Localitatea Lutita (judetul Harghita) Resedinta: Mugeni. Denumire maghiara: Agyagfalva. Denumire germana: Lehmdorf.
Atractii turistice - Harti, descrieri si comentarii detailate, poze, posibilitate de cautare, navigare pe teren in timp real pentru cei cu acces complet.

Locuri de vizitat si atractii turistice langa Lutita, judetul Harghita

Biserica reformata Biserica reformata Bezid la 27,23 km
In perioada reformei, locuitorii satului trec la religia unitariana, astfel ca si biserica devine unitariana. Supravegheat de un vecin - Poarta de intrare in curtea bisericii este ferecata doar cu o cuie, se poate intra. In anul 1640 biserica este luata de reformati, dar mai apoi le revine tot unitarienilor.
Liceul Joseph Haltrich Liceul Joseph Haltrich Sighisoara la 30,8 km
Scoala din Deal a fost construita in anul 1792. In secolul al XIX-lea a fost o scoala de referinta, institutia scolara de frunte a sasilor.
Fantana de apa sarata Fantana de apa sarata Sanpaul la 17,06 km
Fantana de apa sarata se afla la intrarea in sat, pe langa drumul ce vine dinspre localitatea Ocland. Este situata chiar pe marginea drumului, foarte aproape de helesteele sapate relativ recent.
Piatra Detunata Racos la 32,27 km
Situl arheologic Piatra Detunata - Racos.
Conacul Ugron Conacul Ugron Filias la 13,86 km
Lucrarile de restaurare si reabilitare a conacului Ugron au fost incepute in octombrie 2021, si finalizate in 2024. In prezent castelul poate fi vizitat in grup, cu programare prealabila, cu tururi ghidate de cate o ora, incluzand vizitarea capelei, pivnitei, gradinii renascentiste si parcului englezesc.
Izvoarele de apa minerala Selters Izvoarele de apa minerala Selters la 27,6 km
Apa minerala a izvoarelor Selters este carbogazoasa, alcalina, si putin sarata - seamana din punct de vedere al gustului si efectelor benefice cu celebra apa minerala din Niederselters, Germania. Din aceasta cauza, la inceputul secolului XX-lea apa minerala de aici a fost imbuteliata sub numele de Selters Secuiesc, iar numele locului a fost schimbat in Selters.
Lavanda Leda Murgesti la 48,56 km
Programe si activitati de timpul liber, pentru familii si copii.
Urma pasilor lui Isus Urma pasilor lui Isus Ciumani la 49 km
Blocul de piatra pe care putem vedea urmele pasilor lui Isus se afla la sud - sud-vest de localitatea Ciumani. Accesul se face prin partia de schi si punctul de belvedere Veresvirág.
Belvedere cu cruce Belvedere cu cruce Hetiur la 35,3 km
La vest de satul Hetiur, deasupra curbei in ac de par a drumului DN13, se inalta un varf de deal ascutit. Este prevazut cu cruce, si ofera o panorama de 360 grade.
Cetatea Miko Miercurea Ciuc Cetatea Miko Miercurea Ciuc la 48,61 km
Cetatea Mikó se afla in centrul administrativ vechi al orasuluiMiercurea Ciuc. Trecand prin Miercurea Ciuc - Nu puteam s-o ratez :). Cetatea Miko Miercurea Ciuc - Nu am gasit geocutia, dar am facut cateva poze frumoase. Construirea cetatii incepe in anul 1623 din din ordinul lui Hidvégi Mikó Ferenc, consilier al principelui BethlenGábor, diplomat, cronicar, capitan al scaunului Ciuc.
Piatra Ves Piatra Ves Muntele Becheci la 43,97 km
Piatra Ves, sau Piatra Pericol de pe Muntele Becheci. Geocutie recomandata pentru familii cu copii - Am urcat pe muntele Becheci din Silea Nirajului.
Casa Wonnerth Casa Wonnerth Sighisoara la 30,71 km
Casa Wonnerth se afla pe strada Cositorarilor numarul 4, dateaza din secolul XVI-XVII, cu modificari in secolul al XIX-lea si 1938. MS-II-m-A-15891.
Peretele de bazalt Piatra Cioplita Peretele de bazalt Piatra Cioplita Comana de Sus la 40,51 km
Rezervatia naturala de tip geologic reprezinta cel mai sudic punct de eruptii de bazalte din Muntii Persani, respectiv al neovulcanismului din tara. Arie protejata de interes national, monument al naturii, are o suprafata totala de 1 hectare, din care pe 0,3 hectare gasim bazalte cu aspect columnar.
Turnul inclinat Turnul inclinat Cireseni la 8,42 km
In Cireseni construirea unei biserici a reprezentat o problema permanenta. In decurs de 300 de ani, sateni au reconstruit biserica nu mai putin decat de 5 ori.
Izvorul Maria Izvorul Maria Sovata la 39,79 km
Izvorul Maria a fost construit in anul 1910 pentru a solutiona problema apei potabile in statiunea Sovata.
Casa Mild Casa Mild Sighisoara la 30,71 km
Conform inscriptiei de pe cladire, in aceasta casa a locuit primarul Johann Both. La mijlocul secolului al XVII-lea el a construit Scara Scolarilor si Bastionul de langa Turnul Cizmarilor.
Turnul Cositorarilor Turnul Cositorarilor Sighisoara la 30,72 km
Turnul Cositorarilor este de aceeasi varsta cu zidul cetatii, poarta inca urmele ultimelor batalii purtate in secolul al XVII-lea. Are o pozitie defensiva, o forma frumoasa, si a fost reconstruit de mai multe ori.
Muntele de sare Muntele de sare Sovata la 40,8 km
In capatul potecii care suie de la Lacul Ursu pe langa lacurile Verde si Rosu se afla un versant abrupt cu strate de sare la zi.
Parc aventura Adrenalin Plus Parcul de aventura Adrenalin Plus - Lacul Tivoli, Sovata Pastele Romano-Catolic II - Din pacate Parcul de Aventura linga lacul Tivoli era inca in repaus. Dupa exact o luna - Avand in vedere seria de geoascunzisuri noi, amenajate la Sovata, am decis sa le caut intr-o dupa-masa.
Fantana Fontana Fantana Fontana Toplita Ciuc la 48,41 km
In partea nordica a municipiului Miercurea Ciuc, in anii 80 au fost efectuate mai multe foraje, pentru a cauta noi surse locale de apa. In Toplita Ciuc a fost gasita o apa minerala usor gazoasa, cu aroma placuta, avand temperatura de aproximativ 18-20 grade C, care s-a dovedit a fi potabila.
Via ferrata Soim Calator Via ferrata Soim Calator Surducul Varghisului la 27,36 km
Catarand aici, umblam in tinutul soimilor, si putem admira privelistea si flora peretilor de stanca. Dar sa pastram linistea si curatenia, pentru ca viata soimilor sa fie netulburata.
Furnalul Bodvaj Furnalul Bodvaj Valea paraului Bradul Mare la 43,95 km
Nu este cunoscuta data inceperii topirii minereului de fier in Bodvaj, mina de fier a functionat insa inca din anul 1720. Furnalul a fost infiintat de Zakarias Antal, iar lucrarile au inceput in anul 1831.
Casa Albert Sighisoara la 30,66 km
In Casa Albert se afla Internatul Scolii din Deal, azi parte din Liceul Teoretic Joseph Haltrich, cu predare in limba germana.
Succes Succes Siculeni la 49,43 km
In sfarsit, am reusit.
In memoria poetului Petofi Sandor In memoria poetului Petofi Sandor Sangeorgiu de Padure la 34 km
Conform legendei, in data de 30 iulie 1849, la hanul de odinioara, au poposit generalul Bem Jozsef impreuna cu statul major. Printre ei s-a aflat si poetul Petofi Sandor.
Cascada Paraului Saritor Cascada Paraului Saritor la 38,69 km
Micul platou format sub varful Harghita Madaras, format aici in timpul activitatii vulcanice confera locului un aspect in trepte. Unde-s doi - Cu un an in urma, cand am trecut prima oara pe la cascada, am fost foarte aproape de ascunzis, dar nu am insistat aproape convins fiind ca fizionomia ascunzisului s-a transformat radical in urma prabusirii stancilor. Am sarit la tinta! - Marcajul spre cascada seamana cu o tinta de tragere. Izvoarele care apar sub varf au o curgere mai lenta, imbiba solul cu apa si impreuna cu conditiile climatic specifice etajului subalpin-montan superior creaza conditii pentru formarea turbei.
Casa Virgil Marzea Casa Virgil Marzea Sighisoara la 30,73 km
Casa de mestesugari din secolul al XVI-lea, cu modificari in secolul al XVIII-lea, de pe strada Scolii numarul 8. MS-II-m-A-15983.
Padurea Breite Padurea Breite Sighisoara la 32,67 km
Pe platoul Breite de langa oras se afla cel mai mare si bine conservat habitat de pajiste impadurita cu stejari multiseculari si goruni din centrul si estul Europei.
Izvorul de apa minerala din Paraul Chirui Izvorul de apa minerala din Paraul Chirui Baile Chirui la 30,97 km
La mai putin de o suta de metri distanta de stanca Kossuth, spre vest, pe malul stang al paraului Chirui, gasim un izvor de apa minerala.
Jucatorii de hochei Jucatorii de hochei Miercurea Ciuc la 48,58 km
Grupul statuar, reprezentand doi jucatori de hochei, se afla in fata patinoarului Vákár Lajos din Miercurea Ciuc.
Cetatea banului Bela Sanpaul la 15,8 km
Cetatea Banului Bela, din secolul al XII-lea, se gaseste la limita de nord a satului Sanpaul, pe partea stanga a paraului Varta. Aici s-au gasit monede de la Coloman, Ladislau si Bela, din intervalul 1048-1114.
Varful Harghita Siculeni Varful Harghita Siculeni si Coltul Tesit
Strada toaletelor Strada toaletelor Selters la 28,88 km
In partea de nord-est a satului de vacanta Selters exista o straduta, unde toaletele exterioare au fost plasate in afara gardurilor, direct pe strada. Nu aceasta este denumirea oficiala a strazii, care poate nici nu are vreuna.
Cetatea Tartod Cetatea Tartod la 31,87 km
Cetatea Tartod este o fortificatie cu zid de piatra pe muntele Varhegy, la altitudinea 845 m, construita in secolul al XI-lea si abandonata in secolul al XIII-lea. Cutia nu mai este - Am gasit locul exact, dar cutia nu mai era.
Fantana cu apa sarata Fantana cu apa sarata Corund la 27,96 km
Fantana cu apa sarata de la Arcio, este situata pe malul drept al paraului Corund, la 200 m de la intersectia spre Atia, in directia sud. Provocare si satisfactie - Nu sunt adeptul ascunzisurilor de tip mistery. Este o apa sarata, bicarbonatata, calduta, continand fier, dioxid de carbon si magneziu, fiind suprasaturat cu minerale dizolvate.
Baile Venetia de Jos Baile Venetia de Jos la 41,28 km
Baile Venetia de Jos, o fosta statiune balneoclimaterica sezoniera, se afla la 3 km est de sat, la poalele dealului Dosul Magurii. Apele minerale de aici au fost descoperite in 1923.
[ Sus ↑ ]
Lacul Rák - Porumbenii Mari
Lacul Rák - Porumbenii Mari la 6,39 km
Lacul Rák (Rac) este situat la 2 km nord de Porumbenii Mari, la altitudinea de 600 m. Circumferinta lacului este de 800 m, lungimea 250 m, latimea 150 m, adancimea este de maximum 7 m, iar suprafata lacului este de 28000 m2, 10 ha cu terenurile aferente.
Cavitatile din Budvar - Odorheiu Secuiesc
Cavitatile din Budvar - Odorheiu Secuiesc la 8,38 km
Gara de linie ingusta Targu Mures Gara de linie ingusta Targu Mures la 58,51 km. Fosta gara de linie ingusta Targu Mures. Locatie in stare deplorabila - Locul este plin cu gunoi, este locuinta si toaleta boschetarilor. Depozit de gunoi - Ultima data nu am reusit sa ma apropii de ascunzis.
Gradina Csiky Gheorgheni la 62,85 km. Gradina Csiky, Gheorgheni
Ceasul solar hiperbolic Ceasul solar hiperbolic la 57,34 km. Ceasul solar hiperbolic este opera sculptorului Dienes Attila si a fost realizata in anii 2001-2002 in tabara de creatie Bolyai. Geocutie inlocuita - Ultimul ascunzis al zilei de miercuri a fost cel de la Ceasul solar hiperbolic din strada Verii.
Harta palpabila Macheta cetatii din bronz, realizata pentru nevazatori, se afla langa cladirea muzeului din cetatea Targu Mures.
Copacul lui Tarzan Copacul lui Tarzan Lacul Sfanta Ana la 55,84 km. Copacul lui Tarzan - Lacul Sfanta Ana. Fara manusi - Fiind persoana care am publicat prima data acest ascunzis, trebuie sa spun ca am cautat si eu la randul meu un loc potrivit pentru a ascunde o cutie, in jurul sau in apropierea copacului.
Valcele Valcele Drumul apelor minerale la 58,14 km. Valcele este situata in partea sud-vestica a judetului Covasna, la poalele sudice ale Muntilor Baraolt. O statiune parasita - Statiunea balneoclimaterica Vilcele a trait anii de aur in secolul XX.
Capela catolica Capela catolica din Nazna Pe poarta mica - Am sosit la Nazna dinspre Sancraiu de Mures, unde am ascuns o geocutie la Pestisorul de Aur.
Turnul Ciuntit Turnul Ciuntit Tomesti la 56,73 km. Turnul Ciuntit este declarat monument conform registrului monumentelor judetului Harghita din 1992, este un interesant vestigiu arhitectonic al Ciucului de Sus. Totusi, chiar acolo e - N-o sa povestim cum am intrat in posesia cutiei, pentru a nu divulga despre ascunzis mai mult decat a vrut ascunzatorul.
Marpod Marpod la 68,06 km. Marpod (in germana Marpod, Marpolden, Maierpod, in maghiara Márpod) este un sat din judetul Sibiu.
Drumul Targului Delnita Drumul Targului Delnita Barzava Frumoasa la 51,05 km. Acum 4-500 de ani, locuitorii Ciucului de Sus tineau targuri regulate in locul numit Poarta Targului, care se afla la nord de biserica romano-catolica Sfantul Ioan Botezatorul din Delnita, in punctul culminant al drumului de exploatare Drumul Targului.
Varful Ciomatu Mare Varful Ciomatu Mare (1301 m) este cel mai inalt al Muntilor Bodoc, domina craterul vulcanic in care se afla Lacul Sfanta Ana. Pe urmele ursilor - Avand atatea locuri frumoase de vizitat in tara, am cam neglijat locurile apropiate.
Podul de pe linia ingusta Cristesti Podul de pe linia ingusta Cristesti la 61,45 km. Podul de pe calea ferata cu linie ingusta, Cristesti. Geocutie neagra - Ascunzisul poate fi gasit chiar si fara gps, numai pe baza instructiunii ajutatoare.
Universitatea de Medicina si Farmacie Universitatea de Medicina si Farmacie Targu Mures la 57,9 km. Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures Geocutie potrivita - Echipa care a pornit in cautarea acestei geocutii a fost formata din subsemnatul, mama, si nepotica ei.
Lacul Padureni Lacul Padureni la 69,87 km. Lacul Padureni este cel mai mare lac de acumulare din judetul Covasna. Am gasit mama geocutiilor - Cu gps nu e o problema gasirea geocutiei.
Cariera Cariera Delnita la 53,46 km. Cariera Delnita
[ Sus ↑ ]
Copyright © 2007-2025 Geotrekking.ro. Toate drepturile rezervate. Geodrumetie, ghid turistic geotrekking Romania, drumetii si excursii. Geoobiective, repere turistice.