara Ruinele primei biserici parohiale din Sighisoara la 23,13 km
Pe strada Cositorarilor se afla ruinele primei biserici parohiale a asezarii germane timpurii, care a fost construita in decursul secolului al XIV-lea. Ruinele se situeaza in gradina Parohiei Evanghelice, in imediata apropiere a Scarii Acoperite, la baza Dealului Scolii.
Craterul vulcanic de la Racos Craterul vulcanic de la Racos la 30,56 km
La aproximativ 700 de metri de la renumitele coloane de bazalt de langa Racos, judetul Brasov, in directia nord-vest, pe un drum abordabil si cu masina, putem ajunge la un impresionant crater vulcanic. Am gasit cutia - Am gasit geocutia. Primul - De-si un loc cu o frumusete foarte rara, geocutia ascunsa din 2009, eu am gasit primul. Exploatare de zgura in trecut, actualmente zona protejata, este un loc ideal pentru amatorii de geologie.
Castelul Guthman-Valenta Castelul Guthman-Valenta Hoghiz la 27,77 km
Castelul Guthman-Valenta din Hoghiz se afla la 300 m distanta spre sud - sud-est de castelul Kalnoky, in vecinatatea bisericii ortodoxe. Cladirea cu un singur nivel se presupune ca a fost construita in anul 1553, iar in secolul al XVIII-lea a fost modificata.
[ Sus ↑ ]
Centrul Memorial al Granicerilor Secui Centrul Memorial al Granicerilor Secui Frumoasa. Centrul Memorial al Granicerilor Secui a fost infiintat de administratia locala si Asociatia pentru Frumoasa, cu sprijinul guvernului maghiar. Centrul de expozitii prezinta trecutul militar al secuilor si rolul lor secular in apararea granitelor.
Jucatorii de hochei Jucatorii de hochei Miercurea Ciuc. Grupul statuar, reprezentand doi jucatori de hochei, se afla in fata patinoarului Vákár Lajos din Miercurea Ciuc.
Conacul Endes Miklos Conacul Endes Miklos Sansimion. Sansimion este satul de resedinta al comunei cu acelasi nume. Conacul Endes Miklos se afla la intrarea dinspre sud a localitatii, si dateaza din secolul al XVIII-lea.
Stanca Piatra Zimbrului Stanca Piatra Zimbrului Muntii Bodoc. Sub numele de Piatra Zimbrului este cunoscut un varf semet al unei culmi secundare a celei principale a Bodocului, desprinsa din ea spre est, in sectorul cuprins intre Varful Carpinis, cel mai inalt al Muntilor Bodoc, si pasul Balvanyos. Dupa nas si harta, la Stanca Piatra Zimbrului - Am pornit din Baile Balvanyos, vizitand mai intai Baile Cisar, unde in ultimii ani au fost efectuate mai multe renovari si reamenajari.
Inima fagului Inima fagului Ozunca-Bai. Deasupra vaii paraului Pastravului, aproape de izvorul cu apa minerala, gasim mai multi fagi. Unul are circumferinta de 4,5 m, iar pe trunchi are o umflatura rotunda.
Vurpar Vurpar. Vurpar (in germana Burgberg, in maghiara Vurpód) este un sat din judetul Sibiu. Gasita - Am gasit triunghiul si cutiuta. Este resedinta comunei Vurpar.
Statuia Ioan de Hunedoara Statuia Ioan de Hunedoara Cetatea Targu Mures. Ioan de Hunedoara a fost o personalitate dominanta a istoriei secolului al cincisprezecelea, fiind Guvernator al Regatului Ungariei timp de sase ani incepand din 1446. A fost un mare sustinator al crestinatatii, turnul Bisericii din Cetatea Targu Mures fiind construit gratie contributiei sale financiare.
Varful Bodoc Varful Bodoc Muntii Bodoc. Cateva cuvinte despre muntii Bodoc: Se stie ca sunt vulcanici, ca au inaltimi domoale, acoperite de multe pasuni, ceea ce le da mult farmec turistic. Pe cel mai spectaculos varf al Muntilor Bodoc - Am plecat de la coada Lacului Padureni. Cel mai inalt varf este Ciomatul Mare - 1301 m, dar cel mai spectaculos este Bodoc cu doar 1139 m, datorita privelistilor pe care le ofera.
Mlastina Budos Santimbru-Bai. Mlastina Büdös din Santimbru-Bai se afla pe versantul estic al Muntilor Harghita Sud, la obarsia paraului Chendres (Kenderes), la 1200-1210 m altitudine. Rezervatia are doua sectoare tipice, unul eutrof, si celalalt oligotrof.
Vila Anna Baile Tusnad Vila Anna Baile Tusnad. Vila Anna - Baile Tusnad Ascunzis compromis - Ajungand la fata locului, nu puteam sa-mi inchipui, oare unde ar putea fi ascunzisul? In cladirea vizavi de vila Anna, un grup de fete tineau un curs de aerobic, sau dans modern? Copiii din vila erau tot timpul pe strada, pe balcoane, in geamuri.
Baile Nadas Baile Nadas Tusnadu Nou. Aflate in centrul unei regiuni cunoscute prin multitudinea izvoarelor de ape minerale, dar mai ales prin amenajãrile turistice generate de acestea, Baile Nadas, izolate de epicentrul turistic al regiunii din jurul statiunii Baile Tusnad, au un farmec aparte tocmai datorita acestei izolari. Geocutie noua in locul celor vechi - Anul acesta am mai incercat odata sa ajung la Baile Nadas, dar din cauza noroiul a fost imposibil sa ma apropii de locatie cu masina.
[ Sus ↑ ]
Obiective turistice Nicoleni - Atractii turistice Topoloveni Localitati apropiate: Mihai Viteazu la 5,29 km, Mujna la 5,66 km.
Copyright © 2007-2024 Geotrekking.ro. Toate drepturile rezervate. Geodrumetie, ghid turistic geotrekking Romania, drumetii si excursii. Geoobiective, repere turistice.