Localitatea Schitu (judetul Constanta) Resedinta: Costinesti.
Cazemata din 2 Mai se afla in partea de sud a statiunii, intr-un fel delimiteaza plaja libera, mai ingusta, de la sud, de catre plaja textilistilor din nord. Este o cazemata inclinata, pictata cu graffiti, care se afla chiar la mal, partial in apa.
Lacul de creta Murfatlar la 30,46 km
Lac neamenajat turistic, locatie spectaculoasa pentru fotografii de nunta, Lacul de creta se afla la sud de orasul Murfatlar. Foarte accesibil, din strada Calea Dobrogei (DN3), apoi pe drumul comunal DC3, atat cu masina, cat si pe jos.
Negru Voda (in trecut Karaomer, apoi Caraomer) este un oras format din Negru Voda resedinta si satele Darabani, Graniceru si Valcelele. Geamia comunitatii musulmane a fost construita in jurul anului 1867.
Geamia Esmahan Sultan se afla in Mangalia, pe strada Oituz numarul 1. A fost construita in 1575, de Esmahan Sultan, fiica sultanului Selim al III-lea.
Geamia Hunkiar, cel mai vechi edificiu de cult musulman din Constanta, se afla in centrul vechi al orasului, pe Bulevardul Tomis numarul 41. A fost construita in stil maur, intre anii 1861-1869 - este monument istoric categoria A, avand codul CT-II-m-A-02851.
Cimitirul turcesc din Vartop se afla in partea de sud-est a localitatii, langa intersectia strazilor Calul Balan si Mihai Eminescu. Vartop (in trecut Deliorucci) este un sat din comuna Albesti.
Plaja Pescarus din 23 August este o plaja lunga si relativ ingusta, marginita de Marea Neagra, respectiv de o faleza abrupta.
Orasul antic Tomis Constanta la 25,5 km
Complexul arheologic din Parcul Catedralei se afla la intersectia strazilor Arhiepiscopiei, Revolutiei din 22 decembrie 1989, si Bulevardul Regina Elisabeta. Cartierul orasului antic Tomis dateaza din epoca greaca, romana si romano-bizantina, este monument istoric, si are codul CT-I-m-A-02553.
Cismea Tufani la 49,95 km
Satul Tufani este un sat din comuna Independenta, in trecut s-a numit Karaaci, Cara Agi, Karacy.
Plaja din Golful Francezului se afla in extremitatea sudica a statiunii Costinesti. Este o plaja salbatica, mai bine zis semiamenajata, accesibila si din Costinesti pe aleea betonata de plimbare, care ajunge pana aici.
Geamia este din piatra, este acoperita cu olane, si are un minaret scurt. Minaretul a fost afectat in timpul luptelor din Primul Razboi Mondial, in 1916 linia frontului fiind in apropiere.
Cazemata Saturn la 12,99 km
Cazemata din Saturn se afla pe malul Marii Negre, in partea nordica a statiunii. Cazemata este pictata cu graffiti, este acoperita cu vegetatie verde, iar inauntru functioneaza un bar.
Cismeaua din satul Izvoru Mare (in trecut Mamutcuius, in turca Mamutkuyusu) se afla la intersectia strazilor Cismelei si Geamiei, in fata scolii primare.
Cimitirele vechi turcesti Albesti la 22,16 km
Albesti (in limba turca Akbas) era formata in trecut de doua colonii turcesti, Sarighiol si Acbasi. Ulterior, satul a fost populat cu germani dobrogeni, apoi cu romani.
Geamia din localitatea Izvoru Mare a fost construita in anul 1866, si a fost renovata in 2011. Satul Izvoru Mare, din comuna Pestera, in trecut se numea Mamutcuius, in turca Mamutkuyusu.
Rezervatia Padurea Fantanita se afla la sud-vest de orasul Murfatlar, acces din Calea Dobrogei, drumul national DN3. Padurea cu o inalta valoare botanica si zoologica este arie naturala protejata.
Grota din faleza 23 August se afla la sud de faimoasele trepte de lemn Faleza 23, la aproximativ 340 m. Ambele geoobiective pot fi accesate de pe malul marii, coborand mai intai pe una dintre potecile abrupte de acces la plaja neamenajata.
Moscheea Carol I se afla in Constanta, in apropiere de Piata Ovidiu, pe strada Crangului numarul 1. Marea moschee a fost construita intre 1910-1913, dupa planurile arhitectului Victor Stefanescu, dupa modelul moscheei Konya din Turcia - este monument istoric avand codul CT-II-m-A-02796.
Pestera Limanu se afla in apropierea si la nord-vest de localitatea omonima, aproape de malul lacului Balta Limanu. O mica povestioara - Azi am fost la geocache-ul de la Limanu cu o adrenalina enorma in mine. De trei ori - Defapt am fost chiar de vreo 3 ori la cutie, pentru a verifica daca este inca acolo si totul este ok. Pestera monument al naturii are o lungime de 3,64 km, iar aria zonei protejate este de 1 hectar.
Poenita (in trecut Borungea, Borongea, in limba turca Borunca) este un fost sat, desfiintat in 1977, de pe teritoriul comunei Deleni. Cismeaua fostului sat Borungea a fost reamenajata, candva in trecutul apropiat.
Arsa, in trecut Capucci, este un sat din comuna Albesti. Cismeaua fostului sat-catun Baspunar se afla pe malul nordic al lacului Mangalia (balta Limanu), la sud de drumul judetean DJ391.
La o plimbare pe malul marii, in partea nordica a plajei 23 August, la un moment dat ajungem la niste trepte de lemn spectaculoase. Urcand pe aceste trepte din lemn, (surpriza) se ajunge la o poarta-gard, respectiv panouri care interzic accesul.
Mormantul cu papirus Mangalia la 14,54 km
Mormantul cu papirus se afla in curtea Muzeului de Arheologie Callatis din Mangalia, dateaza din secolulul IV-I AC, perioada Latene. A fost descoperit la 18 mai 1959, este monument istoric, avand codul CT-I-m-A-02696.
Pe Digul cu Pisici din Mangalia, in apropierea vechiului far, gasim doua cazemate. In continuarea digului, trecand pe langa Farul Verde, se ajunge la Farul Mangalia.
Biserica romano-catolica Sfantul Anton de Padova se afla in localitatea Mihail Kogalniceanu, pe strada Tudor Vladimirescu numarul 124. Construita in anii 1897-1898, este cea mai mare biserica germana din Dobrogea, dar nu este monument istoric.
Geamia veche de la Albesti se afla in partea de est-sudest a localitatii, pe strada Ion Mecu, aproape de intersectia cu strada Horea. La aproximativ 150 m sud-vest de lacasul de cult se afla unul dintre cimitirele vechi turcesti ale satului.
Geamia din Cobadin se afla la intersectia strazilor Izvor si Albinelor. A fost construita de catre comunitatea musulmana, in anul 1932.
Complexul rupestru Murfatlar se afla la sud-vest de oras, la marginea nordica a carierei de creta si var abandonata, la sud de DN3. Ansamblul rupestru, descoperit in 1957, reprezinta un lacas de cult crestin.
Pasarela regala se afla in centrul statiunii Mamaia. Pe vremuri, reprezenta una dintre atractiile statiunii, impreuna cu Cazinoul, Castelul Reginei Maria, si Hotelul Rex.
Constructia geamiei din Eforie Sud a inceput in anul 2003, geamia fiind inaugurata in anul 2017, In curtea geamiei se afla monumentul eroilor musulmani, tatari si turci, care si-au dat viata pentru Romania in cele doua razboaie mondiale.
Termele romane se afla pe Bulevardul Termele Romane, la 150 m sud-est de Edificiul cu mozaic. Dateaza din secolele III-IV epoca romana - fostul complex termal este monument istoric categoria A, avand codul CT-I-m-A-02553 12.
Parcul de aventura Jurasica este amplasat in padurea din statiunea Neptun, pe strada Plopilor numarul 3. Parcul tematic cu o suprafata de 2 hectare adaposteste 42 de dinozauri animatronici realizati in marime naturala, dispusi in zone dedicate continentelor lumii.
Geamia din Murfatlar a fost construita in anul 1981, data care apare si pe zidul geamiei. Geamia, care in prezent are chiar doua minarete, se afla pe strada Credintei numarul 1.
Se pare ca in zona fostului sat Acargea sunt cel putin doua cismele. Acargea fost catun al comunei Kiragi, a fost situat in fundul vaii Acargea (Kiragi), inchis la vest de dealurile Acargea I si Mezarlic Bair, iar la est de dealurile Kiragi (Ulala) si Acargea II.
Palatul Regal din Mamaia, sau Castelul Reginei Maria, se afla la nord si in apropierea Cazinoului, intre Casa Reginei Maria si Vila printului Barbu Stirbey. A fost construit intre anii 1924-1926 dupa planurile arhitectului Mario Stoppa - este monument istoric categoria A, cod CT-II-m-A-02896.
Cismeaua Curcani se afla pe teritoriul fostului catun Curcani, pe valea Borungea.
Geamia Abdul Medgid se afla in Medgidia, pe strada Decebal numarul 20, la intersectia cu strada Avram Iancu. Geamia monument istoric de categoria A, avand codul CT-II-m-A-02904, a fost construita intre anii 1857-1865.
Insula Ovidiu se afla in partea de vest a lacului (limanului) Siutghiol. Pe insula, unde se afla un restaurant rustic marinaresc cu preparate din peste, se ajunge cu barca, cu pornire de pe Faleza Ovidiu, sau din debarcaderul Ovidiu din Mamaia.
Satul Fantana Mare, in turca Baspinar, din comuna Independenta, este singurul sat din Dobrogea locuit in totalitate de turci. Localitatea are un singur lacas de cult musulman, compus din minaret si geamie, construite in secolul XIX-lea, in prezent monument istoric, avand codul LMI CT-II-m-B-02881.
Prima gara din localitate a fost construita in anul 1860, la o distanta de 500 m fata de gara actuala. Gara Basarabi din Murfatlar, monument istoric (CT-II-m-B-02865.
Vila printului Barbu Stirbey, proiectata de arhitectul Mario Stoppa, a fost finalizata in 1930. Locuinta de vacanta, este construita in stil Art Deco - are demisol, parter si etaj, respectiv un minaret ca element distinctiv.
Cazemata cu rampa de lemn se afla in partea nordica a plajei de langa Tuzla. Plaja frumoasa sau loc oribil - Unii descriu plaja Tuzla ca fiind cea mai frumoasa plaja din Romania, dar experienta mea a fost una contrara. Plaja Tuzla este una presarata cu cazemate, un loc fiind chiar denumit Bunker Beach (Plaja cu buncare).
Vechiul far sau farul genovez din Mangalia a fost construit intre 1858-60, reabilitat in 1998, si reconditionat in 2018. Nu este monument istoric, dar poate fi considerat un simbol al orasului Mangalia.
Love Lock din Vama Veche se afla pe strada Falezei, la numarul 11, in marginea sudica a statiunii, la capatul aleei pietonale.
Prezinta o colectie de obiecte de arta orientala, broderii si tesaturi, obiecte traditionale specifice etniei tatare. Casa traditionala este amenajata in gospodaria unei familii de tatari din Cobadin, Zulfie si Nardin Seidali.
Cismeaua Furca se afla pe teritoriul fostului catun Furca, si se afla la confluenta vailor Borungea is Baspuner.
Cavoul familial, mormantul de tip hipogeu, a fost descoperit in 1988, parte dintr-o zona de necropola, din care au fost cercetate circa 200 de morminte. A fost construit in prima jumatate a secolului IV, epoca romana, si folosit pana la inceputul secolului V.
Culmea Pricopanului - Muntii MacinCulmea Pricopanului este creasta secundara, dar impunatoare a Muntilor Macin, caracterizata prin uriase formatiuni granitice, stanci semete si panorame vaste de jur imprejur. Peisajul ca si relieful este de tip alpin si chiar daca inaltimea culmii pare aparent mica, efortul este usor sustinut la urcus.
Crangu (in trecut Kara-Amet, Karamat, Caramat) este un sat din comuna Ion Corvin. Pestera Sfantului Apostol Andrei se afla la aproximativ 2 km spre est de Cismeaua Mihai Eminescu, intre localitatile Ion Corvin si Crangu.
Monumentul Eroilor Targusor. Monumentul Eroilor din Primul Razboi Mondial se afla in curtea bisericii din Targusor. Este monument istoric, avand codul CT-IV-m-B-02961.
Axiopolis a fost un oras antic greco-roman, care se afla pe un deal de pe malul drept al Dunarii, la aproximativ 3 km sud de capul podului din Cernavoda. La sud de cetatea Axiopolis incepe valul antic de piatra, care se termina la Tomis.
In vecinatatea Pesterii Sfantul Ioan Casian se afla doua inscriptii scrise in stanca, la o distanta de aproximativ o suta de m una de alta. Localnicii le-au denumit Pietrele Scrise, si au fost cercetate in 1912 de catre istoricul Vasile Parvan, parintele arheologiei romanesti.
Brebeni (in trecut Ciucurchioi, in limba turca Cukurköy) este un sat din comuna Ion Corvin, cu doar 22 de locuitori in 2002. Cismeaua satului, construita in anul 1990 conform inscriptiei, se afla in partea de nord a satului.
Rezervatie naturala complexa - geologica, botanica, avifaunistica - Cheile Dobrogei reprezinta rodul eroziunii. Bijuteria Dobrogei - Am facut o tura relaxanta in chei. Cheile fara comori - Am explorat Cheile Dobrogei de la nord spre sud. Produse, in special, de apa, intr-un mare afloriment de calcare coraligene jurasice, cu vechimea de circa 180 milioane de ani, al Podisului Casimcei.
Vizavi de rezervatia Gura Dobrogei, pe dealul de pe malul stang al paraului Visterna sunt urmele unui oras feudal disparut, Ester. Pe acest deal, mai spre nord-nordvest, sunt si numeroase colonii de banuti dobrogeni.
La nord - nord-est de satul Lespezi, langa drumul judetean DJ391A, intre localitatile Valeni si Dobromir, se afla o interesanta constructie.
Cismeaua veche a satului Adamclisi este deteriorata si nefunctionala, una noua a fost construita imediat langa cea veche. Aici se afla si ansamblul de apeducte romane, cod CT-I-m-A-02567 04, incepand de la cismeaua satului.
Cismeaua Tas Uluc se afla la nord-vest de satul Padureni (denumire veche Nastradin), pe drumul comunal DC36, intre Padureni si Raristea (mai demult Bazirgian).
Dobromiru din Deal este un sat din comuna Dobromir (Dobromiru din Vale). Cismeaua mare din Dobromiru-Deal se afla langa drumul comunal DC34.
Furnica (in trecut Schender, in limba turca Iskender) este un sat din comuna Dumbraveni. Localitatea are cel putin doua cismele.
Cismeaua otomana de la Mireasa, sau Cismeaua lui Mirza Bei, este o fantana foarte bine conservata. Prezinta o inscriptie scrisa in turco-osmana, cu versete din Coran.
Pestera Babei se afla intr-un bloc de stanca, in capatul sud-vestic al Cheilor Dobrogei, la iesirea spre Constanta, pe partea stanga. Arheologii au gasit in aceasta pestera oase de animale preistorice, fosile, vetre de foc, si ceramica.
Buncarul de la Vadu se afla in extremitatea sudica si pe malul vestic al lacului Nuntasi. Acces din drumul judetean DJ226, spre est, pe un drum de pamant.
Pe teritoriul satului Lespezi (in trecut Techechioi, in turca Tekkeköy) din comuna Dobromir, sunt mai multe cismele, cel putin patru.
Nargilar este denumirea turceasca a unui fost sat (o alta denumire este Nazalar, sau Paaladzalar in bulgara) care s-a aflat la sud-est de localitatea Zorile. Exista doua cismele foarte aproape una de alta, una pe un deal, iar cealalta la baza dealului.
Daca cauti un loc sa te adapostesti de ploaie sau arsita soarelui, sub tavan este locul potrivit pentru tine. Tavanul este o formatiune in stanca, o cavitate cu podeaua si tavanul aproape plate si horizontale.
Abrud (denumire veche Mulciova) este un sat din comuna Adamclisi. Localitatea are cel putin trei cismele: Cismeaua Sfintita, Cismeaua Mica, si Cismeaua Mare.
Pestera La izvor se afla in capatul de nord-est a cheilor, la iesire spre Cheia, la est de drumul judetean DJ222, si la sud de Izvorul Cheile Dobrogei. Cavitatea este plina cu icoane, cruci, lumanari, picturi religioase, si cu un panou pe care este scris Pestera Pelerinului.
Copyright © 2007-2024 Geotrekking.ro. Toate drepturile rezervate. Geodrumetie, ghid turistic geotrekking Romania, drumetii si excursii. Geoobiective, repere turistice.