Localitatea Sicasau (judetul Harghita) Resedinta: Zetea. Denumire maghiara: Sikaszó. Alta denumire: Sikaszómezeje.
Lacurile de langa Varghis la 44,61 kmLucrarile miniere, unele de suprafata, desfasurate in periada 1954-1989, in preajma Varghisului (vestul imediat) auinterceptat ici-colo panza freatica. Acesta a condus la aparitia catorva lacuricantonate in cuvetele de exploatare.
Cetatea Miko Miercurea Ciuc la 31,45 kmCetatea Mikó se afla in centrul administrativ vechi al orasuluiMiercurea Ciuc. Trecand prin Miercurea Ciuc - Nu puteam s-o ratez :). Cetatea Miko Miercurea Ciuc - Nu am gasit geocutia, dar am facut cateva poze frumoase. Construirea cetatii incepe in anul 1623 din din ordinul lui Hidvégi Mikó Ferenc, consilier al principelui BethlenGábor, diplomat, cronicar, capitan al scaunului Ciuc.
Poduri din lemn Jigodin la 32,64 kmIn Jigodin, pana in 1930 sat, azi cartier al orasului Miercurea Ciuc, gasim doua poduri din lemn, care necesita renovare, unul peste raul Olt, iar celalalt peste paraul Fitod. Podul din lemn de peste Olt este mai interesant, fiind construit in intregime din lemn, iar structura rezista inca, si azi.
Piatra Tabulata Siculeni la 18,66 kmPiatra Tabulata de langa Siculeni este o formatiune stancoasa interesanta, dar putin cunoscuta. Popasul de la Piatra Tabulata - Am ajuns la Piatra Tabulata urcand din Siculeni si tintind Varful Madaras. Muzeu forestier la Stogul de Piatra - Am urcat azi pe varful Harghita Siculeni. De langa stanca avem o priveliste frumoasa asupra Ciucului de Mijloc si Superior.
Fantana Rece Valea Boros la 46,41 kmGeografic vorbind, Fantana Rece (Hideg-kut) reprezintã izvorul paraului Boros (afluent al Trotușului), de-a lungul sau intinzandu-se satul Valea Boros (comuna Lunca de Jos, judetul Harghita), de unde se realizeaza si cel mai facil acces la obiectiv, cale de 8,5 km. Geocutie noua la Fantana Rece - Ultima data am vizitat Fantana Rece si Muntele Tatalui in anul 2012, in luna mai. Multumiri calduroase pentru cutia de la Fantana Rece - Cred ca am mai trecut pe la Fantana Rece dupa ce am ascuns prima cutie - cea, intre timp, disparuta.
Eremitu la 43,77 kmEremitu este o localitate in judetul Mures. Satele care apartin acestei comunei sunt: Eremitu, Calugareni, Campu Cetati, Damieni si Matrici.
Lavanda Montana Transylvania Cechesti la 40,35 kmPlantatia de lavanda din Cechesti poate fi vizitata in 2023, intre 24 iunie si 16 iulie, in cadrul zilelor deschise, in timpul saptamanii intre orele 15-20, in weekend intre orele 10-20. In apropierea locatiei se poate parca langa terenul de fotbal.
Popasul cu priveliste Izvoru Muresului la 24,04 kmPornind din Izvoru Muresului pe traseul turistic marcat cu cruce rosie, urcand pe drumul de langa padure spre varful Arama Neagra, ajungem pe o frumoasa poiana de munte. Destinatia locul de odihna - De la izvorul de leac pentru ochi am pornit spre varful Arama Neagra, dar intentionam sa ajung doar la popasul amenajat. Vom gasi aici un loc de odihna, amenajat cu masa si banci.
Cheile Sugaului la 45,73 kmCheile Sugaului - Munticelu Am luat-o pe un drum gresit - Cu o vale mai in amonte si am escaladat o stanca gigantica.
Drumul Targului Delnita Barzava Frumoasa la 29,33 kmAcum 4-500 de ani, locuitorii Ciucului de Sus tineau targuri regulate in locul numit Poarta Targului, care se afla la nord de biserica romano-catolica Sfantul Ioan Botezatorul din Delnita, in punctul culminant al drumului de exploatare Drumul Targului.
Lunca de Sus la 37,51 kmCetatea Bufnitei - Lunca de Sus Buncarul Cetatea Bufnitei din Valea Garbei - Pentru gasirea geocutiei este necesara privirea cu atentie a fotografiei ascunzisului. Cetatea Bufnitei - Cu ocazia zilei femeilor am vizitat inca o data Cetatea Bufnitei, care este un loc plin de istorie.
Parc sportiv si de agrement Miercurea Ciuc la 30,92 kmLanga fostul strand municipal Miercurea-Ciuc a fost creat un parc pentru activitati sportive si recreative in aer liber. In urma unor lucrari care au inceput in iunie 2018, au fost amenajate terenuri de sport, piste de alergare, terenuri de joaca pentru copii, si un turn de observatie.
Casa rasturnata Praid la 25,79 kmS-a intors lumea cu susul in jos. De-a-ndoaselea - Am ajuns la Casa Rasturnata mai devreme decat trebuia, programul incepand cu o ora mai tarziu, asa ca am privit-o de dincoace de gard. La mintea cocosului, intr-o lume rasturnata - Iar eu am ajuns la Casa Rasturnata mai tarziu decat trebuia, programul s-a terminat deja, asa ca am privit-o si eu de dincoace de gard. In centrul Praidului, pe strada ANL nr 3, aproape de sediul de politie, respectiv blocurile ANL, gasim o casuta rasturnata, cu dimensiune de 8x5 metri.
Conacul Ugron Filias la 44,02 kmLucrarile de restaurare si reabilitare a conacului Ugron au fost incepute in octombrie 2021, si finalizate in 2024. In prezent castelul poate fi vizitat in grup, cu programare prealabila, cu tururi ghidate de cate o ora, incluzand vizitarea capelei, pivnitei, gradinii renascentiste si parcului englezesc.
Biserica armeano-catolica Frumoasa la 30,21 kmBiserica armeano-catolica din Frumoasa a fost construita incepand din anul 1762, din donatiile populatiei si asociatiilor Sfanta Treime si Patimile lui Isus. Ansamblul bisericii armenilor stabiliti la Frumoasa este alcatuita din cladirea bisericii, zidul de incinta si capela acestuia.
Casa fluturilor tropicali Praid la 26,92 kmCasa fluturilor tropicale din Praid ofera o atmosfera unica si amintiri de neuitat vizitatorilor. Fluturi exotice pot fi observati aici, zburand liber printre plante exotice.
Cetatea Harom Baile Jigodin la 33,12 kmFortificatia Jigodin II, sau cetatea Harom a fost construita in secolul al XII si apartinea de sistemul de fortificatii ce apara Transilvania dinspre est. Am gasit cutia din intamplare - Cautam cetatea Harom. Denumirea locului - Denumirea cetatii nu inseamna trei (három), ci provine din denumirea veche Haram. Conform sapaturilor efectuate zidurile ar fi fost construite pe un sant din pamant si piatra, mult mai vechi.
Turn belvedere Dealul Chingii Ocland la 41,4 kmComposesoratul Homorodul Mic din Ocland a ridicat doua turnuri de belvedere pe teritoriul comunei, unul pe muntele Bene, iar acesta pe Dealul Chingii. Pasunea numita Dealul Chingii se afla la 900 m distanta de locul cetatii Kustaly, spre vest.
Viaductul Mina la 37,31 kmViaductul Mina a fost construit peste paraul Mina, pe linia de cale ferata 501 Miercurea Ciuc - Ghimes, langa satul Valea Garbea, apartinand comunei Lunca de Sus. De la un ascunzis la altul - Fotografia ascunzisului, ca si indiciul oferit, sunt suficiente.
Avenul Licas la 39,03 kmAvenul Licas se deschide pe varful Muntelui Licas, in apropiere depasul Pangarati, respectiv statiunea Lacul Rosu, la altitudinea de 1675m. Licas - Am urcat la varf pe marcaj din valea Suhardului, cu trecere pe la refugiul din saua Licas, la varf si apoi la aven. Legendarul aven este considerat de localnici un put fara fund.
Cimitirul de animale Odorheiu Secuiesc la 26,83 kmCimitirul de animale mici din Odorheiu Secuiesc se afla la sud-est de oras, dupa unitatea militara, si inainte sa ajungem la terenul de fotbal din padure. Stabilimentul clandestin se afla la marginea padurii.
Turnurile Iavardi Valea Iavardi la 38,61 kmPe partea geografica stanga a paraului Iavardi, in jumatatea nordica a satului, direct langa drum, pe panta abrupta a dealului putem observa stanci interesante, care au forma unor turnuri. Accesul la stanci este destul de greoi, dar odata ajunsi acolo, avem parte si de o frumoasa priveliste asupra vaii Iavardi.
Carta la 22,73 kmCarta timp indelungat a fost centrul Ciucului de Sus, o vreme fiind si centru administrativ, in comuna functionand vreme indelungata chiar si un spital comunal. Vom reveni cu mai multa imaginatie - Pe langa indiciul (incitant) din descrierea ascunzisului am primit de la administratorul site-ului indicatii in plus. Impreuna cu Ineu, Danesti si Madarasi au format parohia Csíknagyboldogasszony, din care pe parcurs ultimele doua sate s-au desprins.

Pe partea stanga a drumului care duce de la Magherani la Silea Nirajului, la nord de Magherani, putem vedea mai multe movile de pamant. Prima mea vizita aici - Am ajuns in acest loc intr-o zi mohorata de sfarsit de martie, zona parea noroioasa. Aceste movile spectaculoase sunt asezate in ordine, aproximativ in forma de L.
Varful Tatalui Muntii Ciucului la 47,01 kmPrecizat pe harti si cu numele Apahavas sau Ciughes, Varful Tatalui reprezinta unul dintre punctele de altitudine mai importante (1334 m) ale complexului de culmi din extremitatea nord-vestica a Muntilor Ciucului, oferind o deschidere de 360 de grade asupra imprejurului. Iarna adevarata si geocutie noua pe Muntele Tatalui - In zilele precedente a nins. Deocamdata starnit - Disparitia celor doua cutii de pe Muntele Tatalui (varf si Fantana Rece) mai mult m-a starnit, sa mai trec sa verific ascunzisurile - mai ales cand, se intampla, ca aici, - sa fac cate un traseu prin zona.
Resturile cazematelor de pe Dealul Beleu la 60,75 km. Dealul Beleu este versantul stang al paraului omonim, afluent al Casinului cam in zona catunului Catrusa-Sanzieni. Culmea de pe dealul Beleu are multe cazemate - Multumesc pentru identificarea acestor cazemate, respectiv pentru amplasarea unei geocutii in zona. Fortificatia Casinu Nou - Multumita comentariului anterior am reusit sa adunam cateva informatii despre fortificatia de pe Dealul Beleu.
Palatul Culturii Targu Mures la 69,26 km. Palatul Culturii Targu Mures Expusa, dar totusi ascunsa - Cutie gasita cu ajutorul lui Andrixnet. Cu spatele la ascunzis - Mi-am verificat ascunzisul duminica trecuta, cu ocazia concertului Uriah Heep.
Ulmul din Capeni la 52,23 km. Ulmul din Capeni. Ceea ce era afara, era si inauntru - Am inconjurat ulmul de cateva ori, cautand in toate cavitatile posibile.
Izvorul de la Botul Farcului la 68,77 km. Micul izvor despre care e vorba se afla pe poteca culmii principale a Muntilor Nemira, marcata cu banda albastra, in apropiere (15 minute) de Botul Farcului. Izvorul din carare - Urmand indicatiile d-lui profesor, am ajuns aici intr-o zi de toamna autentica.
Vila Anna Baile Tusnad la 51,13 km. Vila Anna - Baile Tusnad Ascunzis compromis - Ajungand la fata locului, nu puteam sa-mi inchipui, oare unde ar putea fi ascunzisul? In cladirea vizavi de vila Anna, un grup de fete tineau un curs de aerobic, sau dans modern? Copiii din vila erau tot timpul pe strada, pe balcoane, in geamuri.
Izvorul Pierre Curie Borsec la 50,8 km. Izvorul Pierre Curie este situat pe poteca care duce spre Cetatea Bufnitelor, de la Izvorul Stravechi. Justificare gasire cu dovada foto - Am acceptat poza atasata comentariului.
Maierus la 68,77 km. Maierus (in germana Nussbach, in maghiara Szászmagyarós) este o localitate in judetul Brasov.
Muzeul de farmacie Sighisoara la 60,97 km. In prima parte a secolului al 18-lea, in Sighisoara, au functionat 3 farmacii - farmacia La Coroana (Apotheke zur Krone), La Leul (Apotheke zum Löwen), si La Vulturul (Apotheke zum Adler).
Baile Fantana Puturoasa Rupea la 56,54 km. Fostele bai din orasul Rupea, mai sunt denumite Baile Cohalm (dupa denumirea orasului in limba maghiara Kohalom), respectiv Capul Fantanii Puturoase (dupa numele izvorului sarat si sulfuros Budoskutfo, 1868).
Cocosul de Aur Targu Mures la 69,58 km. Palatul Bürger, monument de arhitectura, a gazduit in perioada comunista restaurantul Cocosul de Aur. Scormoneala de sambata - In drumul meu spre casa, am trecut pe langa Cocosul de Aur, si mi-am amintit de geocutia care se ascunde aici.
Stanca Ariciul Ormenis la 57,74 km. La iesirea spre sud-vest a satului, in locul numit pe hartile vechi Cariera de piatra mica (traducere), gasim o stanca interesanta, care are forma unui arici.
Copyright © 2007-2025 Geotrekking.ro. Toate drepturile rezervate. Geodrumetie, ghid turistic geotrekking Romania, drumetii si excursii. Geoobiective, repere turistice.