Localitatea Castelu (judetul Constanta) Resedinta: Castelu.
Biserica romano-catolica Sfantul Anton de Padova se afla in localitatea Mihail Kogalniceanu, pe strada Tudor Vladimirescu numarul 124.
Cotu Vaii (in trecut Chiragi, Ciragi, in limba turca si tatara Kiraci) este un sat din comuna Albesti.
Geamia din Anadalchioi (satul mamelor), fosta comuna aflata in suburbia orasului Constanta, se afla in cartierul omonim, pe strada Farului numarul 22A.
Poenita (in trecut Borungea, Borongea, in limba turca Borunca) este un fost sat, desfiintat in 1977, de pe teritoriul comunei Deleni.
Abrud (denumire veche Mulciova) este un sat din comuna Adamclisi.
Moscheea Carol I se afla in Constanta, in apropiere de Piata Ovidiu, pe strada Crangului numarul 1.
Cismeaua din satul Cetatea (in trecut Asarlac, in turca Asirlik), din comuna Dobromir, se afla langa drumul comunal DC33, respectiv strada Cismelei.
Geamia Memet Efendi se afla in Cernavoda, la intersectia strazilor Anghel Saligny si Garii.
Cetatea AdamclisiCetatea Adamclisi, sau cetatea Tropaeum Traiani, se afla la nord-vest de Adamclisi, si la 1,4 km distanta in linie dreapta, sud-vest de monumentul omonim.
Pestera Babei se afla intr-un bloc de stanca, in capatul sud-vestic al Cheilor Dobrogei, la iesirea spre Constanta, pe partea stanga.
Ansamblul de monumente istorice, format din asezare si cetatea Hisarlac, se afla pe teritoriul satului Cetatea (in trecut Asarlac, in turca Asırlık), comuna Dobromir.
Tropaeum Traiani este un monument roman, ridicat in cinstea imparatului roman Traian intre anii 106-109, pentru a comemora victoria romanilor asupra geto-dacilor in anul 106. Simpatica cutie - Am trecut din nou pe la monument. Dobrogea e cam saraca la acest capitol - Am gasit geo-cutiuta impreuna cu copiii. Monument restaurat - Am descoperit un monument restaurat intre 2011-2013, cu dotari si facilitati europene.
Marea majoritate a evreilor de origine europeana se impart in doua rituri de cult, evreii sefarzi si evreii askenazi.
Satul Fantana Mare, in turca Baspinar, din comuna Independenta, este singurul sat din Dobrogea locuit in totalitate de turci.
Geamia din GradinaGradina (in trecut Toxof, Tocsof, Toxoff, in limba turca Dokuzsofu) este satul de resedinta al comunei cu acelasi nume.
Vila printului Mihail Sutu se afla in Constanta, pe strada Krikor Zambaccian numarul 1, foarte aproape de malul marii, langa Portul Turistic.
Padurea Fantanita MurfatlarRezervatia Padurea Fantanita se afla la sud-vest de orasul Murfatlar, acces din Calea Dobrogei, drumul national DN3.
Cismeaua Gherdime RaristeaCismeaua Gherdime se afla la sud-est de satul Raristea (denumire veche Bazirgian), pe drumul comunal DC36, intre Padureni (mai demult Nastradin) si Raristea.
Linia de cale ferata ocoleste satul prin vest, si trece peste paraul care strabate localitatea de la vest spre est, pe un pod realizat din piatra.
Sub tumulul de la Cernavoda, care apare pe lista monumentelor istorice cu codul CT-I-m-A-02620 03, se afla un mormant pictat de tip hipogeu.
Cismeaua Tas Uluc PadureniCismeaua Tas Uluc se afla la nord-vest de satul Padureni (denumire veche Nastradin), pe drumul comunal DC36, intre Padureni si Raristea (mai demult Bazirgian).
Dealul Allah Bair (dealul lui Allah) are inaltimea de 204 m, varful sau se afla la cea mai mare altitudine din judetul Constanta.
Urcand pe stancile din partea de sud a Cheilor Dobrogei putem avea parte de o priveliste spectaculoasa. Belvedere fara geocutie - Am urcat pe platoul cheilor la belvedere. Ascunzis neprietenos - Intr-adevar, cele mai spectaculoase fotografii pot fi facute de pe stancile din partea de sud a cheilor.
Cimitirul turcesc din Vartop se afla in partea de sud-est a localitatii, langa intersectia strazilor Calul Balan si Mihai Eminescu.
Geamia este din piatra, este acoperita cu olane, si are un minaret scurt.
Cismeaua Curcani se afla pe teritoriul fostului catun Curcani, pe valea Borungea.
Geamia din localitatea Izvoru Mare a fost construita in anul 1866, si a fost renovata in 2011.
Axiopolis a fost un oras antic greco-roman, care se afla pe un deal de pe malul drept al Dunarii, la aproximativ 3 km sud de capul podului din Cernavoda.
Cogealac (in trecut Domnesti, in limba turca Kocalak) este satul de resedinta al comunei cu acelasi nume.
Complexul arheologic din Parcul Catedralei se afla la intersectia strazilor Arhiepiscopiei, Revolutiei din 22 decembrie 1989, si Bulevardul Regina Elisabeta.
Parcul de aventura Jurasica este amplasat in padurea din statiunea Neptun, pe strada Plopilor numarul 3.
Vila printului Barbu Stirbey, proiectata de arhitectul Mario Stoppa, a fost finalizata in 1930.
In partea de nord a statiunii Olimp gasim doua cazemate, una ingropata si una suspendata pe faleza.
Este una dintre cele doua (cealalta fiind a Liliecilor), cele mai celebre cavitati din rezervatia Gura Dobrogei din Podisul Casimcei. Pestera de langa Visterna - Pestera este un loc foarte interesant.
Cazemata cu rampa de lemn se afla in partea nordica a plajei de langa Tuzla. Plaja frumoasa sau loc oribil - Unii descriu plaja Tuzla ca fiind cea mai frumoasa plaja din Romania, dar experienta mea a fost una contrara.
Bazin apa TargusorLa est de localitatea Targusor, in apropierea statiei de cale ferata Targusor Dobrogea, putem vedea un interesant turn construit din caramida, deosebit de fotogenic.
Banutii Dobrogei CasianBanutii Dobrogei sunt mari atoli, formatiuni geologice circulare interesante, care au forma unor monede.
Dumbraveni (in trecut Hairanchioi, in limba turca Hayranköy) este satul de resedinta al comunei cu acelasi nume.
Monumentul Eroilor din Primul Razboi Mondial se afla in curtea bisericii din Targusor.
Plaja din Golful Francezului se afla in extremitatea sudica a statiunii Costinesti.
Vizavi de rezervatia Gura Dobrogei, pe dealul de pe malul stang al paraului Visterna sunt urmele unui oras feudal disparut, Ester.
Padureni (in trecut Nastradin) este un sat din comuna Dobromir.
Ansamblul rupestru MurfatlarComplexul rupestru Murfatlar se afla la sud-vest de oras, la marginea nordica a carierei de creta si var abandonata, la sud de DN3.
Manastirea Sfantul Ioan Casian a fost infiintata in anul 2003.
La o plimbare pe malul marii, in partea nordica a plajei 23 August, la un moment dat ajungem la niste trepte de lemn spectaculoase.
Pe drumul national DN3, intre Deleni si Pietreni, in punctul in care se ramifica drumul de pamant spre Manastirea Nasterea Maicii Domnului, se afla o cismea.
Namolul terapeutic sapropelic din lacul Nuntasi era cunoscut pentru calitatile terapeutice asemanatoare cu cele din lacul Techirghiol.
Culmea Pricopanului - Muntii MacinCulmea Pricopanului este creasta secundara, dar impunatoare a Muntilor Macin, caracterizata prin uriase formatiuni granitice, stanci semete si panorame vaste de jur imprejur. Peisajul ca si relieful este de tip alpin si chiar daca inaltimea culmii pare aparent mica, efortul este usor sustinut la urcus.
O plimbare pe platoul promontoriului calcaros numit Canaraua Turceasca, merita a fi facuta, si pentru panoramele pitoresti, avand ca punct de interes orasul Harsova. Sit sub constructie - Dupa ce am vizitat Baile Puturoasa, Dealul Baroi, Canaraua Rosie, Camera patrata cu etaj, Piatra cu capac, Crucea comemorativa de pe Dealul Catedralei.
Vechiul cimitir musulman din Cuiugiuc (in turca Kuyucuk), neingrijit si lasat in paragina, se afla la sud de localitate.
Dobromir este satul de resedinta al comunei cu acelasi nume, singura comuna din Romania unde etnicii turci sunt majoritari.
Cismeaua de piatra de la Valea Tapului este inscris in lista monumentelor istorice, avand codul CT-II-m-B-02918.
Rezervatia naturala Valea Mahomencea se afla pe teritoriul administrativ al comunei Casimcea, si are o suprafata de 1029 hectare.
Cu existenta documentata din 1431 (an de domnie al lui Dan II, nepot de unchi al lui Mircea cel Batran), Orasul/Targul de Floci e mai degraba cunoscut ca loc al nasterii lui Mihai Viteazu. :) - N-as zice ca e pacat, e doar un motiv de a mai face o excursie in zona. Tasli Bair - Locatia Esterului pare a fi stabilita (de arheologi) pe dealul de vizavi de Gura Dobrogei (Tasli Bair). O piedica in calea vitezei - In drum spre/dinspre mare, trecem negresit in goana pe langa acest obiectiv.
Situl arheologic se afla pe malul Dunarii, la marginea sudica a orasului Harsova.
Se pare ca in zona fostului sat Acargea sunt cel putin doua cismele.
Stanca Mosu si Baba se afla pe malul drept al Dunarii, chiar in apa, la poalele dealului Celea Mica, la sud-est de cariera de piatra de aici.
Cismeaua de pe Valea cu Tei Izvoarele. Cismeaua de pe Valea cu Tei (alta denumire Valea Cutiei) se afla la aproximativ 100 m sud de malul Dunarii, la 2,5 km in aval de localitatea Izvoarele.
Ansamblul constituit din fosta scoala si fosta locuinta a directorului scolii se afla in Harsova, pe strada 9 Mai numarul 2.
Mormantul cu papirus se afla in curtea Muzeului de Arheologie Callatis din Mangalia, dateaza din secolulul IV-I AC, perioada Latene.
Biserica de lemn Sfantul Dumitru a fost construita folosind tehnica paiantei, structura din lemn si pereti din pamant batut si chirpici.
Crucea comemorativa de la Harsova, care se afla pe dealul Belciug (Dealul Catedralei, Canaraua Tiganeasca), a fost ridicata in anul 1913.
Cismele din Baneasa. In satul Baneasa, resedinta al comunei cu acelasi nume din judetul Constanta, in zona care pe vremuri s-a numit Ghiuvegea, exista doua cismele.
Izvoarele (in trecut Parjoaia) este un sat din comuna Lipnita.
Cismele Oltina. Oltina (denumire in limba bulgara Goltina) este satul de resedinta al comunei cu acelasi nume.
Piatra cu capac se afla pe malul drept al Dunarii, la poalele dealului Varos (Harsova), in apropierea si la vest-sudvest de Releul Harsova.
Copyright © 2007-2024 Geotrekking.ro. Toate drepturile rezervate. Geodrumetie, ghid turistic geotrekking Romania, drumetii si excursii. Geoobiective, repere turistice.